Todi Pruteanu, Microsoft Romania: Am incheiat negocierile cu Guvernul privind termenele si conditiile utilizarii licentelor Microsoft in institutiile publice centrale si in invatamantul educational preuniversitar
Am incheiat in luna decembrie a anului trecut negocierile cu Guvernul privind termenele si conditiile pentru continuarea utilizarii de tehnologie Microsoft in institutiile publice centrale si in sistemul educational preuniversitar in perioada urmatoare, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Todi Pruteanu, directorul de comunicare al Microsoft Romania. Pe 18 decembrie 2012, Guvernul a aprobat un Memorandum pentru continuarea utilizarii de licente Microsoft in institutiile publice si in sistemul educational preuniversitar in care se mentiona ca in urma negocierilor oferta de buy out s-a redus de la 45,09 milioane euro la 33,2 milioane euro.
- „Datele cu privire la termenul de plata si exact ce licente sunt incluse nu va pot oferi pentru ca nu am incheiat noi direct acest acord, ci este o relatie comerciala in care este un partener Microsoft care livreaza aceste servicii. Suntem onorati de acest acord si am inceput discutiile pentru a intra intr-un nou parteneriat strategic care sa se alinieze prioritatilor de guvernare”, a mai precizat pentru HotNews.ro Todi Pruteanu.
HotNews.ro a adresat pe 19 decembrie o solicitare de informatii suplimentare catre Ministerul Comunicatiilor, initiatorul Memorandumului, insa pana la acest moment nu am primit nici un raspuns.
Pe 14 ianuarie 2012, intrebat de HotNews.ro despre stadiul negocierilor dintre Microsoft Romania si Guvern pentru un nou acord de achizitie de licente care sa fie utilizate de institutiile statului, acord in valoare de 33 milioane euro, directorul interimar al Microsoft Romania, Sorin Eftene, nu a oferit detalii, mentionand ca un anunt in acest sens va fi facut in curand.
- „Guvernul este un partener foarte important pentru noi si il tratam cum am trata un mare cliient comercial. Scopul nostru este sa ne asiguram ca Guvernul foloseste tehnologia noastra intr-un mod corect si la adeverata valoare (…) Noi lucram si avem un parteneriat pe termen lung cu Guvernul, s-a terminat o etapa, suntem evident intr-o etapa a acestui parteneriat strategic de pe urma caruia in perioada urmatoare ambele parti sunt interesate sa beneficieze”, a spus Sorin Eftene.
Pe 18 decembrie 2012 (vezi poza), Guvernul a aprobat Memorandumul întocmit de Ministerul Comunicatiilor, în care Comisia interministerială a propus următoarele măsuri:
„Pentru licentele necesare institutiilor publice, încheierea unui act additional la contractul de furnizare nr. 54/05.11.2012, încheiat cu reseller-ul D-con.net, care să activeze optiunea de buy out, prin care se achizitionează dreptul neexclusiv de utilizare pe durată nelimitată a pachetului ProDsktp ALNG MVL în cantitate de 144.000 pachete, la pretul de 1,00 euro/ pachet, respectiv 144.000 euro în total, în conditiile eliminării tuturor restrictiilor impuse în documentul Microsoft. Suma va fi achitată în martie 2013. De asemenea, se are în vedere pregătirea documentatiei necesare lansării unei noi achizitii care să asigure nevoile de licentiere a institutiilor publice, începând cu 1 ianuarie 2013. Totodată, se intentionează initierea unui proiect de parteneriat strategic între Guvernul României si Microsoft, pentru care se va constitui un grup de lucru mixt format din membrii Comisiei interministeriale si reprezentanti autorizati ai Microsoft.
Pentru licentele necesare sistemului educational preuniversitar se va încheia un act aditional la contractul de furnizare nr.108/2011 încheiat între MCSI si D-con.net, prin care vor fi modificate cantitătile, dar se va prelungi termenul de valabilitate a închirierii cu 18 luni, calculate de la data 01.01.2013.
Precizăm că, în urma negocierilor purtate, oferta de buy out a fost redusă de la 45.091.172 euro la 33.254.192,58 euro. Lansarea în anul 2013 a unei eventuale noi achizitii pentru asigurarea necesarului de licente pentru institutiile publice centrale, locale si pentru sistemul educational nu se va face decât după elaborarea unei strategii de utilizare a produselor software„.