UPDATE Furnizorii de internet au sesizat DNA pentru posibile fapte de coruptie savarsite de primarul general Sorin Oprescu si directorii responsabili in proiectul NetCity
In data de 22 noiembrie 2013 am sesizat DNA-ul cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si a responsabililor de proiectul retelei de firbra optica NetCity, a declarat joi Mihai Batraneanu, presedintele ANISP (asociatia furnizorilor de internet). Acesta reclama neaplicarea avizului autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) din luna mai 2013 care a cerut modificarea conditiilor abuzive impuse de NetCity furnizorilor care au dus la falimentul a zeci de furnizori de internet. Cu toate ca au pierdut 5 procese la Curtea de Apel in incercarea de anulare a acestui aviz, NetCity si Primaria refuza aplicarea masurilor autoritatii si nici ANCOM nu ia nici o masura coercitiva impotriva NetCity, acuza acestia.
- Madalin Dumitru, fostul sef al Directiei Infrastructura din Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), este in prezent cercetat penal (in stare de arest preventiv -UPDATE), pentru ca ar fi favorizat o serie de firme la obtinerea de contracte, precum NetCity, cu municipalitatea.
- Furnizorii de internet membri ai ANISP si INTERLAN ameninta conducerea ANCOM cu plangere penala daca nu ia masuri concrete
- UPDATE Drept reactie, ANCOM precizeaza pentru HotNews.ro ca nu are atributii de verificare a implementarii masurilor din avizul conform pe care l-a dat pentru proiectul NetCity, dar ca oricine poata ataca in instanta implementarea unor proiecte lipsite de acest aviz conform.
La data de 1 iunie s-a implinit un an de cand Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP) face toate demersurile necesare pentru a implementa Avizul conform nr. DER/928 emis de catre ANCOM la data de 30.05.2013, in conformitate cu cerintele Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice. Avizul modifica substantial conditiile tehnice si, mai ales, economice in care trebuie sa aiba loc accesul furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice la infrastructura Netcity realizata in municipiul Bucuresti de catre UTI Grup SA.
Desi acest aviz conform a avut ca termen maxim de implementare data de 1 octombrie 2013, cu scopul de a contribui la imbunatatirea calitatii serviciilor de telefonie, internet si televiziune oferite locuitorilor Capitalei si la scaderea tarifelor asociate acestora, nici Netcity Telecom SA compania de proiect a concesionarului UTI Grup – si nici Primaria Municipiului Bucuresti nu l-au pus pana in prezent in aplicare.
Cu toate ca au pierdut cele 5 procese prin care au solicitat Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti fie suspendarea, fie anularea avizului conform emis de catre ANCOM in aplicarea Legii 154/2012, in ciuda sentintei pronuntate de catre instanta Curtii de Apel Bucuresti, Netcity Telecom si Primaria Generala a Municipiului Bucuresti refuza in continuare masurile corective impuse de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
In acest context, ANISP si companiile de comunicatii electronice membre iau in calcul masuri legale si penale in vederea anularii in instanta a Contractului de concesiune aflat la baza proiectului de infrastructura Netcity, chiar daca acest proiect, in esenta sa, ar fi trebuit sa reprezinte un moment pozitiv in dezvoltarea industriei telecom la nivelul Capitalei.
Astfel, in data de 22.11.2013, ANISP a sesizat DNA cu privire la posibilele fapte de coruptie savarsite, iar in luna mai 2014, impreuna cu firma INES Group SRL, au cerut in instanta suspendarea si anularea Hotararii CGMB nr.108/2008 prin care a fost aprobat Contractul de concesiune care sta la baza proiectului Netcity.
- „Prin avizul conform emis la data de 30.05.2013, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a constatat nereguli privind toate contractele incheiate de compania Netcity Telecom cu furnizorii bucuresteni de servicii si retele de comunicatii electronice. Cu toate acestea, dupa mai bine de 1 an, nici Netcity Telecom, nici Primaria Capitalei si nici emitentul avizului conform, ANCOM, nu actioneaza pentru implementarea noilor conditii economice si tehnice de acces la infrastructura metropolitana pentru fibra optica. ANCOM, emitentul avizului conform, trebuie sa continue procesul de elaborare a celei de-a doua faze a acestui aviz: stabilirea tarifelor finale de acces la infrastructura Netcity pe baza unui model de calculatie orientat catre costuri. ANISP isi face cunoscuta intentia de a face toate demersurile impotriva reprezentantilor ANCOM si a membrilor Consiliului de Administratie al UTI Grup pentru neregulile sesizate si nerespectarea masurilor corective stabilite pentru proiectul Netcity daca in termen de cel mult 30 de zile ANCOM nu va finaliza avizul in conformitate cu cele prevazute in insusi cuprinsul acestuia„, a declarat Mihai Batraneanu.
Citeste si: Arbitrul telecom isi da avizul pentru Netcity, cu conditia indeplinirii unui set de masuri
Furnizorii de internet membri ai ANISP si INTERLAN ameninta conducerea ANCOM cu plangere penala daca nu ia masuri concrete
Reclamatiile de mai sus nu sunt facute numai de ANISP ci si de INTERLAN, o organizatie non-guvernamantala infintata in 2005, care reuneste 25 de furnizori mici si medii de internet.
Eric Baleanu, presedintele INTERLAN, a declarat ca din cauza tarifelor abuzive ale NetCity Telecom, numarul furnizorilor membri ai asociatiei a scazut de la 35 la sfarsitul lui 2012 la 25 de furnizori la sfarsitul anului 2013 prin faliment sau achizitia lor de catre jucatori mai mari.
- „In situatia cea mai defavorabila micilor operatori, intr-un imobil cu un singur locatar racordat la reteua Netcity, un operator poate ajunge sa plateasca pana la 20 de euro pe luna doar pentru accesul de la reteua ade transport din cauza pana la imobil, in timp ce un operator mai mare care nu foloseste infrastructura NetCity poate furniza direct serviciul sau cu 10 euro”, a declarat Eric Baleanu.
Problema nu este ca marii operatori pot furniza serviciile la preturi mai mici, ci faptul ca micii operatori nu pot face acelasi lucru din cauza costurilor mari impuse de Netcity.
- „Exista de exemplu Romtelecom care are toate cablurile ingropate si nu are nevoie peste tot de bransamente NetCity si mai exista RCS&RDS care are cabluri ingropate, anterior aparitiei NetCity, dar politia nu intreaba daca aceste cabluri ingropate au sau nu aviz. Se ia numai de firmele mici, sa intre in NetCity. Politia se uita numai la cablurile aeriene”, a avertizat Eric Baleanu.
Cele doua organizatii solicita ANCOM sa intervina, in caz contrar amenintand cu plangerea penala.
- „In cursul saptamanii viitoare, ANISP si INTERLAN va notifica ANCOM – ul ca in caziul in care in 30 de zile nu vor lua masuri concrete pentru aplicarea acestui aviz vom face plangere penala impotriva presedintelui ANCOM, Catalin Marinescu, si a directorul juridic al ANCOM, Marius Saceanu, a declarat joi Sorin Manea, consilierul juridic al ANISP si INTERLAN
Si Mihai Batraneanu a avertizat ca numarul furnizorilor de internet se reduce accentuat ca urmare a tarifelor NetCity Telecom:
- „O firma medie cu venituri anuale intre 2 milioane de euro si 20 de milioane de euro ca sa poata sa-si acopere clientii pe raza retelei NetCity cu ocupare de cc 75%-80% ajunge sa plateasca intre 80.000 si 90.000 de euro pe luna. ceea ce inseamna un milion de euro anual. Ca sa platesti 30-40 % din cifra de afaceri numai catre NetCity este faliment. Noi din 45 de membri mai avem 36. Nu e un semn de intrebare de ce ANCOM nu da in judecata Primaria si NetCity pentru neaplicarea acestui aviz? ANCOM ar putea sa amendeze Netcity, sa-i suspende dreptul de functionare. Pasivitatea aceasta este suspecta”, a declarat Mihai Batraneanu, presedintele ANISP.
UPDATEDrept reactie, ANCOM precizeaza pentru HotNews.ro ca nu are atributii de verificare a implementarii masurilor din avizul conform pe care l-a dat pentru proiectul NetCity, dar ca oricine poata ataca in instanta implementarea unor proiecte lipsite de acest aviz conform.
Iata precizarile ANCOM la problema semnalata de ANISP si INTERLAN:
- „In luna septembrie a anului 2013, instantele de judecata au stabilit fara echivoc legalitatea avizului conform acordat de ANCOM in prima parte a aceluiasi an.
- Avizul conform emis de ANCOM se acorda conditiilor tehnice si economice de acces la infrastructura realizata cu participarea sau sprijinul autoritatilor administratiei publice centrale ori locale in care a fost realizat proiectul Netcity. Scopul acestui aviz este de a asigura respectarea principiilor nediscriminarii, proportionalitatii si obiectivitatii in acordarea accesului la asemenea infrastructura de interes public tuturor furnizorilor de retele de comunicatii electronice care solicita acest lucru.
- Autoritatea nu are atributii de verificare a implementarii masurilor prevazute in avizul conform, dar in urma deciziei instantelor de judecata, cei interesati au posibilitatea legala de a aplica dispozitiile art. 10 alin. (4) din Legea nr. 154/2012 conform carora „(4) […] implementarea unor proiecte de instalare de infrastructura, in conditiile alin. (2), in lipsa avizului conform al ANCOM prevazut la alin. (3), poate fi atacata de orice persoana interesata la instanta de contencios administrativ competenta.”
Autoritatea de monitorizare a pietei de telecomunicatii nu precizeaza insa de ce nu face chiar ea acest lucru.
HotNews.ro a adresat urmatoarele intrebari catre ANCOM:
- 1. Conform raspunsului dat, inclusiv ANCOM poate cere in instanta implementarea masurilor dispuse in avizul pe care l-ati dat. De ce nu faceti acest lucru?
- 2. Nu aveti nici o alta parghie legala de a sanctiona in vreun fel NetCity Telecom pentru tarifele abuzive pe care le-ati constatat in analiza facuta? La urma urmei sunteti arbitru telecom si furnizori de internet pe care-i supravegheati dispar din piata din cauza acestor tarife abuzive.
Vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.
Plangerea penala facuta de catre ANISP la DNA il viza si pe Madalin Dumitru, fostul sef al Directiei Infrastructura din Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), care in prezent este cercetat penal in stare de libertate, pentru ca ar fi favorizat o serie de firme la obtinerea de contracte, precum NetCity, cu municipalitatea.Consilierul juridic al celor doua organizatii a spus ca nu poate momentan sa spuna cu siguranta ca cecetarea penala impotriva lui Madalin Dumitru a venit ca urmare a acestei sesizari sau au fost si altii care au reclamat lucruri similare.