Sari direct la conținut

UPDATE Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus rejudecarea dosarului in care Orange a obtinut anularea amenzii de 34,8 milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta

HotNews.ro
Decizie a Inaltei Curti, Foto: Captura www.scj.ro
Decizie a Inaltei Curti, Foto: Captura www.scj.ro

​Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat marti, 3 iunie 2014, rejudecarea dosarului in care Orange a obtinut in instanta anularea deciziei Consiliului Concurentei din 15 februarie 2011, prin care a fost amendata cu 34,8 de milioane de euro (3,6 % din cifra de afaceri pe 2010) pentru abuz de pozitie dominanta. Prin aceeasi decizie a Concurentei, Vodafone a fost amendata cu 28,3 milioane euro (3,45% din cifra de afaceri pe 2010) pentru abuz de pozitie dominanta. Ambele companii au atacat decizia autoritatii, iar Curtea de Apel a judecat in 11 iunie 2013 cele doua dosare, furnizand insa solutii diferite. Orange a castigat anularea deciziei, Vodafone nu.

Solutia data de Inalta Curte in data de 3 iunie 2014:

  • „Decizia nr. 2605/03.06.2014. Admite recursurile declarate de reclamanta S.C. Orange România S.A. si pârâtul Consiliul Concurentei împotriva Sentintei civile nr.1921 din 11 iunie 2013 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal. Caseaza sentinta atacata si trimite cauza spre rejudecare la aceeasi instanta. Irevocabila. Pronuntata, în sedinta publica, astazi 3 iunie 2014”.

UPDATEContactat de HotNews.ro, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei a declarat urmatoarele:

  • „Avem doua sanctiuni impotriva Orange si Vodafone pentru abuz de pozitie dominanta, care au fost judecate in iunie 2013 de complete diferite la Curtea de Apel Bucuresti. In cazul Vodafone, judecatorul a dat castig de cauza Consiliului Concurentei. In cazul Orange, judecatorul a anulat sanctiunea, considerand ca desi Orange a incalcat legea, competenta de sanctionare a acestei incalcari a legii nu ar fi revenit Consiliului Concurentei ci ANCOM – autoritatii de reglementare in comunicatii. 
  • Cauzele au ajuns la Inalta Curte, fiind alocate aceluiasi complet de judecata care a casat ambele decizii si le-a trimis spre rejudecare Curtii de Apel. Asteptam sa vedem motivatiile acestor decizii si pornim cu incredere ca vom convinge judecatorii Curtii de Apel ca deciziile sunt intemeiate. In cazul Vodafone, decizia de casare provine dintr-un viciu de procedura judiciara, fara legatura cu meritele deciziei Consiliului Concurentei. In cazul Orange, nu stim inca. Cei doi operatori au platit deja 30% din valoarea sanctiunilor intr-un cont pus la dispozitia instantei si sumele raman blocate pana la solutionarea definitiva a cauzei”.

Amintim ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis marti, 8 aprilie 2014, sa retrimita la Curtea de Apel dosarul in care Vodafone cere anularea deciziei Consiliului Concurentei din 15 februarie 2011, cand compania a primit o amenda de 28,3 de milioane de euro pentru abuz de pozitie dominanta. Anterior, Curtea de Apel daduse castig de cauza Consiliului Concurentei in acest caz.

  • „Nu pot spune ca imi face placere decizia, dar nici nu ma surprinde, si suntem increzatori in soliditatea deciziei noastre si ca vom convinge Curtea de Apel ca am avut dreptate cand am aplicat sanctiunea”, a declarat in 8 aprilie pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Curtea de Apel Bucuresti, decizii diferite la actiunile Orange si Vodafone de a li se anula amenzile de 34,8 milioane euro si respectiv 28,3 milioane euro pentru abuz de pozitie dominanta

Curtea de Apel Bucuresti a judecat marti, 11 iunie 2013, cererile Orange si Vodafone de anulare a deciziei Consiliului Concurentei din 15 februarie 2011, prin care cei doi operatori au fost amendati cu 34,8 de milioane de euro (3,6 % din cifra de afaceri pe 2010) si respectiv 28,3 de milioane de euro (3,45% din cifra de afaceri pe 2010) pentru abuz de pozitie dominanta. Dosarele au fost analizate de complete de judecata distincte si deciziile au fost diferite. Orange a obtinut castig de cauza, dar Vodafone nu, fapt pentru care acest operator si-a exprimat public increderea ca „instanta suprema va inlatura acest paradox”.

Pentru detalii citeste si: Curtea de Apel Bucuresti, decizii diferite la actiunile Orange si Vodafone de a li se anula amenzile de 34,8 milioane euro si respectiv 28,3 milioane euro pentru abuz de pozitie dominanta

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro