Sari direct la conținut

UPDATE 2 O parte din bugetul de stat pe 2013 poate fi accesat pe internet intr-un format deschis/Datele pot fi preluate automat in mod gratuit si pot fi reutilizate si redistribuite

HotNews.ro
Bugetul de stat pe 2013 in format deschis, Foto: Hotnews
Bugetul de stat pe 2013 in format deschis, Foto: Hotnews

Guvernul a publicat miercuri pe site-ul OpenSpending.org, un portal dedicat datelor deschise, bugetul de stat pentru anul 2013 pe principalii ordonatori de credite intr-un format deschis, a declarat joi pentru HotNews.ro Radu Puchiu, consilier al premierului Ponta. Datele deschise sunt cele care pot fi utilizate in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit. Practic, fata de zecile de PDF-uri in care se gaseste acum bugetul la Ministerul de Finante, datele pot fi preluate acum automat si pot fi folosite inclusiv la dezvoltarea de aplicatii in scop comercial.

OpenSpending.org este un proiect al Fundatiei Open Knowledge, organizatie non-profit, de promovare a datelor deschise.

Radu Puchiu a mai precizat ca datele vizeaza ‘toti ordonatorii principali de credite’ si se regasesc si pe o pagina a Guvernului – buget.gov.ro, care este un subdomeniu al domeniului guvernamental Gov.ro.

UPDATE 1Radu Puchiu a mai precizat ca „nu este tot bugetul, ci doar impartirea bugetului pe ordonatorii principali de credite. Voi vorbi cu Ministerul de Finante sa postam si detaliile pe fiecare ordonator de credite care sunt prezentate in ANEXE. Deocamdata nu putem sa facem asta din punct de vedere tehnic”.

Consilier al premierului Victor Ponta, Radu Puchiu a anuntat cu o zi in urma, in cadrul unei intalniri cu presa si mediul de afaceri organizate de Fundatia Soros, ca Guvernul va publica miercuri in format deschis Bugetul de stat pe 2013.

  • „Speram sa avem un buget 2013 nu in format PDF, cum este acum pe site-ul Ministerului de Finante, ci in format pe care sa-l putem reutiliza si de unde pot fi preluate datele in format automat. Acest lucru ajuta practic si mediul de business prin dezvoltarea de aplicatii in acest sens”, a declarat miercuri Andra Bucur, Coordonator Program in cadrul Fundatiei Soros.

De altfel mai multe organizatii reprezentand societatea civila au transmis pe 15 ianuarie premierului Ponta o scrisoare in care solicita acest lucru pentru a respecta obligatiile asumate la nivel international prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa dar si angajamentele asumate in programul de guvernare pentru anii 2013-2016.

UPDATE 2Andra Bucur, expert al Fundatiei Soros Romania: Desi ceea ce a publicat guvernul astazi este un pas important inspre transparenta, datele publicate reprezinta o infima parte din bugetul de stat

  • „In cursul saptamanii trecute mai multe organizatii neguvernamentale au solicitat publicarea bugetului de stat intr-un format deschis, care poate fi reutilizat si redistribuit liber. In cadrul unor discutii ce au avut loc la sediul Fundatiei Soros, doi dintre consilierii primului-ministru si-au asumat public ca vor da curs initiativei noastre. Desi ceea ce a publicat guvernul astazi este un pas important inspre transparenta, datele publicate reprezinta o infima parte din bugetul de stat, fiind vorba de doar 52 de institutii publice si sumele alocate acestora. In continuare asteptam completarea documentului in care au fost publicate aceste date in format deschis cu toate liniile si categoriile bugetare si toate sumele aferente alocate, pentru a putea fi utilizate de cei interesati de monitorizarea cheltuirii banului public”, a declarat pentru HotNews.ro Andra Bucur, expert al Fundatiei Soros.

Citeste si: Fundatia Soros: Trei cabinete care s-au succedat la guvernare in Romania nu au aplicat angajamentele luate la nivel international de a oferi acces liber la cat mai multe informatii de interes public

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro