UPDATE Oficial olandez: Suntem adeptii ideii ca Grecia sa solicite un imprumut de la FMI
Olanda sprijina ideea ca Grecia sa obtina ajutor financiar din partea Fondului Monetar International (FMI), a declarat ministrul de finante Jan Kees de Jager, insa acesta a atras atentia ca, probabil, imprumutul nu va acoperi nevoile statului elen, potrivit AFP.
„Suntem adeptii ideii ca Grecia sa urmeze ruta FMI”, a declarat Jan Kees de Jager in cadrul unei dezbateri in Parlament privind un posibil ajutor acordat Greciei. „Rolul FMI nu va fi insa suficient”, a spus el, subliniind ca Grecia trebuie sa obtina in acest an credite de refinantare in valoare de 40 miliarde de euro.
UPDATE: Guvernul german crede ca un ajutor din partea FMI reprezinta o optiune pentru Grecia pentru a-si rezolva problemele cu datoria publica, a aratat si purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel.
„Guvernul german nu exclude un ajutor din partea FMI daca Grecia cere acest lucru”, a declarat Ulrich Wilhelm.
Grecia a avertizat joi ca ar putea apela la FMI daca liderii europeni nu vor reusi sa ajunga la un acord pentru a o sprijini financiar. Un oficial de rang inalt din Grecia a aratat ca executivul elen nu este increzator intr-un ajutor din partea partenerilor din UE, la summitul ce va avea loc saptamana viitoare.
„Inca dorim o solutie in cadrul Uniunii Europene, dar lucrurile nu arata bine. Daca nu va exista un sprijin clar la summitul UE din 25 martie, va trebui sa vedem care vor fi urmatoarele noastre decizii. Exista cateva scenarii, dar cel mai bun pare a fi FMI”, a declarat oficialul elen. El a confirmat ca divergentele dintre Grecia si Germania, cea mai mare economie europeana, se accentueaza.
Ministrul de finante olandez a mai spus ca Germania este reticenta in a ajuta financiar Grecia, precizand ca semnalele venite de la Berlin cu privire la acest subiect sunt mixte. Jan Kees de Jager a mai declarat ca „ar fi binevenit daca autoritatile germane ar imbratisa solutia FMI”.
AFP arata ca si Marea Britanie si Suedia sustin ideea ca Grecia sa apeleze la Fondul Monetar International, iar surse europene sustin ca si Finlanda ar fi receptiva la acest plan.
Parlamentul Greciei a aprobat saptamana trecuta reducerile bugetare de 4,8 miliarde de euro, adoptate de guvern pentru a convinge Uniunea Europeana si investitorii ca poate controla cel mai mare deficit bugetar din regiune. Masurile includ majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 21%, cresterea accizelor la tutun si alcool si reducerea cu 30% a primelor de vacanta acordate angajatilor din sectorul public.
Grecia are cel mai mare deficit public din zona euro, acesta fiind estimat la un nivel de 12,7% din PIB, si datorii de peste 300 miliarde de euro, mai mult decat dublul PIB-ului Romaniei.