Sari direct la conținut

Tarifele de interconectare cerute de Cosmote, Telemobil si RCS&RDS scad de la 1 iulie

HotNews.ro

Tarifele de interconectare pe care si le percep reciproc operatorii telecom pentru apelurile din afara retelelor proprii vor scadea de la 1 iulie in cazul Cosmote, Telemobil si RCS&RDS, masura care ar trebui sa duca la scaderea tarifelor pentru utilizatorii finali, a anuntat miercuri autoritatea de reglementare in comunicatii. Mai precis, tariful perceput de Cosmote si Telemobil va scadea la 5,03 eurocenti /minut, fata de 5,67 eurocenti /minut in prezent, la acelasi nivel cu tariful cerut de Orange si Vodafone, in timp ce tariful de interconectare cerut de RCS&RDS scade de la 6,4 eurocenti /minut in prezent pana la 5,67 eurocenti/minut. Decizia nu a fost atacata in instanta.

„Speram ca aplicarea noilor tarife de interconectare pentru operatorii Cosmote, Telemobil si RDS & RCS, incepand cu 1 iulie, sa se reflecte in costuri si mai mici pentru convorbirile utilizatorilor finali”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii, ANCOM.

  • Tarifele de interconectare ale Cosmote si Telemobil, la acelasi nivel cu cele ale Orange si Vodafone. Decizia nu a fost atacata in instanta

Prin aceasta scadere, Cosmote si Telemobil ajung practic sa ceara acelasi tarif de interconectare cu cel aplicat de Orange si Vodafone, masura care la momentul adoptarii, in 2009, a fost contestata in special de oficialii Vodafone:

„Suntem dezamagiti de decizia Autoritatii Nationale pentru Comunicatii. Este o noua initiativa discriminatorie pentru operatorii Vodafone Romania si Orange Romania, care favorizeaza in mod vadit interesele Cosmote, Zapp, RCS&RDS. Dupa 5 ani in care nu au fost reglementati deloc, acesti operatori sunt in momentul de fata beneficiarii unui transfer de fonduri de zeci de milioane de euro. Vodafone intentioneaza sa isi apere interesele legitime prin toate mijloacele legale disponibile”, declarau la acel moment oficialii Vodafone Romania.

Oficialii ANCOM au precizat pentru HotNews.ro ca aceasta decizie nu a fost atacata in instanta.

Nivelul acestor tarife a fost determinat pe baza rezultatelor unui model de calculatie a costurilor dezvoltat de autoritatea de reglementare in 2006 si au scazut gradual, potrivit pantei de ajustare. Aceasta panta de ajustare a tarifelor, a carei ultima etapa incepe la 1 iulie 2010, va fi urmata de dezvoltarea, pana la sfarsitul anului 2011, a unui model de calculatie a costurilor pe baza caruia vor fi stabilite tarife de interconectare pentru toti operatorii de retele de telefonie mobila.

Modelul va fi elaborat de ANCOM conform unei metodologii si unui set de principii de calculare si alocare a costurilor armonizate la nivel european. La data de 1 ianuarie 2010, media europeana a tarifelor pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile se situa la valoarea de 6,3 eurocenti/minut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro