Sari direct la conținut

Unda verde pentru acordarea licentelor de televiziune digitala terestra in Romania

HotNews.ro

Hotararea de Guvern care stabileste procedura, conditiile si taxele in cazul licentelor pentru frecvente radio prin care se vor difuza programe TV in sistem digital terestru, a fost aprobata miercuri de Executiv, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. Potrivit actului normativ, stabilirea castigatorilor primelor doua multiplexe digitale, prin care romanii vor putea receptiona gratuit 14 canale TV in format digital, se va face pana la data de 30 iulie. Bogdan Iana, director in cadrul autoritatii de reglementare (ANCOM) sustine ca pentru respectarea acestui termen vor trebui scurtate etapele procedurii.

  • Castigatorii primelor doua licente de televiziune digitala terestra, pana la 30 iulie 2010

Conform datelor din Hotararea de Guvern, stabilirea castigatorilor procedurilor de selectie se va face:

a) cel mai tarziu pana la data de 30 iulie 2010, pentru doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru acordate prin proceduri de selectie comparative distincte;

b) cel mai tarziu pana la data de 31 octombrie 2010, pentru patru licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru acordate prin proceduri de selectie competitiva.

  • Taxa de licenta nu va fi mai mica de un milion de euro

Taxa de licenta va fi cuprinsa intre 1 si 2,5 milioane euro, urmand ca pentru primele doua licente sa se determine cuantumul ce va fi achitat tinand cont de echipamentele de receptie propuse a fi subventionate de acestia. Taxa de licenta nu poate fi mai mica de 1 milion de euro.

  • Bogdan Iana, ANCOM: Ca sa respectam termenul de 30 iulie pentru primele doua licente va trebui sa scurtam etapele procedurii

Bogdan Iana, director executiv in cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii, ANCOM, a explicat pentru HotNews.ro etapele unor proceduri similare si mai ales perioada de timp necesara, precizand ca pentru respectarea termenului de 30 iulie pentru primele doua licente va fi nevoie ca etapele sa fie scurtate.

„Este nevoie de o decizie a presedintelui ANCOM care sa detalieze procedura de selectie in cazul acestor licente. Apoi se lanseaza spre consultare publica, pentru o luna, Caietul de sarcini, dupa care urmeaza definitivarea acestuia pe baza observatiilor primite in timpul consultarii si se pune in vanzare, unde va sta cel putin doua saptamani.

Urmeaza apoi alte doua saptamani de intrebari cu privire la aspecte din Caietul de Sarcini, din partea celor care il cumpara. Urmeaza apoi inca o luna pentru realizarea ofertelor si apoi inca o luna pentru evaluarea acestor oferte. In total ar fi circa 4 luni si jumatate de la aparitia in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern. Ca sa respectam termenul de 30 iulie va trebui sa scurtam proportional aceste etape”, a precizat Bogdan Iana.

Pentru a face loc serviciilor 4G si a eficientiza spectrul radio, Romania si alte tari UE s-au obligat sa inlocuiasca transmisia analogica terestra cu cea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012. Masura ar afecta imediat o mare parte din cele circa 1,6 milioane gospodarii din Romania, care se preusupune ca ar receptiona acum, gratuit, programe TV in format analogic, din eter, prin antena. Pentru un impact cat mai mic, statul promite o infrastructura de emisie digitala terestra prin care se vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV (posturile publice nationale si principalele posturi private transmise terestru).

Actul aprobat miercuri deschide intreg procesul de alocare a licentelor necesare operarii acestei noi infrastructuri de difuzare a semnalului TV din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro