UPDATE BNR a redus dobanda de politica monetara pentru a doua oara in acest an, la 7%. Economistii apreciaza ca dobanzile la creditele in lei vor continua sa scada
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat miercuri reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7% pe an, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. De asemenea, membrii CA au decis mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si la 25% pentru pasivele in valuta.
Motivele care au stat la baza reducerii dobanzii cheie:
- persistenta deficitului de cerere agregata
- consolidarea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent
- continuarea scaderii in termeni anuali reali a creditului acordat sectorului privat
- mentinerea unei dinamici inalte a creditului guvernamental
Reducerea dobanzii cheie a fost anticipata de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Acestia au aratat marti ca Consiliul de administratie al BNR ar putea decide reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 7%, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valuta cu pana la 5 puncte procentuale si mentinerea nemodificata a ratei rezervelor minime obligatorii la lei.
Este de asteptat ca dobanzile la credite sa isi continue si chiar sa isi accelereze trendul descendent pe care s-au inscris
Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank
Aceasta este cea de-a doua reducere consecutiva a dobanzii cheie, dupa ce in prima sedinta a Consiliului de administratie al BNR din acest an dobanda de politica monetara a fost coborata de la 8% la 7,5%.
Rata dobanzii de politica monetara a atins astfel cel mai scazut nivel din noiembrie 2007 si pana in prezent, acesta fiind de altfel si minimul istoric. Acesta a mai fost atins in iunie 2007 si a fost mentinut pana la 1 noiembrie 2007.
In sedinta de miercuri, membrii CA al BNR au hotarat si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
De asemenea, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat in cadrul unei conferinte de presa in data de 5 februarie, cand va fi prezentat si calendarul sedintelor dedicate politicii monetare pe urmatoarele 12 luni.
Daniel Daianu: Banca centrala doreste sa sprijine economia si sa combata aprecierea excesiva a leului
Fostul ministru de Finante si europarlamentar Daniel Daianu este de parere ca, prin reducerea dobanzii cheie la 7%, banca centrala si doreste sa sprijine economia si sa descurajeze intrarile de capital speculativ.
BNR face bine ca reduce dobanda de politica monetara si poate chiar sa lase mai multa lichiditate in piata pentru a descuraja intrarile de capital speculativ, care s-a practicat intens in ultimele luni
Daniel Daianu
„E un semnal pe care banca centrala l-a dat de la precedenta sedinta, si anume ca doreste sa sprijine revenirea economiei, in conditiile in care avem un buget trecut, acordul cu FMI se deruleaza prin concretizarea transferului celor doua transe. BNR se simte confortabil si in ceea ce priveste estimarile privind inflatia pentru acest an”, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Daniel Daianu.
De asemenea, Daianu a mai spus ca aceasta masura este binevenita deoarece combate aprecierea excesiva a leului.
„Ar mai fi o explicate (pentru scaderea dobanzii cheie – n.r.) care este legata de evolutiile din ultimele luni de pe piata valutara, cu presiuni pe aprecierea leului. BNR face bine ca reduce dobanda de politica monetara si poate chiar sa lase mai multa lichiditate in piata pentru a descuraja intrarile de capital speculativ, care s-au practicat intens in ultimele luni in Europa Centrala si de Rasarit”, a mai spus fostul ministru de Finante.
Dobanzile la credite isi vor continua trendul descendent
Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, a declarat pentru HotNews.ro ca reducerea dobanzii cheie este motivata de inflatia in scadere si de imbunatatirea perceptiei de risc a investitorilor fata de Romania. Totodata, el a mai spus ca aceasta decizie nu va avea un impact semnificativ asupra cursului de schimb pentru ca ea a fost asteptata de catre piata si era deja inclusa in pret.
Reducerea rapida a dobanzilor interbancare ca urmare a deciziilor BNR din ultima perioada va face ca transmisia deciziilor BNR catre dobanzile la credite si depozite sa fie mai rapida
Ionut Dumitru, Raiffeisen Bank
„Cred ca reducerile de dobanda operate de catre BNR in ultima perioada vor fi un stimul important pentru creditarea in lei in perioada urmatoare, fiind de asteptat ca dobanzile la credite sa isi continue si chiar sa isi accelereze trendul descendent pe care s-au inscris. De asemenea, probabil ca si dobanzile la depozite vor continua sa scada in perioada urmatoare. Reducerea rapida a dobanzilor interbancare ca urmare a deciziilor BNR din ultima perioada va face ca transmisia deciziilor BNR catre dobanzile la credite si depozite sa fie mai rapida”, a spus Ionut Dumitru.
El a precizat insa ca nu se poate spune cu cat se vor reduce dobanzile la creditele in lei, deoarece nu se poate sti cu cat se ajusteaza dobanzile pe piata monetara. El a aratat ca la sfarsitul anului trecut ROBOR, indicele in functie de care se calculeaza majoritatea dobanzilor la creditele in lei, era de 10%, iar in prezent este de 8%, aceasta ajustare fiind mai mare decat reducerea dobanzii de politica monetara a BNR.
„In plus, cred ca este importanta si schimbarea de limbaj in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii din piata monetara, BNR decizand acum sa urmareasca o gestionare „adecvata” fata de una „ferma” decisa la sedinta anterioara. Acest lucru ar putea insemna ca BNR va urmari o gestionare a lichiditatii in functie de conditiile efective din piata monetara si valutara”, a mai declarat economistul sef al Raiffeisen Bank.