Sari direct la conținut

Un laborator acreditat pentru verificarea sigurantei oferite de produsele electronice vandute in Romania va fi construit la Prejmer, in Brasov, contract in valoare de 3,2 milioane euro

HotNews.ro
Teste telefon, Foto: ICMET Craiova
Teste telefon, Foto: ICMET Craiova

Un laborator acreditat pentru incercari de compatibilitate electromagnetica care va permite autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) sa verifice, conform atributiilor sale, daca produsele electrice si electronice aflate la vanzare pe piata din Romania sunt compatibile cu directivele UE in ceea ce priveste compatibilitatea electromagnetica, protectia sanatatii si sigurantei persoanelor, va fi construit in comuna Prejmer din judetul Brasov, a anuntat vineri autoritatea. In urma unei licitatii, oferta desemnata castigatoare a fost depusa de asocierea dintre firmele SC Comtest SRL si SC Thermo Fix SRL la un pret de 14,6 milioane lei (fara TVA), respectiv 3,28 milioane euro, a mentionat autoritatea.

Contractul presupune proiectarea, constructia, furnizarea, instalarea si integrarea echipamentelor specifice, precum si instruirea personalului ANCOM care va lucra in cadrul laboratorului.

  • „Oferta desemnata castigatoare a fost cea depusa de Asocierea dintre S.C. COMTEST S.R.L. si S.C. THERMO FIX S.R.L. la un pret de 14.606.830,00 Lei (fara TVA), respectiv 3.282.728,80 Euro. In cadrul procedurii de licitatie, au fost depuse 4 oferte, din partea: Asocierii dintre S.C. SILVER TRADING S.R.L. si S.C. InterNET S.R.L.; Asocierii dintre S.C. UTI SYSTEMS S.A., S.C. ARC BRASOV S.R.L. si S.C. UTI CONSTRUCTIONS & FACILITY MANAGEMENT S.A., Asocierii dintre S.C. COMTEST S.R.L. si S.C. THERMO FIX S.R.L. si Asocierii dintre S.C. ROMKATEL S.R.L., S.C. BOG¬ART S.R.L. si S.C. ALLIED ENGINEERS GRUP S.R.L”, se mentioneaza in comunicat.

Finantarea proiectului va fi realizata din veniturile proprii ale ANCOM, iar imobilul in care va functiona laboratorul va fi construit in comuna Prejmer din judetul Brasov, pe un teren in suprafata totala de 2.834 mp, care apartine Autoritatii.

Termenul de realizare a laboratorului, care include termenele de prestare a serviciilor de proiectare, termenul de executie a lucrarilor de constructii si de furnizare, instalare si integrare a echipamentelor specifice, inclusiv de prestare a serviciilor de instruire a personalului autoritatii contractante, este de maxim 19 luni de la data semnarii contractului.

Laboratorul acreditat pentru incercari de compatibilitate electromagnetica va permite ANCOM sa verifice, conform atributiilor sale, faptul ca produsele electrice si electronice aflate la vanzare pe piata din Romania sunt compatibile cu directivele europene in vigoare in ceea ce priveste compatibilitatea electromagnetica, protectia sanatatii si sigurantei utilizatorului si a oricarei alte persoane. De asemenea, unul din obiectivele esentiale ale proiectului este verificarea echipamentelor radio din punct de vedere al utilizarii eficiente a spectrului de frecvente radio, astfel incat acestea sa nu cauzeze interferente prejudiciabile care sa impiedice buna utilizare a spectrului de catre detinatorii de licente sau utilizatorii finali.

Laboratorul ANCOM va fi acreditat exclusiv pentru masuratorile necesare activitatii de control al pietei de comunicatii electronice, va acoperi o gama larga de teste si va beneficia de tehnologie de ultima ora. In cadrul laboratorului vor putea fi efectuate diverse tipuri de teste si masuratori, precum testari ale surselor de alimentare, ale compatibilitatii electromagnetice privite din punctul de vedere al emisiilor si imunitatii, testari ale imunitatii la descarcari electrostatice, ale impulsurilor electromagnetice de telecomunicatii, testari ale echipamentelor de telecomunicatii in operare, masurari prin intermediul liniei TEM (transversal electromagnetic) sau masurari ale indicelui SAR.

HotNews.ro a scris inca din vara anului 2011 ca laboratoare acreditate unde se pot face printre altele si masuratori SAR (rata specifica de absorbtie a radiatiilor electromagnetice) pentru telefoane mobile sau alte aparate electrice se afla in prezent si la Craiova si Suceava. Noul laborator nu va functiona pe baze comerciale ca celelalte si va fi destinat exclusiv controlului echipamentelor telecom si electrice (rasnite, televizoare..etc) dupa ce au fost introduse in piata, au precizat la acel moment oficialii autoritatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro