Sari direct la conținut

UPDATE Furnizorul IT suedez Carmenta sesizeaza Oficiul european anti-frauda privind o licitatie STS de extindere a sistemului 112 / STS: Achizitia nu are nicio legatura cu solutia CoordCom implementata de firma Ericsson AB si al carei proprietar este in acest moment Carmenta

HotNews.ro
Modernizare sistem 112, Foto: STS
Modernizare sistem 112, Foto: STS

Furnizorul suedez de solutii IT Carmenta CoordCom a sesizat Oficiul european de lupta anti-frauda (OLAF), sustinand ca exista indicii privind o posibila frauda intr-o licitatie demarata in prezent de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). E vorba de modernizarea infrastructurii hardware si software a sistemului unic pentru apeluri de urgenta 112 in Bucuresti si Ilfov, contract cu o valoare estimata de 12,67 milioane lei (inclusiv TVA), finantat din fonduri UE, a declarat pentru HotNews.ro Hans Djurfeldt, presedinte si CEO al companiei. Carmenta sustine ca singurul consortiu care a licitat, format din S&T, Teamnet si Quality Business Solutions, nu ar avea capacitatile si drepturile de proprietate intelectuala asupra unei solutii prezente in multe parti din sistemul 112. In replica, Teamnet sustine ca oferta depusa pentru modernizarea 112 prevede livrarea unor noi solutii care completeaza sistemele existente si ca in fata unor astfel de acuzatii din partea competitorilor va apela la toate mijloacele legale necesare pentru a-si apara imaginea. STS nu a comentat acuzatiile.

Despre ce licitatie STS este vorba:

HotNews.ro a scris la inceputul lunii martie din acest an ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a demarat o licitatie pentru modernizarea infrastructurii hardware si software a sistemului unic pentru apeluri de urgenta 112 la nivelul municipiului Bucuresti si judetului Ilfov, contract cu o valoare estimata de 12,67 milioane lei (inclusiv TVA), finantat din fonduri UE care mai pot fi accesate pana la sfarsitul acestui an, potrivit unui anunt publicat vineri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul vizeaza imbunatatirea functiilor si serviciilor existente, dar si introducerea de functii noi, precum cea de preluare si gestionare in interfata date client a apelurilor de tip SMS si de tip eCall.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare in cadrul acestei licitatii a fost 21 aprilie 2015. In aceeasi zi ar fi urmat sa aiba loc si deschiderea ofertelor.

Datele din SEAP arata, intr-adevar, ca la aceasta licitatie a fost depusa o singura oferta de catre consortiul format din: S&T Romania, Teamnet International (fosta firma a deputatului PSD Sebastian Ghita) si Quality Business Solutions (vezi documentul atasat).

Datele din SEAP nu arata ca acest contract ar fi fost atribuit pana la acest moment.

Carmenta sustine ca acest consortiu de firme nu are capacitatile si drepturile de proprietate intelectuala pentru a oferi parti importante din tehnologia sistemului 112 , precum solutia CoordCom de la Ericsson, solutie prezenta in sistemul SNUAU implementat initial de Ericsson, dar care a fost achizitionata ulterior de Carmenta, in anul 2013. Detalii despre aceasta achizitie – aici.

  • Cum explica Carmenta de ce nu a participat la aceasta licitatie

Prima intrebare pe care HotNews.ro a adresat-o catre furnizorul suedez Carmenta dupa ce am fost sesizati privind o posibila frauda in cadrul acestei licitatii a fost: De ce nu ati participat la licitatie?

  • „Aceasta este o intrebare mai mult pentru Ericsson Romania decat pentru noi. Carmenta este prezenta in multe tari, inclusiv Romania, vanzand serviciile sale prin intermediul integratorilor locali de sisteme. In momentul in care a fost anuntata licitatia, in Romania am avut intelegere de tip reseller doar cu Ericsson Romania. Ericsson a intentionat sa liciteze, dar a decis ca bugetul a fost prea mic pentru domeniul de aplicare extins al proiectului. Odata ce am primit notificarea de la Ericsson nu am avut suficient timp pentru a aranja cu alt partener local si a licita in consortiu.
  • Sistemul 112 al STS este foarte extins dar in mod cert cateva din cele mai importante si folosite parti provin de la Carmenta (initial furnizate de Ericsson). Aceste parti includ integrarea telefonica pentru toate apelurile primite, integrare retea radio, preluare si management apeluri, management de caz etc. Exista o serie de companii internationale mari, care ar putea furniza intreaga suita si solutia intr-un produs integrat, dar necesita ample de cercetari si investitii anterioare in telecomunicatii si Datacom know-how. Un exemplu de companie care ar putea oferi o solutie similara este Motorola Inc”, a precizat pentru HotNews.ro Hans Djurfeldt, Presedinte si CEO al Carmenta CoordCom AB.

Carmenta sustine ca a notificat cu o zi in urma Oficiul european de lupta anti-frauda (OLAF)

Hans Djurfeldt a mai declarat pentru HotNews.ro ca a ridicat aceste probleme si catre STS, care ar fi invitat oficialii companiei suedeze la discutii pe aceasta tema la sfarsitul saptamanii trecute.

Marti, 26 mai, Hans Djurfeldt a spus ca la nivelul conducerii companiei s-a luat decizia informarii OLAF, catre care au trimis o scrisoare si un raport.

  • „Punctul nostru de vedere este ca doar cateva companii internationale au capacitatile si drepturile de proprietate intelectuala pentru a oferi astfel de solutii in termenul solicitat (6 luni de la atribuire). Singurul consortiu de companii din Romania care a depus o oferta in cadrul licitatiei nu are drepturile de proprietate intelectuala pentru acest software si credem ca, atribuirea contractului catre acest consortiu va permite copierea software-ul furnizat initial de Ericsson AB, fara licente corespunzatoare, sau contracte de asistenta terte parti. In ce masura acest lucru este cunoscut sau sprijinite de STS nu este clar. Solicitarea noastra este sa investigati aceasta licitatie pentru a asigura ca nu este nici o frauda cu fonduri UE”, se arata in scrisoarea  transmisa pe e-mail de firma suedeza catre OLAF.

Teamnet: Oferta depusa pentru modernizarea 112 prevede livrarea unor noi solutii care completeaza sistemele existente/Vom apela la toate mijloacele legale necesare pentru a ne apara imaginea

HotNews.ro a cerut un punct de vedere fata de aceste acuzatii atat de la STS, cat si de la Teamnet International. STS nu a comentat acuzatiile, dar am primit o reactie din partea reprezentantilor Teamnet International, care sustine ca oferta vizeaza noi solutii care completeaza sistemele existente.

  • Redam integral pozitia Teamnet International:

Grupul Teamnet isi desfasoara activitatea dupa un model de business in deplina concordanta cu standardele etice si prevederile legale valabile in Romania si in Uniunea Europeana.

Oferta depusa pentru modernizarea sistemului 112 din Bucuresti si Ilfov prevede livrarea unor noi solutii care completeaza sistemele existente cu solutii tehnologice concepute sa raspunda nevoilor actuale ale zonelor vizate. Cu o experienta de 14 ani, Teamnet a dovedit de-a lungul timpului capacitatea sa de a livra proiecte de anvergura la cea mai buna calitate. Grupul investeste constant in dezvoltarea si perfectionarea echipei sale de 800 de experti, acesta fiind si motivul pentru care ofertele Teamnet sunt extrem de competitive si pot fi livrate in termenul solicitat de beneficiar.

Cel mai recent proiect de referinta livrat de Teamnet in acest domeniu este cel prin care compania furnizeaza Serbiei tehnologii avansate pentru gestionarea situatiilor de urgenta. Proiectul a constat in implementarea unui sistem informatic integrat bazat pe un centru mobil de comanda si control, tehnologii voce, date, UAV (Unmanned Aerial Vehicles) si GIS (Geographic Information System) si livrarea echipamentelor specializate necesare pentru a sustine aceasta platforma. Totodata, Teamnet este si membru EENA, European Emergency Number Association, participand la dezvoltarea sistemului HeEro2 prin care s-au pregatit si coordonat programele pilot anterioare implementarii serviciului pan-european eCall, bazat pe numarul de apel de urgenta 112.

Oferta depusa in cadrul licitatiei pentru modernizarea sistemului 112 din Bucuresti si Ilfov a fost realizata respectand conditiile de eligibiliate si legalitate. Specialistii nostri juridici au analizat oferta si au concluzionat ca nu exista niciun risc ca aceasta sa incalce drepturi de proprietate intelectuala. In cazul in care se fac astfel de acuzatii de catre competitori, vom apela la toate mijloacele legale necesare pentru a ne apara imaginea.

  • UPDATE STS: Achizitia nu are nicio legatura cu solutia CoordCom implementata de firma Ericsson AB si al carei proprietar este in acest moment Carmenta

In urma publicarii acestui articol, STS a furnizat lung un punct de vedere in care precizeaza ca achizitia nu are nicio legatura cu solutia CoordCom implementata de firma Ericsson AB si al carei proprietar este in acest moment Carmenta. STS mai spune ca nu are cunostinta despre sesizarea OLAF cu privire la o eventuala frauda in cadrul acestei licitatii, dar ca isi exprima intreaga disponibilitate pentru colaborarea cu OLAF in cazul in care este demarata o investigatie privind procedura in cauza. Nu in cele din urma, STS critica demersul jurnalistic al HotNews.ro si sustine ca a avut un schimb de scrisori cu Carmenta, inclusiv o intalnire cu reprezentantii Carmenta, intalnire la care acestia din urma au sugerat abandonarea licitatiei si atribuirea directa a unui contract de suport pentru upgrade-ul solutiei coordCom existente.

Facem precizarea ca inainte de primirea acestui punct de vedere, STS ne-a cerut sa le trimitem scrisoarea sau raportul trimis de Carmenta catre OLAF. HotNews.ro a consultat scrisoarea trimisa de Carmenta catre OLAF si nu putea folosi acest document decat pentru publicarea principalelor idei.

Redam mai jos integral reactia STS:

„Urmare solicitarii dvs. referitoare la exprimarea unui punct de vedere cu privire la asa zise ‘suspiciuni’ in legatura cu desfasurarea licitatiei organizate de institutia noastra pentru modernizarea Sistemului 112 si daca ‘oferta depusa de consortiul de firme romanesti indeplineste toate conditiile de legalitate si eligibilitate’, va reamintim ca pentru a formula un punct de vedere la aspectele sesizate, v-am solicitat sa ne puneti la dispozitie scrisoarea catre OLAF sau orice alt document in care puteau fi gasite informatiile in baza caruia ati initiat acest demers jurnalistic si ca, potrivit Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, ne aflam in termenul de raspuns prevazut de documentul mai sus mentionat.

In urma refuzului dvs., precizat in scris, am constatat ca, de fapt, ati facut doar afirmatii pur jurnalistice in baza unui interviu cu reprezentantul firmei Carmenta.

Consideram ca era firesc sa ne fi anuntat despre continutul interviului pe care l-ati realizat si in cadrul caruia s-au facut afirmatiile respective, din care v-ati extras datele. Mai mult, apreciem ca prin refuzul dvs. de a ne furniza informatiile solicitate, demersul dvs. jurnalistic este unul incorect, atat timp cat acesta cuprinde doar simple citari ale unei surse, fara a avea certitudinea veridicitatii demersului Carmenta catre OLAF.

STS nu are cunostinta despre sesizarea OLAF cu privire la o eventuala frauda in cadrul licitatiei organizate de institutia noastra pentru modernizarea Sistemului 112. In orice caz, STS isi exprima intreaga disponibilitate pentru colaborarea cu OLAF in cazul in care este demarata o investigatie privind procedura in cauza.

Pe de alta parte, putem confirma un schimb de scrisori intre STS si Carmenta, inclusiv o intalnire cu reprezentantii Carmenta, intalnire la care acestia din urma au sugerat abandonarea licitatiei si atribuirea directa a unui contract de suport pentru upgrade-ul solutiei coordCom existente. STS a refuzat categoric propunerea Carmenta, institutia noastra fiind fidela principiului de a organiza achizitii publice deschise pentru orice operator economic care are solutii.

Referitor la procedura de achizitie publica in cauza, precizam ca aceasta este o procedura de licitatie deschisa la care orice companie din orice tara avea dreptul si putea sa participe. Faptul ca s-a prezentat un singur ofertant (de fapt 5 operatori economici care au depus o oferta comuna) nu reprezinta o problema al carei raspuns sa fie solicitat STS.

In fapt, STS s-a asteptat ca firma Carmenta, eventual impreuna cu Ericsson AB care a implementat in Sistemul 112 solutia CoordCom existenta, sa participe la aceasta licitatie, insa decizia acestora a fost aceea de a nu participa. STS nu poate insa comenta de ce aceste companii au luat decizia de a nu participa.

Pe de alta parte, precizam in mod expres faptul ca achizitia in cauza nu are nicio legatura cu solutia CoordCom implementata de firma Ericsson AB si al carei proprietar este in acest moment Carmenta.

Practic, achizitia nu urmareste realizarea vreunui up-grade al solutiei CoordCom existente, ci realizarea unei noi solutii, total diferita de CoordCom, o solutie care trebuie sa integreze toate celelalte aplicatii dezvoltate in Sistemul 112 ulterior implementarii solutiei CoordCom (GIS, eCall, SMS, localizare etc.). Interconectarea cu actualul sistem se va realiza prin interfete standard, deschise, pe care STS, ca orice alt operator, are dreptul sa le utilizeze.

Identificarea unei noi solutii este necesara in conditiile in care actualul sistem este epuizat din punct de vedere fizic si al resurselor software. Solutia CoordCom, bazata pe platforma Microsoft XP, singura platforma pe care functioneaza, este o solutie End of Life, in conditiile in care, in acest moment, niciun furnizor din lume nu mai asigura suport pentru hardware si licente Microsoft XP (practic, nu exista piese de schimb pentru componenta hardware a Sistemului 112).

Actualul sistem 112 a fost intretinut numai de catre STS inca din anul 2007. Din acel an, nu mai exista nicio relatie contractuala de suport tehnic intre STS si Ericsson AB sau Carmenta, STS, in calitate de administrator al sistemului 112, fiind singurul care l-a intretinut.

In ceea ce priveste intrebarea daca oferta depusa de consortiul de firme romanesti indeplineste toate conditiile de legalitate si eligibilitate, in acest moment, nu putem face niciun comentariu, procedura de achizitie publica aflandu-se in derulare (in proces de evaluare a ofertei).

Mentionam ca in cazul in care oferta va fi declarata castigatoare si se va incheia contractul de achizitie publica, iar STS va constata ca exista chiar si cea mai mica suspiciune de furt intelectual, STS va proceda imediat conform legii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro