Sari direct la conținut

Transnistria da teapa Gazpromului

HotNews.ro

Sovietul suprem (parlamentul) Transnistriei a adus unele modificari la buget, amendamente care au inghetat, practic, plata datoriilor fata de Gazprom. Conform acestor schimbari, banii stransi in acesti scop vor fi cheltuiti pentru propriile nevoi, decizie care priveaza compania rusa de 14,5 milioane dolari.

In opinia cotidianului Kommersant, astfel de actiuni ar putea genera mari neplaceri conducerii de la Tiraspol: Rusia, si asa nemultumita de autoritarismul liderului autoproclamatei republici, Igor Smirnov, ar putea sa renunte la orice sprijin acordat regimului transnistrean.

Din intiativa lui Smirnov, banii astfel „economisiti” vor fi folositi la stingerea datoriei catre fondul de pensii, al carui deficit se cifreaza la 15 milioane de dolari.

Dupa cum nota, in context, publicatia citata, hotarand soata banilor Gazprom, cei de la Tiraspol nici macar nu s-au deranjat sa-l anunte si pe proprietarul lor – compania rusa, care, printre altele, a refuzat orice comentarii pe aceasta tema.

„Nu inteleg ce se poate face. Nu pot sa va spun nimic conctructiv”, a declarat un reprezentant al Gazprom. Kommersant aminteste ca Transnistria este un foarte vechi rau-platnic al Gazpromului, datoria totala a regiunii pentru gazele naturale furnizate de gigantul rus ridicandu-se la 1,3 miliarde dolari.

„Acolo, la Tiraspol s-au obisnuit sa creada ca toate usile se deschid cu piciorul”, a declarat si un inalt functionar al MAE rus. „Nu am auzit ca vreunul din conducatorii transnistreni sa ne fi cerut sfatul sau sa fi justificat in vreun fel necesitatea folosirii banilor rusi in alte scopuri.

Daca exista o problema, trebuie sa vii si sa intrebi, dar daca stai acasa si astepti, nimeni nu va ghici care sunt necazurile tale si ce trebuie facut”, a adaugat diplomatul rus, sub protectia anonimatului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro