Sari direct la conținut

UBS analizează o preluare a Credit Suisse, pe fondul temerilor legate de o contagiune în sectorul bancar

HotNews.ro
Credit Suisse, Foto: Juergen Hasenkopf / Alamy / Profimedia Images
Credit Suisse, Foto: Juergen Hasenkopf / Alamy / Profimedia Images

UBS analizează sâmbătă o posibilă preluare a băncii Credit Suisse, care are probleme financiare mari, au declarat surse, o mişcare care ar putea atenua temerile că criza în curs ar putea destabiliza sistemul bancar global, transmite Reuters.

Credit Suisse, cu o istorie de 167 de ani, este cea mai cunoscută bancă implicată în turbulenţele pieţei declanşate de prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank, în ultima săptămână, pierzând de luni un sfert din valoarea bursieră.

Pentru a ţine sub control criza, UBS a fost sub presiunea autorităţilor elveţiene pentru a prelua banca rivală Credit Suisse, au spus două persoane care cunosc problema.

Planul ar putea prevedea ca guvernul elveţian să ofere o garanţie împotriva riscurilor implicate, în timp ce divizia elveţiană a Credit Suisse ar putea fi separată.

UBS, Credit Suisse şi organismul de reglementare financiar din Elveţia, FINMA, au refuzat să comenteze.

Directorul financiar al Credit Suisse, Dixit Joshi, şi echipele sale s-au întâlnit în weekend pentru a-şi evalua opţiunile pentru bancă, au spus oameni cu cunoştinţă de acest lucru şi au existat mai multe informaţii legate de interes din partea rivalilor.

Gigantul financiar american BlackRock a declarat că nu are planuri sau interesul de a face o ofertă rivală pentru Credit Suisse, în timp ce Bloomberg a scris că Deutsche Bank analizează posibilitatea de a cumpăra unele dintre activele băncii.

Preţul acţiunilor Credit Suisse a înregistrat o fluctuaţie mare în această săptămână, timp în care banca a fost forţată să obţină o finanţare de urgenţă de 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elveţiană.

Starea de spirit din Elveţia, considerată mult timp un model pentru stabilitatea bancară, era temperată, în timp ce directorii se luptă cu viitorul celor mai mari bănci ale ţării.

”Băncile aflate într-un stres permanent”, arată sâmbătă titlul de prima pagină al ziarului Neue Zuercher Zeitung.

Credit Suisse se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume şi este considerată una dintre cele 30 de bănci cu importanţă sistemică la nivel mondial, al căror eşec ar provoca turbulenţe în întregul sistem financiar.

În semn de vulnerabilitate, cel puţin patru dintre principalii rivali ai Credit Suisse, inclusiv Societe Generale şi Deutsche Bank, au impus restricţii asupra tranzacţiilor lor care implică banca elveţiană sau valorile sale mobiliare, au declarat cinci persoane care au cu cunoştinţe directe despre această problemă.

Goldman Sachs şi-a redus recomandarea privind expunerea la datoria băncilor europene, spunând că lipsa de claritate cu privire la viitorul Credit Suisse ar pune presiune asupra sectorului mai larg din regiune.

Fundamentele sectorului sunt mai puternice, iar legăturile sistemice globale mai slabe decât la momentul crizei financiare globale, a scris analistul Goldman Lotfi Karoui într-o notă pentru clienţi. Această tendinţă a limitat foarte mult riscul unui potenţial cerc vicios de pierderi din creditul contrapartidei, a menţionat Karoui.

”Cu toate acestea, este probabil necesar un răspuns politic mai puternic pentru a aduce o oarecare stabilitate”, a spus Karoui. (sursa: news.ro)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro