Turcia vrea in continuare sa adere la Uniunea Europeana. "Mai exista o alta tara care a asteptat la pragul UE din 1963?"
Turcia este hotarata sa depuna eforturi pentru a adera la Uniunea Europeana, in ciuda relatiilor tensionate dintre Bruxelles si Ankara, au declarat duminica reprezentantii Guvernului turc inaintea summit-ului UE in cadrul caruia ar urma sa discute despre aceste tensiuni, relateazaReuters.
Germania a devenit din ce in ce mai critica la adresa Turciei de cand presedintele Recep Tayip Erdogan a lansat o serie de represiuni asupra tuturor criticilor sai, inclusiv jurnalisti si cadre universitare, dupa lovitura de stat esuata din 2016.
Erdogan a acuzat Berlinul de tactici „asemanatoare nazismului” in martie, cand a impiedicat ministrii turci sa vorbeasca la mitingurile din Germania. Cancelarul Angela Merkel a declarat intr-o dezbatere electorala din septembrie ca este clar ca Turcia nu ar trebui sa se alature UE, iar discutiile de aderare ar trebui sa se incheie, in ciuda faptului ca este un aliat al NATO.
„Mai exista o alta tara care a asteptat la pragul UE din 1963? Nu exista. Suntem hotarati sa continuam acest proces in ciuda tuturor nereusitelor. Noi, ca si tara, nu intentionam sa ne retragem”, a declarat vicepremierul si purtatorul de cuvant al guvernului, Bekir Bozdag, citat de agentia de stiri controlata de stat, Anadolu.
Discutiile de aderare a Turciei la UE, care durau deja de 12 ani, s-au oprit dupa ce circa 50.000 de oameni au fost arestati si peste 140.000 demisi in urma puciului ratat din 2016.
Liderii UE se vor intalni pe 19 octombrie pentru a discuta despre relatiile tensionate dintre blocul european si Turcia in cadrul unui summit de doua zile. Cu toate acestea, Merkel a spus ca summitul nu va lua o decizie concludenta privind aderarea Turciei la Uniunea Europeana.