Valentin Lazea, BNR: Romanii sunt de 2-3 ori mai saraci decat cehii sau ungurii, de aceea accepta cu greu somajul
Populatia Romaniei este de doua-trei ori mai saraca in active financiare decat cea a Cehiei sau a Ungariei, aceasta fiind o posibila explicatie pentru faptul ca somajul e atat de greu acceptat, iar pensiile, atat de discutate, este de parere Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale.
- „Faptul ca romanii nu au suficiente active financiare la care sa apeleze in circumstante de stres finanaciar explica de ce somajul e asa de putin acceptat in Romania (…) de ce pensionarii sunt vesnic nemultumiti. Atunci cand omul este sarac, practic si o luna de stat in somaj este un dezastru pentru el „, a aratat Valentin Lazea, citat de Mediafax.
Economistul sef al BNR a precizat ca activele financiare sunt determinate in principal de veniturile mici, care, la randul lor, sunt cauzate de productivitatea scazuta, cauzata in principal de sistemul educational.
El a explicat ca s-a bazat pe un studiu pe ianuarie 2010 publicat de Unicredit, care arata ca, desi Romania are un PIB aproximativ egal cu al Cehiei si Ungariei, activele financiare ale gospodariilor sunt de doua-trei ori mai mici.
- „Asta inseamna ca populatia este doua-trei ori mai saraca din punct de vedere al activelor financiare. De regula, populatia este un creditor net al sectorului bancar. Daca populatia, sursa economisirii, este saraca, inseamna ca sectorul bancar nu are cum sa produca bani pentru creditare din resurse interne”, a adaugat oficialul BNR in cadrul unui seminar pe teme economice organizat de Finmedia.
Activele financiare ale gospodariilor sunt alcatuite in proportie de peste 70% din depozite si valuta, dar mai cuprind si contributiile la fondurile de pensii, politele de asigurari, titlurile si actiunile.
Romanii au atins limita superioara de indatorare
Valentin Lazea mai spune ca se mai observa ca activele financiare ale populatiei tind sa fie egalate de pasive, ceea ce indica faptul ca romanii si-au atins limita de indatorare:
- „Pe langa fatul ca sunt putine, activele financiare ale populatiei sunt egalate de pasivele financiare. Se pare ca populatia si-a atins limita de indatorare. Boom-ul de creditare din perioada 2005-2007 a dus populatia la limita posibila de indatorare (…) Trebuie intelese si bancile de ce au reticenta, de ce se uita de zece ori inainte sa mai acorde un credit nou”
Potrivit studiului UniCredit citat de Valentin Lazea, in Romania, ponderea activelor financiare ale gospodariilor in PIB va creste la 34,8% anul viitor si la 35,6% in 2011, dar va continua sa fie printre cele mai mici din Europa Centrala si de Est.
La randul sau, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, a precizat ca, pe termen scurt, capacitatea de indatorare a populatiei este limitata deoarece veniturile vor continua sa se ajusteze in perioada urmatoare.
- „Boom-ul de creditare din ultimii ani a consumat aproape tot potentialul de crestere pe termen scurt. Pe termen lung, potentialul este foarte mare, insa este conditionat de cresterea veniturilor si reluarea cresterii economice”, a declarat Dumitru.
El a mai precizat ca serviciul datoriei bacare este de aproximativ 21-22% din veniturile populatiei, adica peste media europeana. „Daca ne referin strict la populatia indatorata, serviciul datoriei ajunge la 40%”, a mai spus economistul sef al Raiffeisen Bank.