UPDATE Autoritatile vor sa atribuie direct catre SNR pana la 1 august prima licenta de televiziune digitala terestra din Romania
Autoritatile vor sa atribuie direct catre Societatea Romana de Radiocomunicatii (SNR) o licenta de televiziune digitala terestra cel mai tarziu pana la 1 august 2010, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, care a primit aviz negativ marti din partea Consiliului National al Audiovizualului. Avizul dat de CNA are doar rol consultativ, iar in noua formula actul normativ ar schimba radical intreaga strategie de trecere la televiziunea digitala terestra in Romania. Drept motivatie in emiterea acestui act, se mentioneaza „conditiile drastice” de atribuire a licentelor, care ar putea impiedica participarea SNR la procedura de selectie.
Un proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea Hotararii Guvernului 464/2010 de acordare a primelor licente de televiziune digitala terestra din Romania a ajuns marti spre avizare la CNA. Consiliul nu a avizat favorabil acest act normativ, initiat de ministerul Comunicatiilor, insa avizul sau este doar unul consultativ. Daca va fi adoptat, actul normativ ar modifica radical strategia si planurile anuntate anterior pentru trecerea la televiziunea digitala terestra in Romania.
- SNR ar trebui sa primeasca o licenta de televiziune digitala terestra pana la 1 august 2010
Actul stabileste noi coordonate pentru desemnarea castigatorilor licentelor de televiziune digitala terestra astfel:
a) cel mai tarziu pana la data de 15 octombrie 2010, pentru doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru acordate prin proceduri de selectie comparativa distincte;
b) cel mai tarziu pana la 1 august 2010 o licenta de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru va fi atribuita Societatii Romane de Radiocomunicatii (SNR);
c) cel mai tarziu pana la data de 15 decembrie 2010, pentru 3 licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru acordate prin proceduri de selectie competitiva.
In documentul de lege anterior se mentiona ca primele doua licente de televiziune digitala terestra prin care 14 posturi TV in format digital ar fi putut fi receptionate gratuit la nivel national ar fi urmat sa fie acordate „cel mai tarziu pana la data de 30 iulie 2010”, iar inca 4 licente – cel mai tarziu pana la data de 31 octombrie 2010.
- Cat plateste SNR pe licenta si ce programe vor fi transmise
Atribuirea catre SNR a unei licente de televiziune digitala terestra se face dupa achitarea de companie a unei taxe de licenta de 1 milion de euro. Conform dispozitiilor din actul normativ SNR va primi „al treilea multiplex digital national, bazat pe frecventele utilizate in prezent in reteaua postului public TVR2„.
In nota de fundamentare la acest act normativ precizeaza ca „prin incredintarea directa catre SNR se va asigura transmiterea programelor publice ale Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR HD, TVR Cultural), utilizand retelele actuale care transmit programele analogice publice de televiziune TVR 1 si TVR 2″.
- Pericolul ca SNR sa nu participe la licitatie, datorita „conditiilor drastice” cerute in caietele de sarcini, principalul motiv al acestui act normativ
Prin conditiile tehnice impuse de ANCOM celor 2 multiplexe fac practic imposibila utilizarea infrastructurii SNR (majoritatea statiilor de altitudine). Nici o tara europeana nu a renuntat la infrastructura retelelor analogice de televiziune, ci a adaptat-o la cerintele transmisiunilor digitale, conform Acordului Geneva 2006 si, de asemenea, a favorizat migrarea operatorului retelelor publice de televiziune de la transmisiile analogice la cele digitale. Si strategia SNR a fost definita in acelasi sens.
Nota de fundamentare
In nota de fundamentare se mentioneaza in primul rand situatia actuala din SNR. Compania, detinuta de stat are in sarcina transmiterea programelor publice de televiziune inca din anul 1957. Mai mult, in perioada 2005-2008, SNR a desfasurat mai multe programe de modernizare, in valoare totala de circa 100 milioane dolari, programe realizate prin credite acordate cu garantia statului roman.
Pe piata locala, nu mai exista in prezent operator care sa aiba o acoperire mai mare decat SNR. Infrastructura actuala a SNR permite o acoperire in populatie cu programele publice TVR 1 si TVR 2 de peste 95% si cu transformari minime poate asigura acoperirea ceruta pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra in termenul asumat fata de Comisia Europeana.
Principalul motiv indicat in emiterea acestui act sunt insa conditiile grele din caietele de sarcini, care ar putea duce la imposibilitatea participarii SNR la aceste licitatii.
„ANCOM a intocmit reglementarile detaliate ale modului de desfasurare a procedurilor de selectie, reglementari care prevad obligativitatea SNR de a-si pastra in functiune retelele analogice de televiziune pana in 2012 pe motivul diminuarii impactului tranzitiei la digital asupra populatiei. Aceasta prevedere elimina practic, SNR din competitie prin faptul ca este obligata sa-si blocheze retelele existente si sa achizitioneze o retea complet noua, iar dupa anul 2012, retelele analogice blocate vor fi scoase din functiune, fara a fi amortizate”, se spune in nota de fundamentare.
- CNA: Acordarea catre SNR a acestui multiplex, bazat pe frecventele TVR 2, ar determina sistarea transmisiei TVR 2 in sistem analogic terestru
Consiliul National al Audiovizualului a avertizat marti ca prin propunerea de acordare a celui de-al treilea multiplex digital catre SNR, bazat pe frecventele utilizate in prezent in reteaua postului public TVR 2, implica incetarea transmisiei programelor TVR 2 in sistem analogic, ceea ce contravine prevederilor de emisie in simulcast (transmitere simultana in format analogic si digital) din Strategia de trecere la televiziunea digitala terestra.
De altfel CNA a mai respins in luna septembrie a anului trecut, o astfel de propunere. La momentul respectiv CNA a precizat ca, potrivit strategiei de trecere la televiziunea digitala, programul TVR 2 ar trebui sa fie transmis simultan si in format analogic si digital pana la data incetarii obligatorii a emisiei analogice.
- Sindicalistii SNR au avertizat recent ca fara macar o licenta de televiziune digitala terestra, compania ar putea falimenta
Daca SNR nu va castiga cel putin un multiplex firma va fi falimentara
Constantin Campeanu, presedintele Federatiei Sindicatelor Radiocomunicatii
Federatia Sindicatelor Radiocomunicatii, care reprezinta interesele a peste 1.500 de angajati SNR (Radiocom), a acuzat saptamana trecuta ca prin criteriile din caietele de sarcini pentru primele doua multiplexe de televiziune digitala terestra din tara, SNR este dezavantajata, si ca daca nu se va castiga macar un multiplex societatea va falimenta.
„SNR s-a imprumutat cu 126 milioane dolari, acum cinci ani. A existat un termen de gratie, a inceput achitarea ratelor si va spun ca din 2012 incolo cu siguranta vom avea de platit bani si nu vom avea de unde. Obligatiile financiare ale SNR dupa trecerea unei perioade in care s-a achitat o parte din rate va fi in jur de 65 milioane de dolari dupa 2012 si daca noi nu vom mai emite cu acesti emitatori este evident ca nu vom incasa bani pentru prestatia efectuata si nu vom avea cu ce sa platim. Cine va plati? Statul roman. Ii convine in conditiile de astazi sa faca un asemenea joc in care sa scoata un competitor din piata? Daca SNR nu va castiga cel putin un multiplex firma va fi falimentara”, a spus Constantin Campeanu, presedintele acestei federatii.
- UPDATE1: Autoritatea de Reglementare in comunicatii nu a avizat acest proiect de act normativ
Contactati de HotNews.ro, reprezentantii autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) au precizat ca nu au avizat acest proiect de Hotarare de Guvern.
- UPDATE 2: Dan Georgescu, fost presedinte SNR: Pentru incredintare directa, termenul de 1 august nu este un termen de neatins
Executivul este intr-o situatie foarte delicata: dupa ce s-a dat o Hotarare de Guvern, s-a consultat si s-a vandut caietul de sarcini iar participantii au inceput sa lucreze la oferte, sa vii si sa intorci tot procesul mi se pare un lucru de nefacut. Ar trebui sa ne asteptam la reactii foarte dure din partea participantilor, mai ales a celor internationali
Dan Georgescu, fost presedinte SNR
De asemenea, Dan Georgescu, fost presedinte al SNR (1999-2000) si al autoritatii de reglementare in comunicatii a precizat ca documentul are toate sansele sa treaca si ca termenul de 1 august nu este unul imposibil.
„Pentru a trece, documentul trebuie avizat de ministerul initiator si bagat in sedinta de guvern. Parerea mea este ca se va face acest lucru, pentru ca nu poti sa iesi cu un astfel de document si sa intorci tot procesul daca undeva nu s-a luat o decizie. Pentru incredintare directa, termenul de 1 august nu este un termen de neatins”.
Mai mult, Georgescu crede ca in perioada urmatoare am putea sa ne asteptam la reactii dure din partea ofertantilor.
„Nu pot decat sa ma bucur pentru SNR care, in opinia mea, avea dreptul sa detina primul multiplex de televiziune digitala, lucru care s-a intamplat si in alte tari unde s-a incredintat direct o astfel de licenta operatorului national de broadcasting. Pe de alta parte nu pot sa nu remarc balbaiala si faptul ca Executivul este intr-o situatie foarte delicata: dupa ce s-a dat o Hotarare de Guvern, s-a consultat si s-a vandut caietul de sarcini iar participantii au inceput sa lucreze la oferte, sa vii si sa intorci tot procesul mi se pare un lucru de nefacut. Ar trebui sa ne asteptam la reactii foarte dure din partea participantilor, mai ales a celor internationali care au luat aceste caiete de sarcini”.
- Pe cine afecteaza trecerea la televiziunea digitala terestra
Receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar trebui sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE. In schimb autoritatile promit o noua platforma de difuzare a semnalului TV, complementara platformelor de emisie prin cablu sau satelit, respectiv platforma digitala terestra.
Oficialii ANCOM estimeaza ca acest proces de tranzitie ar viza in principal circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena (si care vor avea nevoie de noi echipamente de receptie) si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV.
Incetarea semnalului TV analogic terestru nu afecteaza abonatii la serviciile TV prin cablu si satelit.