Sari direct la conținut

UPDATE Bursele europene, in degringolada: -4,73% la Paris, -5,28% la Frankfurt. Bancile, cele mai expuse

HotNews.ro

Bursele europene au inchis in puternica scadere sedinta de luni, pe o piata extrem de nervoasa, afectata de criza datoriilor suverane si de devalorizarea masiva a titlurilor bancare, relateaza AFP.

Cum au inchis principalele burse:

  • Paris: -4,73%, indicele CAC cade sub pragul psihologic de 3.000 de puncte, la 2.999,54 puncte, pentru prima oara din 10 iulie 2009.
  • Frankfurt: -5,28%, indicele Dax atinge cel mai redus nivel in ultimii doi ani, 5.246,18 puncte. Actiunile Deutsche Bank au cazut cu 8,86%.
  • Madrid: -4,69%, indicele Ibex-35 se apropie de pragul simbolic de 8.000 de puncte, inchizand la 8.066,5 puncte, cel mai redus nivel din 10 august.
  • Milano: -4,83%, indicele FTSE Mib inchide la 14.333 de puncte. Bancile UniCredit si Intesa Sanpaolo au pierdut 7,30% si, respectiv, 6,96%

Bancile europene si-au reluat luni degringolada pe burse, afectate de incertitudinile legate de situatia din Grecia, Italia si Statele Unite, in conditiile in care toate marile burse europene evolueaza pe rosu, relateaza AFP.

Evolutia burselor, la jumatatea zilei de tranzactionare:

  • Bursa din Paris pierdea aproape 5%, sub pragul de 3.000 de puncte.
  • Bursa din Londra evolua pe rosu, scazand cu peste 3% la mijlocul zilei.
  • In jurul orei 13,45 GMT, indicele Footsie-100 al principalelor valori de pe piata londoneza pierdea 161,89 puncte, respectiv 3,06% in raport cu inchiderea de vineri, la 5.129,97 puncte.
  • Royal Bank of Scotland pierdea peste 11%.
  • Si Bursa din Milano evolua pe rosu, cazand cu peste 5%.

Dupa cele zece zile de cosmar de la jumatatea lunii august, titlurile bancare au antrenat din nou caderea indicilor bursieri europeni. La ora 13,00, Societe Generale pierdea 7,38%, Deutsche Bank 6,04%, iar italienii de la Intesa Sanpaolo 7,05%.

Fara a putea indica un eveniment exact, analistii vorbesc despre anticipatul derapaj al deficitului grecesc, aplicarea planului de austeritate italian, cifrele negative ale somajului din SUA sau actiunile din Statele Unite impotriva a 17 institutii financiare implicate in criza „subprime” (credite ipotecare de risc).

Pietele se tem ca situatia financiara a bancilor se va degrada din nou din cauza deprecierii portofoliilor de obligatiuni ale statelor fragile din Zona Euro, precum si de o puternica incetinire a economiilor SUA si UE.

„Totul este legat de macroeconomie”, a comentat un analist, care a adaugat ironic ca „in acest moment, valoarea adaugata a unui analist bancar a devenit aproape minima”.

Miscarea de luni este cu atat mai violenta cu cat niciun indicator macroeconomic major sau vrei rezultat financiar al unei societati nu este asteptat iar pietele americane sunt inchise din cauza unei sarbatori nationale.

Un alt analist considera ca aceste miscari sunt „irationale”, in conditiile in care bancile elvetiene au pierdut practic la fel de mult ca si cele franceze, desi nu detin decat foarte putine obligatiuni ale statelor fragile din Zona Euro.

Volatilitatea extrema a actiunilor bancare, dintre care multe se apropiau de cele mai reduse valori istorice, ar putea continua in lipsa unei actiuni decise a guvernelor europene.

„Masurile adoptate in 21 iulie (noul plan de sustinere a Greciei) sunt o prima etapa (…) dar important acum este sa le aplice in practica”, a declarat presedintele Federatiei bancare franceze (FBF), Francois Perol.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro