Sari direct la conținut

UPDATE Guvernul SUA finanteaza cu 800.000 de dolari un studiu de fezabilitate privind infiintarea unui centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Bucuresti

HotNews.ro
Finantare americana pentru un centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice, Foto: Hotnews
Finantare americana pentru un centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice, Foto: Hotnews

Guvernul Statelor Unite ale Americii va acorda 800.000 de dolari pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind infiintarea unui Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Bucuresti, a declarat marti Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala. Studiul va fi realizat de firma americana General Dynamics. Ministrul a spus ca Romania a fost aleasa dintre alte tari si centrul va fi unul de importanta regionala. Studiul de fezabilitate va fi finalizat pana in 15 septembrie 2015 si in functie de rezultatele acestuia se vor aloca alte fonduri pentru operationalizarea acestuia, care ar urma sa se faca in circa sase luni.

Ministrul pentru Societatea Informationala Razvan Cotovelea a semnat marti un grant in valoare de 800.000 de dolari privind finantarea infiintarii unui Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice acordat de Agentia pentru Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA) catre Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT – RO). Suma va fi acordata integral de Guvernul SUA, a spus Ministrul Cotovelea.

  • „Anul trecut, Guvernul Romaniei a aprobat strategia nationala privind securitatea cibernetica. Urmatoarea etapa a fost proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei, care a fost transmis Parlamentului dupa ce a fost aprobat de Guvern. Urmeaza nivelul operativ. Acest centru de invovare vine si defineste care ar fi principalele domenii in care Romania trebuie sa-si pregateasca capabilitatile pentru a nu avea o situatie in care anumite infrastructuri critice sunt preluate de potentiali atacatori”, a declarat marti Razvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informationala.

Dupa finalizarea studiului, in 6 luni de zile centrul poate deveni operational, a spus Ministrul.

  • „In momentul de fata am luat finantare pentru studiul de fezabilitate. Apoi vom vedea cum va arata acest centru. Pot sa va spun ca in mod cert vom beneficia de tehnologii, de calificare si de know how de ultima ora pentru angajatii CERT-RO”, a precizat Augustin Jianu, noul director general al CERT-RO, care a preluat aceatsa functie in urma cu o saptamana.

Intr-un comunicat de presa transmis ulterior evenimentului de catre Minister se precizeaza ca:

  • proiectul, care va beneficia de finantare asigurată în totalitate de partenerii americani, 400.000 dolari oferiti de USTDA si 400.000 dolari de către General Dynamics Fydelis, îsi propune să identifice cea mai potrivită arhitectură a unui Centru de Inovare în domeniul Securitătii Cibernetice aici în România, luând în calcul toti actorii interesati în înfiintarea centrului de la institutii publice la mediul privat.
  • Acest studiu va fundamenta viitoarele investitii ce vor fi făcute în creearea acestui Centru de Inovare si va ajuta si la finantarea activitătii de formare profesională a specialistilor CERT-RO prin cursuri de specialitate si vizite de cercetare.
  • CERT-RO va avea misiunea de a evalua si de a explora diverse instrumente si solutii cibernetice, precum si de a dezvolta una sau mai multe solutii de răspuns în domeniul Cyber în contextul operational (ConOps) din România”.

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica – CERT-RO este o structura independenta de expertiza si cercetare-dezvoltare in domeniul protectiei infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesara pentru prevenirea, analiza, identificarea si reactia la incidentele de securitate cibernetica ale sistemelor informatice ce asigura functionalitati de utilitate publica ori asigura servicii ale societatii informationale. CERT-RO se afla in coordonarea Ministerului pentru Societatea Informationala si este finantat integral de la bugetul de stat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro