Sari direct la conținut

Ucraina ameninta cu inghetarea platii datoriei externe in lipsa unui acord cu creditorii privati

HotNews.ro

Ucraina, confruntata cu un conflict armat in estul industrial si in pragul falimentului, a amenintat marti ca va ingheta plata datoriei externe in cazul unui esec al negocierilor in curs privind restructurarea, scrie AFP.

„Cerem creditorilor sa tina cont de propunerile guvernului ucrainean si sa restructureze datoria in conformitate cu conditiile propuse de guvernul ucrainean”, a spus premierul Arseni Iatseniuk, in fata deputatilor.

Acestia au aprobat marti un proiect de lege care autorizeaza guvernul sa aplice „in caz de nevoie” un moratoriu privind datoria externa a Ucrainei.

„Nu mai putem plati aceste datorii indesand mainile in buzunarele ucrainenilor”, a spus primul ministru.

Ucraina, care trebuie sa ramburseze in urmatorii patru ani 30 de miliarde de dolari, spera sa obtina restructurarea a 15,3 miliarde in cadrul negocierilor pe care le deruleaza din martie cu creditorii sai.

Anterior, in cursul aceleiasi zile, guvernul subliniase ca datoria externa a crescut cu 40 de miliarde de dolari sub regimul pro-rus al lui Viktor Ianukovici, alungat de la putere in februarie 2014, dupa trei luni de proteste pro-europene in Maidan, marea piata din centrul Kievului.

„Cerem creditorilor privati: daca vreti sa sustineti Ucraina, victima agresiunii rusesti, care a pierdut 20% din economia sa si a pierdut Crimeea, ajutati-ne cu aceste miliarde de dolari. Poporul ucrainean va va aprecia”, a spus Iatseniuk.

Confruntata cu o noua prabusire spectaculoasa a produsului intern brut (-17,6% in primul trimestru trimestru in raport cu anul precedent), autoritatile au nevoie de o gura de oxigen dar institutiile financiare private sunt reticente sa participe la efortul masiv al occidentalilor pentru a evita falimentul Kievului.

Sufocata financiar dupa trei ani de recesiune si un an de razboi care au redus cu un sfert exporturile, Ucraina beneficiaza de un plan de ajutor condus de Fondul Monetar International in valoare de 17,5 miliarde dolari pe patru ani, din care a primit in martie cinci miliarde.

PEntru a redresa Ucraina, ajutorul occidental trebuie completat de creditorii privati, carora li se cere sa renunte la o parte din bani, in conditiile in care datoria publica a tarii va atinge, potrivit FMI, 94% din PIB in acest an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro