Sari direct la conținut

UPDATE Ministerul Economiei pregateste un memorandum cu patru variante de dezvoltare a proiectului privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

HotNews.ro

Ministerul Economiei va prezenta Guvernului un memorandum care va prezenta patru variante de dezvoltare a proiectului privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei, cu ocazia conferintei “Sistemul energetic al Romaniei la rascruce”, organizata de Ziarul Financiar. Sandulescu a mai afirmat ca varianta pe care o sustine ministerul este continuarea proiectului cu actualii investitori, dar cu atragerea altora astfel incat sa fie diminuata participatia statului. Intrebat care sunt celelalte variante, Sandulescu a afirmat ca “nu e bine sa discutam de continutul memorandumului inainte de a fi inaintat Guvernului”.

  • UPDATE “Cea mai defavorabila varianta este sa ramanem doar noi, Nuclearelectrica, si sa obtinem credite cu garantia statului. Ca sa adaptam investitia la fortele noastre, am face un singur reactor. Speram sa vina si alti investitori”, a spus la randul sau, Mircea Metes, inginer sef in Nuclearelectrica.

Valoarea estimata a proiectului privind construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda este de 6,5 miliarde de euro, potrivit noului studiu de fezabilitate realizat recent de de Ernst&Young.

Valoarea estimata a proiectului este de 6,4 mld euro. Valoarea activelor existente aflate in proprietatea Nuclearelectrica de 1 mld euro, suma corespunzatare stocului de apa grea de 988 tone, echipamentelor mecanice existente etc.

In studiu se mai arata ca valoarea ofertei preliminare imbunatatite a consortiului condus de Lavalin este 4,78 miliarde euro. Valoarea costurilor beneficiarului este 417 milioane euro, iar valoarea cheltuielilor neprevazute de 239 milioane euro. Costurile anuale de exploatare si intretinere sunt evaluate la 235,4 milioane de euro pentru 10,7 TWh de energie livrata in sistem.

Pentru continuarea proiectului este necesara atragerea de noi investitori. In ianuarie,anul trecut, grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat ca se retrag din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Motivele invocate au fost conditiile dure de reglementare si situatia economica. La sfarsitul lui 2010, si CEZ a vandut actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear. Proiectul a continuat cu doar cei trei actionari ramasi: Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel. Ministerul Economiei spera sa atraga si alti investitori.

In primavara, intr-o incercare de atragere a investitorilor, au fost achizitionate caietele de sarcina de catre doua companii: una din China si una din Coreea de Sud. Este vorba de un consortiu coreean, Korea Nuclear, si o companie chineza, China Nuclear Power Engineering.In cele din urma, actiunea de atragere a investitorilor a fost amanata, motivul fiind realizarea unui studiu de fezabilitate care sa vina cu o evaluare de pret mai aproape de realitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro