Sari direct la conținut

Utilizarea plasmei împotriva Covid-19: Ce se știe până acum despre eficiența și siguranța acestui tratament

HotNews.ro
Recoltare de plasma, Foto: AGERPRES
Recoltare de plasma, Foto: AGERPRES

Statele Unite au autorizat în procedură de urgență transfuzia de plasmă sanguină de la persoanele vindecate de Covid-19 la pacienții internați. Este eficient acest tratament și lipsit de pericole? Autorizarea sa a fost mai degrabă o decizie politică? Ce se știe până acum despre acest tratament, într-un material realizat de AFP.

Ce este tratamentul cu plasmă?

Când o persoană se infectează cu Covid-19, corpul său produce anticorpi pentru a lupta cu coronavirusul. Aceștia sunt concentrați în plasmă, partea lichidă a sângelui.

Tratamentul autorizat de urgență duminică permite prelevarea de anticorpi de la persoanele care au fost infectate dar s-au vindecat și injectarea lor la bolnavi.

Această metodă a fost încercată pentru prima oară în 1892 pentru a combate difteria și apoi împotriva gripei spaniole, în 1918.

Este lipsit de pericole tratamentul cu plasmă?

Niciun răspuns definitiv nu a fost adus la această întrebare, dar rezultatele preliminare sunt încurajatoare.

În iunie, rețeaua spitalicească Mayo Clinic a urmărit transfuzia de plasmă la un grup de 20.000 de pacienți și a remarcat o rată extrem de scăzută de efecte secundare cunoscute.

„Am concluzionat că folosirea de plasmă convalescentă este sigură”, a afirmat dr Scott Wright, care a condus studiul.

Este eficient tratamentul cu plasmă?

La această întrebare, toți experții sunt de acord că este nevoie de mai multe studii clinice pentru a compara plasma cu tratamentele standard.

„În anumite cazuri, rezultatele indică beneficii, dar nu sunt concludente”, arată dr Soumya Swaminathan, cercetător șef la Organizația Mondială a Sănătății.

Un alt studiu al Mayo Clinic sugerează că plasma reduce mortalitatea la pacienți atunci când este administrată devreme și nivelul de anticorpi este ridicat.

Dar studiul, care nu a fost un test clinic, nu a fost încă evaluat de comunitatea științifică și nu a folosit și placebo.

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins efectuează în paralel un studiu în care plasma este folosită în încercarea de a imuniza pacienții față de coronavirus înainte de infectare. Dr David Sullivan, care supervizează testul clinic, îl compară cu un fel de „vaccin imediat”.

Această opțiune, dacă se va dovedi eficientă, nu poate fi însă disponibilă la scară mare. Unii cercetători cred că ar fi mai importantă dezvoltarea de anticorpi sintetici, denumiți anticorpi monoclonali, mai ușor de distribuit în masă.

A fost politică autorizarea urgentă tratamentului cu plasmă?

Analiștii politici au anumite semne de întrebare legate de calendarul de autorizare al acestui tratament decis de Agenția americană a medicamentului (FDA), la două luni de alegerile prezidențiale americane, în perioada în care Donald Trump este foarte criticat pentru gestionarea crizei și este cotat în urma lui Joe Biden în sondaje.

FDA autorizase dela la finalul lui martie, tot de urgență, folosirea clorhidrinei și a hidroxichlorochinei, tratamente apărate o perioadă de președinte. Dar, în urma alertelor legate de efectele secundare asupra inimii și a unor studii care au arătat că nu sunt eficiente împotriva Covid-19, autorizația a fost retrasă.

La anunțul autorizării tratamentului cu plasmă, duminică, Donald Trump și agenția au afirmat că plasma reduce rata de mortalitate cu 35%.

O purtătoare de cuvânt a FDA a precizat ulterior că această cifră se referă în realitate la reducerea riscului de mortalitate pentru persoanele care au primit niveluri ridicate de anticorpu în studiul Mayo Clinic, în raport cu cele care au primit nivele reduse.

Comisarul FDA, Dr Stephen Hahn, și-a cerut chiar scuze. „Am fost criticat pentru aceste remarci pe care le-am făcut duminică seara în privința avantajelor tratamentului cu plasmă”, a scris el luni, pe Twitter. „Critica este deplin justificată. Ar fi trebuit să spun că datele arată o reducere relativă a riscului și nu o reducere absolută a riscului”.

„Acest lucru afectează credibilitatea întregului guvern american”, a acuzat dr Matthew Heinz, care a lucrat la Departamentul Sănătății sub președinția Obama.

Dar dr Daniel Hanley, care conduce testele clinice la universitatea Johns Hopkins, spune că nivelul rezultatelor necesare pentru a debloca o autorizare de urgență a fost atins.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro