UE vrea “carte albastra” pentru emigrantii profesionisti
Comisia Europeana a lansat marti proiectul unei “carti albastre” pentru persoanele calificate din afara continentului, carora li se vor oferi diferite beneficii daca se angajeaza intr-un stat membru al UE, a anuntat Reuters.
Documentul este asemanator “cartii verzi” existente in SUA, iar initativa forului european incearca sa acopere prapastiile existente in diferite sectoare economice confruntate cu lipsa angajatilor. Emigrantii vizati de proiectul UE sunt cei din Asia, Africa si America Latina.
Potrivit proiectului prezentat la Bruxelles, persoanele calificate vor beneficia de o procedura rapida in vederea obtinerii permiselor de munca.
In plus, “cartea albastra” le va permite sa munceasca intr-o alta tara din UE in afara primului stat ales, le va da dreptul sa-si aduca familiile, sa beneficieze de locuinte oferite de stat si chiar sa primeasca statut de rezidenti pe termen lung.
Pentru a primi o “carte albastra”, un emigrant trebuie sa aiba un contract de munca intr-un stat membru al Uniunii Europene, cu un salariu garantat care sa reprezinte de trei ori salariul minim in tara respectiva, la care se adauga asigurari de sanatate.
“Uniunea Europeana ca o entitate pare ca nu este considerata atractiva de persoanele cu pregatire inalta in contextul unei competitii internationale foarte ridicate”, precizeaza documentul prezentat la Bruxelles, cu referire la SUA si Canada.
Reuters precizeaza ca proiectul trebuie aprobat de toate cele 27 state membre ale UE, iar unele tari, precum Germania si Austria, si-au anuntat deja opozitia.
Detinatorul unei “carti albastre” va avea aceleasi drepturi precum un cetatean al Uniunii Europene in ceea ce privesc asistenta sociala, returnarile de taxe si plata pensiilor atunci cand se va muta in alta tara. De asemenea, emigrantii cu “carte albastra” vor putea avea acces la locuintele de stat si la burse de studiu.
“Cartea albastra” va fi valabila pentru doi ani, cu posibilitatea de reinnoire, insa ea poate fi revocata daca persoana respectiva isi pierde serviciul si sta in somaj mai mult de trei luni.
Oficialii UE au decis ca propunerea sa ofere sanse suplimentare persoanelor sub 30 de ani, precizand ca acestia vor putea castiga doar dublu salariului minim pentru a se incadra. Statele membre pot decide sa renunte la conditia salariala daca emigrantul a obtinut o diploma de licenta sau un masterat intr-o tara din UE.