Sari direct la conținut

Telekom Romania, operator aflat in proces de privatizare, vinde si reinchiriaza partial proprietati din Bucuresti si alte sapte orase, la un pret de pornire de 26,3 milioane de euro

HotNews.ro
Proprietate Telekom din Bucuresti, scoasa la vanzare, Foto: Telekom Romania
Proprietate Telekom din Bucuresti, scoasa la vanzare, Foto: Telekom Romania

Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), companie aflata in plin proces de privatizare, a anuntat joi ca isi continua strategia de capitalizare a activelor imobiliare, punand in vanzare si reinchiriere partiala un pachet de 24 de proprietati din Bucuresti si alte sapte orase: Bacau, Constanta, Oradea, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Sibiu si Timisoara, la un pret de pornire de 26,3 milioane de euro. Valoarea pachetului a fost stabilita de evaluatori independenti. Banii obtinuti din aceste tranzactii vor fi directionati spre investitii necesare derularii activitatilor telecom ale companiei, spus oficialii Telekom.

Alte detalii din comunicatul Telekom Romania:

„Telekom Romania Communications va reinchiria anumite spatii ale cladirilor care gazduiesc echipamente tehnice, birouri si spatii comerciale.

Tranzactia se va desfasura prin licitatie, iar castigatorul va fi desemnat in urma celei mai bune oferte de pret pentru achizitie, respectiv chirii percepute, cumulate cu alte conditii relevante. Ofertele pot fi depuse pana pe data de 16 iulie 2015, impreuna cu documente de eligiblitate, printre care se numara si scrisori de garantie. Entitatile interesate pot depune oferte pentru intregul pachet de 24 de proprietati sau pentru un sub-pachet de 17 proprietati.

Contractele de inchiriere aflate in derulare si inregistrate in Cartea Funciara vor fi preluate de castigatorul licitatiei, fara modificarea clauzelor.

Datorita reinchirierii anumitor spatii, tranzactia nu va genera discontinuitati in activitatea Telekom Romania Communications.

Mai multe detalii despre pachetul de active imobiliare sunt disponibile mai jos:

Lista completa a proprietatilor aflate in vanzare sau oferite spre inchiriere poate fi consultata pe website-ul dedicat al companiei: http://www.realestate.telekom.ro/ro/.

Suma care va fi obtinuta din vanzarea pachetului de 24 de proprietati va fi directionata spre investitii necesare derularii activitatilor telecom. In 2014, Telekom Romania a vandut 28 din activele sale imobiliare, cumuland 11,6 milioane Euro, fondurile obtinute fiind destinate investitiilor pentru activitatea de baza a companiei”.

  • Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala: O strategie privind privatizarea Telekom Romania Communications va fi adoptata in maxim doua luni

Contactat de HotNews.ro, Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a spus ca nu vede o problema in vanzarea acestor active cata vreme banii sunt folositi la eficientizarea companiei.

  • „Aceste decizii sunt aprobate in Consiliul de Administratie al Telekom Romania Communications si este un proces transparent, banii raman in companie, nu se duc in alta parte. Nu vad nici o problema atata vreme cat potrivit angajamentelor lor banii raman in companie, care se intareste si se eficientizeaza. Din cate stiu eu, Telekomul nu este o companie de imobiliare, ci de comunicatii. Asta nu inseamna insa ca pot sa vanda active fara sa treaca prin CA si sa faca lucrurile transparent, exact cum se fac si la companiile de stat”, a declarat ministrul Grindeanu.

Cand se va lua o decizie privind modul de privatizare al Telekom Romania Communications?

  • „Suntem in proces de privatizare. Daca vrem sa adoptam o strategie coerenta lucrurile nu se poate adopta de azi pe maine. Avem consultanti externi care sunt dincolo de orice umbra de neprofesionalism, se intalnesc sunt discutii cu actionarii si lucrurile inainteaza.
  • Poate ca pentru privatizare este mai interesant sa fie o singura companie (n.a referindu-se la Telekom Romania Mobile Communications), dar asta ne va spune consultantul. Depinde si de cum reactioneaza consultantii grecilor. Ritmul discutiilor este pozitiv si daca acest ritm se pastreaza putem aproba Strategia undeva in maxim doua luni – strategia insemnand inclusiv o eventuala preluare a partii de telefonie mobila de catre actionarul majoritar Deutsche Telekom, dar si modalitatea de privatizare a celor 46% din actiunile detinute de statul roman la Telekom Romania Communications”, a declarat pentru HotNews.ro, ministrul Sorin Grindeanu.

Consortiul care asigura consultanta statului roman in procesul vanzarii actiunilor detinute la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) va prezenta o strategie in acest sens in perioada urmatoare si cred ca cel tarziu la finalul lunii mai vom putea merge in Guvern sa prezentam aceasta strategie si sa se ia o decizie cu cu ce va face statul cu cele 45,99% din actiuni, a declarat in 2 aprilie 2015 pentru HotNews.ro Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.

Telekom Romania Communications (Romtelecom) este detinuta de grupul elen OTE (54,01% din actiuni) si de statul roman (45,99% din actiuni). Actionarul majoritar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.

In luna noiembrie a anului trecut, fostul ministru al Societatii Informationale, Razvan Cotovelea, a declarat ca reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities care asigura consultanta statului roman in procesul vanzarii actiunilor detinute la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) au cerut prelungirea perioadei de analiza, datorita volumului si complexitatii informatiilor (87.000 de pagini).

La acel moment, ministrul Cotovelea a mai spus ca spera ca analiza finala a acestora sa vina in februarie 2015 si sa stabileasca daca se merge pe listare la bursa, negociere directa sau amanarea privatizarii.

In data de 28 februarie 2014, Ministerul pentru Societatea informationala (MSI), condus la acea vreme de Dan Nica (PSD), a semnat impreuna cu reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni.

Obligatiile consultantului constau in furnizarea de servicii de consultanta, elaborarea si implementarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, iar termenul stabilit pentru realizarea acestor servicii este 11 august 2014, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Consultantul va castiga 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor Romtelecom, iar daca tranzactia actiunilor detinute de stat nu se realizeaza consultantul nu primeste nimic.

In data de 6 martie 2014, Dan Nica a declarat in conferinta de final de mandat la Ministerul pentru Societatea Informationala ca se asteapta ca pana la sfarsitul lui 2014 sa fie listate pe bursa actiunile detinute de stat la Romtelecom.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro