Sari direct la conținut

Tarife tot mai mici pentru operatorii care vor sa dea internet broadband fix prin reteaua Romtelecom. Ce acoperire au in tara retelele Romtelecom, RCS&RDS si UPC?

HotNews.ro
Internetul broadband in UE, Foto: ANCOM
Internetul broadband in UE, Foto: ANCOM

Tariful platit de un operator care vrea sa ofere servicii de internet broadband fix prin reteaua Romtelecom, in conditii de acces total, ar putea scadea de la 8,37 euro pe luna, in prezent, la 6,02 euro pe luna, potrivit unui proiect de decizie al autoritatii de reglementare in comunicatii, care se va supune aprobarii martea viitoare. Pana la primirea observatiilor din industrie, tariful propus a fost de 6,67 euro pe luna. Reglementarea vizeaza un acces mai facil al altor operatori la reteaua Romtelecom, operatorul cu cea mai mare infrastructura fixa la nivel national.

Proiectul de decizie care se va discuta marti prevede reducerea tarifelor de acces la „bucla locala”, denumirea tehnica data circuitului fizic care face legatura intre utilizatorul final si repartitorul principal dintr-o retea publica de telefonie fixa, segment pe care Romtelecom este furnizor dominant cu o cota de piata de 69%.

Documentul a fost supus consultarii publice, iar in urma observatiilor din industrie, mentioneaza acum obligatia ca tariful perceput de Romtelecom pentru accesul total la bucla locala sa scada de 8,37 euro pe luna, in prezent, la 6,02 euro pe luna.

Reglementarea este menita sa stimuleze utilizarea mai activa a infrastructurii Romtelecom de catre operatorii alternativi pentru furnizarea de servicii in banda larga.

  • Circa 81,5% dintre romani traiau in localitati acoperite de retele de internet broadband fix, la sfarsitul lui 2008

Acoperire broadband in Romania, sfarsitul lui 2008

Acoperire broadband in Romania, sfarsitul lui 2008

Foto: ANCOM

Expunerea de motive in sprijinul acestei reglementari arata ca la sfarsitul lui 2008, aproximativ 81,5% din populatia Romaniei traia in localitati in care erau furnizate servicii de acces la internet in banda larga la puncte fixe de catre unul sau mai multi furnizori, principalii furnizori fiind Romtelecom, RCS&RDS si UPC. La aceeasi data, aproximativ 18,5% din populatie traia in localitati in care nu erau furnizate servicii de acces la internet in banda larga la puncte fixe.

De notat ca la aceeasi data, 15,6% din populatie era deservita de catre un singur furnizor, in majoritatea cazurilor fiind vorba de Romtelecom. Mai precis, 9% din populatie traia in localitati acoperite doar de reteaua Romtelecom, in timp ce doar 0,4 din populatie traia la sfarsitul lui 2008 in localitati acoperite doar de RCS&RDS.

  • Acoperirea retelelor de internet broadband fix ale Romtelecom, RCS&RDS si UPC

Acoperirea retelor

Acoperirea retelor

Foto: ANCOM

Datele culese de autoritate de la operatori arata ca Romtelecom detine reteaua cu cea mai mare acoperire, fiind prezenta in cea mai mare parte a Romaniei, in timp ce RCS&RDS si UPC se concentreaza pe zonele urbane. La sfarsitul lui 2008, reteaua Romtelecom acoperea 73,9% din populatia din Romania, in timp retelele RCS&RDS si UPC acopereau 55% si respectiv 33,9% din totalul populatiei.

In mediul urban, la data mentionata reteaua Romtelecom era prezenta in toate localitatile, in timp ce RCS&RDS acoperea localitati reprezentand 94,6% din populatia urbana, iar UPC Romania activa in localitati care insumau 61,5% din populatia urbana.

In mediul rural, Romtelecom era singurul furnizor operational in cele mai multe localitati rurale, acoperind 41,9% din populatia rurala, in timp ce RCS&RDS acoperea doar o mica parte din populatia rurala, in timp ce UPC Romania furniza servicii broadband intr-o singura localitate rurala.

Cat priveste cota de piata a celor trei furnizori, in functie de numarul de conexiuni broadband, datele arata faptul ca Romania este una din putinele tari din UE unde operatorul fost monopolist nu este lider, Romtelecom fiind pe locul doi, dupa RCS&RDS.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro