UPDATE Darius Valcov contrazice DNA in privinta bugetului, dar cifrele arata ca bugetul prevazut pentru procurori in 2015 e mai mic decat cel real din 2014
Ministrul delegat pentru buget, Darius Valcov, contrazice DNA spunand ca bugetul alocat pentru 2015 Ministerului Public va fi mai mare decat in 2014, nu mai mic. Pentru a-si sustine afirmatia, Darius Valcov face o comparatie intre bugetul pe 2015 si cel care a fost aprobat initial in 2014. Insa, ceea ce reclama DNA este scaderea bugetului fata de cel din 2014 rectificat.
Practic, Valcov contrazice afirmatiile DNA, prezentand explicatii pe langa subiect: compara bugetul din 2015 cu cel aprobat initial in 2014, in loc sa-l compare cu cel rezultat in urma a trei rectificari. Ministerul Public va avea in 2015 un buget de 707 milioane lei fata de 909 milioane lei dupa rectificari. Darius Valcov omite, de asemenea, sa raspunda acuzatiei DNA ca in buget nu se regaseste fila distincta de buget pentru aceasta institutie.
Bugetul total al Ministerului Public in anul 2015 creste, nu scade, acesta fiind de 707,88 milioane lei, adica in crestere cu 19,29 milioane lei fata de cat a fost bugetul aprobat pentru anul 2014, se arata intr-un comunicat al ministrului delegat pentru buget.
- UPDATE 15.00 Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, s-au intalnit joi cu ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, pentru o discutie despre bugetul de anul viitor, conform unor surse judiciare citate de agentia Agerpres. Dupa aceasta intalnire, intr-o interventie telefonica la B1 TV, Darius Valcov a caracterizat discutiile ca fiind “amicale” si a precizat ca a fost vorba despre o neintelegere iar banii pentru DNA sunt prevazuti in bugetul pentru Ministerul Public.
Mai mult, Ministerul Finantelor Publice a primit solicitarile privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public, a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public si, in mod automat, bugetele DNA si DIICOT, inregistand cresteri, se mai arata in comunicat.
Potrivit acestuia, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost postata pentru consultare, in data de 12.12.2014, sinteza bugetelor ordonatorilor principali de credite, filele distincte de buget pentru institutiile aflate in subordinea acestora urmand a fi anexate proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul 2015, care va fi aprobat de Guvernul Romaniei si trimis Parlamentului spre dezbatere.
“Bugetul total al Ministerului Public in anul 2015 este 707,88 milioane lei, in crestere cu 19,29 milioane lei fata de cat a fost bugetul aprobat pentru anul 2014. Pe parcursul anului 2014, conform legii bugetului de stat pentru anul 2014, la bugetul total al Ministerului Public s-a adaugat la cheltuielile de personal suma de 323 milioane, reprezentand plata de titluri executorii pentru personalul bugetar din cadrul Ministerului Public. Facem mentiunea ca pe parcursul anului 2015, conform legii, bugetul Ministerului Public va fi suplimentat cu titluri executorii care vor fi platite pe parcursul acestui an.
De asemenea, facem urmatoarele precizari cu privire la bugetul Ministerului Public pentru anul 2015:
-cheltuielile pentru investitii au crescut cu 39,48% fata de 2014, de la 14,22 milioane la 19,84 milioane;
-cheltuielile pentru bunuri servicii s-au diminuat cu 1,03% de la 70,72 milioane la 70 milioane lei;
-cheltuielile cu fonduri europene nerambursabile au crescut cu 41,72% de la 1,09 milioane la 1,54 milioane lei
Mentionam ca Ministerul Finantelor Publice a primit solicitarile privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public si a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public si, in mod automat, bugetele DNA si DIICOT, inregistand cresteri.
Avand in vedere importanta bunei functionari a DNA si a DIICOT, interesul Ministerului Finantelor Publice de a asigura resursele necesare acestor institutii, precum si pentru o informare publica transparena si clarificarea tutoror aspectelor, ministrul delegat pentru Buget va avea pe parcursul zilei de 12.12.2014 o intalnire cu conducerea Ministerului Justitiei si Ministerului Public”, mai spune ministrul delegat pentru buget.
- Ce acuzatii aduce DNA
DNA spune ca in anexele la proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2015 nu se regaseste fila distincta de buget pentru DNA, asa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o fila centralizatoare pentru intregul Minister Public, fara a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015. Din analiza filei centralizatoare pentru intregul Minister Public se constata ca valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mica decat executia bugetara pe 2014. In plus, intre diminuarile bugetare pe anul 2015 se regasesc si o serie de cheltuieli absolut necesare bunei functionari a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanti, materiale si servicii cu caracter functional).
“Nu o sa putem lucra la fel de eficient si exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata. De exemplu, banii pentru cheltuieli materiale, nu o sa mai putem solutiona dosarele in care avem expertize dispuse”, a declarat procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi pentru HotNews.ro, nemultumita ca DNA nu a primit in proiectul de buget fila distincta, ci doar o fila centralizatoare pentru intregul Minister Public. Ea a mai spus ca DNA a primit in fiecare an fila distincta, deoarece asa prevede art 4, alineatul 4, din OUG 43/ 2002.
“In primul rand, bugetul DNA trebuie sa aiba o fila distincta de buget asa cum prevede legea, ceeae ce inseamna ca pentru a asigura fondurile DNA nu trebuie sa taiem de la alte parchete, ci trebuie sa primim bani direct de la bugetul de stat. Noi in acest an am solicitat 25 de milioane de euro, buget minim pentru a putea functiona fara sa ne blocam activitatea”, a explicat Laura Codruta Kovesi.
DNA a constatat ca valoarea bugetului pentru Ministerul Public este cu 31, 94% mai mica decat executia bugetara pe 2014, ceea ce inseamna Tiberiu Nitu ar trebui sa taie de la alte parchete pentru a acorda procurorilor anticoruptie bugetul solicitat. Or, DNA nu sustine o astfel de masura, ci revendica fila proprie de buget, conform legii.
Intrebata cum isi explica ca in acest an n-au primit buget separat, sefa DNA a declarat: “Nu as putea sa va dau un raspus, pot sa va spun ca am facut mai multe demersuri scrise atat la ministrul justitiei cat si la ministrul delegat pentru buget. Am semnalat aceasta problema de cand au intrat codurile in vigoare, s-a introdus o dispozitie potrivit careia trebuie sa admitem toate solicitarile de expertiza pe care le fac persoanele cercetate”.
Laura Codruta Kovesi mai spune ca bugetul DNA nu este mare in raport cu sumele indisponibilizate in cadrul anchetelor. “In anul 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri si valori in valoare de 300 de milioane de euro. In acest an, pana in 30 noiembrie, aproximativ 200 de milioane de euro, deci raportat la aceste sume evident ca bugetul DNA nu este foarte mare”.
Pe de-o parte statul taie din bugetul pentru justitie, dar pe de alta parte nu face nimic sa recupereze prejudiciile aduse statului de infractori condamnati definitiv si sa puna in aplicare hotararile judecatoresti. Potrivit unor analize realizate de ExpertForum, procentul de punere in aplicare a acestor hotarari definitive este intre 5 si 8%. Or, este vorba de sume de sute de miliioane de euro. Intr-un interviu recent, Kovesi declara ca prejudiciile aduse statului se ridica la un sfert din bugetul sanatatii pe un an.
Citeste si: