Sari direct la conținut

UPDATE Actiunile de pe bursele lumii au ajuns la un nou maxim istoric

HotNews.ro
UPDATE Actiunile de pe bursele lumii au ajuns la un nou maxim istoric

Actiunile lunii au atins luni un nou maxim istoric, investitorii fiind linistiti de faptul ca uraganul Irma pare sa-si piarda din putere in Statele Unite si ca aniversarea Corei de Nord din weekend a trecut fara noi teste balistice.

Indicele global MSCI All Country World Index, care urmareste 2.400 de actiuni din 47 de tari si include active totale de 2.800 miliarde de dolari, a urcat pe un nou varf dupa ce asiguratorii europeni au crescut cu 2,2% datorita sperantelor ca Irma nu va fi atat de costisitoare cum se estima, potrivit Reuters.

Sentimentul de usurare in privinta Coreii de Nord si o slabire a yenului au generat cea mai buna sedinta de tranzactionare de la Tokyo din iunie si pana acum, in conditiile in care apetitul investitorilor pentru active precum aurul si obbligatiunile trezoreriei americane a scazut.

Irma a provocat mai multe morti si a lasat fara electricitate trei milioane de case pe drumul spre coasta Floridei. Dar a slabit pana la un uragan de categoria intai si se asteapta sa incetineasca pana la rangul de furtuna tropicala in cursul zilei de luni si pana la o depresiune tropicala pana marti.

Revenindu-si dupa un acces de aversiune la risc, dolarul a inregistrat cele mai mari avansuri din ultimele zece zile pe pietele monetare.

Moneda americana a castigat jumatate de procent fata de yenul japonez – moneda de refugiu – si a recastigat teren fata de euro, in conditiile in care un reprezentant al Bancii Centrale Europene a cerut prudenta in privinta recentului avans al monedei unice.

“Vestea buna este ca centrul uraganului Irma a luat o cale la vest de Miami si, de atunci, a slabit pana la o furtuna de categorie 1, asa ca pagubele din Florida – desi, totusi, severe – par sa nu fie atat de catastrofale asa cum ne temeam saptamana trecuta”, a explicat Schris Scicluna, strateg la Daiwa Capital Markets.

“Si, din fericire, nu au fost vesti proaste in weekend nici din Coreea de Nord”, a adaugat acesta.

Indicele japonez Nikkei a urcat cu 1,4 procente dupa ce Phenianul a tinut o celebrare masiva pentru a-i felicita pe cercetatorii si tehnicienii din sectorul nuclear care au contribuit cu o saptamana in urma la al saselea – si cel mai mare – test nuclear al tarii. Statele Unite si alaitii sai se pregateau pentru o alta lansare a unei rachete cu raza lunga, care sa marcheze duminica a 69 amiversare a infiintarii Coreii de Nord.

Sentimentul de usurare a ridicat cotatiile futures ale S&P 500 cu jumatate de procent, iar randamentele obligatiunilor americane pe zece ani au urcat cu 3 puncte de baza, pana la 2,09 procente.

Principalul indice din Coreea de Sud a castigat 0,8%, in timp ce indicele MSCI pentru actiunile din zona Asia Pacific (cu exceptia Japoniei), a urcat cu 0,4%.

“Este prea devreme sa spunem ca riscurile (nord-coreene) au disparut, dar ceea ce este sigur este ca jucatorii din piata cred acum situatia nu se poate inrautati, asa cum s-a intamplat acum cateva saptamani”, a spus Lee Kyung Min, analist bursier de la Daishin Securities in Seul.

Lee afirma ca multi investitori straini si institutii locale cumpara actiuni la companii sud-coreene din domeniile tehnoclogic si chimic, in conditiile in care se apropie sezonul declararii profiturilor.

Dolarul a evoluat in jurul nivelului de 108,50 yeni, in crestere fata de minimul de 107,32 de vineri. Fata de un cos de valute importante a castigat 0,15%, pana la 91,490, inca aproape de minimul ultimilor doi ani si jumatate de 91,011, atins saptamana trecuta.

Euro a scazut usor, pana la 1,2020, dupa ce a tins un varf de 1,2092 vineri, in conditiile speculatiilor ca Banca Centrala Europeana este aproape sa inceapa reducerea programului de stimulare monetara. Oficiali BCE au cazut de acord saptamana trecuta ca urmatoarea masura va fi sa reduca achizitia de obligatiuni si au discutat o gama larga de optiuni.

Bitcoin este cotat la 4.300 de dolari pe platforma BitStamp, coborand serios de pe recentul maxim de 5.000 de dolari.

Pe pietele de marfuri, aurul s-a ieftinit cu 0,7%, pana la 1.337,81 dolari uncia si s-a indepartat de recentul varf de 1,357 dolari. Preturile petrolului au recastigat putin teren dupa ce ministrul saudit al petrolului a discutat cu omologii din Venezuela si Kazahstan posibila extindere a pactului pentru reducerea productiei dincolo de termenul de 2018.

Vestile despre aceste discutii ce au avut loc duminica au ajutat la compensarea presiunii asupra preturilor titeiului, in contextul ingrijorarilor ca cererea de energie va fi lovita dur de uraganul Irma. Sortimentul US crude se tranzactiona cu 36 de centi mai sus, la 47,84 dolari barilul, iar Brebt s-a scumpit cu 22 de centi, pana la 54,00 dolari barilul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro