Sari direct la conținut

Vanzarea Palatului Telefoanelor: De ce Ministerul Culturii nu si-a exprimat inca dreptul de preemptiune, desi termenul de depunere a ofertelor a expirat

HotNews.ro
Palatul Telefoanelor, Foto: Telekom Romania
Palatul Telefoanelor, Foto: Telekom Romania

Telekom Romania (fostul Romtelecom) a anuntat in 24 septembrie scoaterea la licitatie a Palatului Telefoanelor, o cladire simbol a Bucurestiului, la pachet cu alte doua proprietati, la un pret de pornire de 21,6 milioane de euro, iar termenul limita de depunere a ofertelor a fost 20 octombrie. Fiind monument istoric, statul, prin Ministerul Culturii, are drept de preemptiune. La solicitarea HotNews.ro, ministerul a precizat ca nu si-a exprimat inca acest drept deoarece Telekom Romania nu a depus inca instiintarea oficiala privind intentia de vanzare a imobilului. Compania spune ca instiintarea trebuie sa cuprinda si pretul pe care il solicita vanzatorul, acesta fiind si motivul demararii licitatiei.

  • Ce a raspuns Ministerul Culturii la solicitarea HotNews.ro privind exercitarea dreptului de preemptiune pe care-l are statul roman asupra Palatului Telefoanelor:

„Avand in vedere cererea adresata de dumneavoastra Ministerului Culturii, formulata in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, inregistrata de Compartimentul Comunicare si Relatii Publice cu nr. 629/C.C.R.P./21.10.2014, potrivit prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata in Monitorul Oficial nr. 938 din 20 noiembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, suntem in masura sa va facem cunoscute urmatoarele:

Monumentele istorice aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vandute numai in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune al statului roman, prin Ministerul Culturii, pentru monumentele istorice clasate in grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii, pentru monumentele istorice clasate in grupa B, ori al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, potrivit prezentei legi, sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii (art. 4 alin. 4 din actul normativ mentionat).

Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, care intentioneaza sa vanda monumente istorice, transmit serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii instiintarea privind intentia de vanzare, insotita de documentatia stabilita prin ordin al ministrului culturii si cultelor (art. 4 alin. 5 din actul normativ mentionat).

Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii transmit Ministerului Culturii instiintarea, documentatia si propunerea de raspuns, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea acestora (art. 4 alin. 6 din actul normativ mentionat).

Termenul de exercitare a dreptului de preemtiune al statului este de maximum 25 de zile de la data inregistrarii instiintarii, documentatiei si a propunerii de raspuns la Ministerul Culturii sau, dupa caz, la serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii; titularii dreptului de preemtiune vor prevedea in bugetul propriu sumele necesare destinate exercitarii dreptului de preemtiune; valoarea de achizitionare se negociaza cu vanzatorul (art. 4 alin. 7 din actul normativ mentionat).

In cazul in care Ministerul Culturii sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii nu isi exercita dreptul de preemtiune in termenul prevazut la alin. (7), acest drept se transfera autoritatilor publice locale, care il pot exercita in maximum 15 zile (art. 4 alin. 8 din actul normativ mentionat).

In acest context, facem urmatoarele precizari:

Imobilul inscris in Lista Monumentelor Istorice 2010 cu denumirea Palatul Telefoanelor, localizat in Bucuresti, Calea Victoriei, nr. 37, sector 1, cod LMI 2010 B-II-m-B-19853, datare 1933, este monument istoric clasat in grupa B.

Potrivit informatiilor primite de la Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti, serviciu public deconcentrat, cu personalitate juridica, al Ministerului Culturii, care indeplineste, la nivelul municipiului Bucuresti, atributiile Ministerului Culturii in domeniul culturii si protejarii patrimoniului cultural national, nu a fost depusa instiintarea privind intentia de vanzare a imobilului cunoscut sub numele de Palatul Telefoanelor„.

  • HotNews.ro a solicitat apoi o explicatie oficialilor Telekom Romania Communications, iar raspunsul acestora a fost urmatorul:

Monumentele istorice pot fi vandute numai cu respectarea dreptului de preemptiune al Statului roman.

Potrivit legislatiei in vigoare (Legea 422/2001 si Ordinul 2118/2007) , instiintarea privind intentia de vanzare a unui monument istoric ce trebuie comunicata Ministerului Culturii trebuie sa cuprinda, printre altele, si pretul solicitat de vanzator.

In aceasta faza a licitatiei organizate de Telekom Romania s-a urmarit obtinerea unor oferte in baza carora Telekom Romania sa stabileasca si pretul imobilului care sa fie comunicat Statului roman tocmai in vederea exercitarii de catre acesta a dreptului de preemptiune. Prin solicitarea de oferte nu s-a perfectat nicio vanzare.

La momentul la care pretul si celelalte conditii ale vanzarii vor fi stabilite de catre Telekom Romania, Ministerul Culturii va fi instiintat cu privire la intentia de vanzare si i se vor comunica toate documentele si informatiile necesare in conformitate cu legislatia in vigoare”.

  • Context:

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a anuntat in 24 septembrie ca a scos la vanzare la pachet Palatul Telefoanelor si alte doua proprietati imobiliare situate in centrul Bucurestiului, la un pret de pornire de 21,6 milioane de euro.

Masura este „parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietati imobiliare”, tranzactia va fi derulata prin intermediul unei licitatii, iar castigatorul va fi entitatea cu cea mai avantajoasa oferta atat in ceea ce priveste pretul, cat si alte conditii relevante in context.

A doua zi, pe 25 septembrie, Ministrul Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, a declarat ca „a fost un pic surprins’ pentru ca nu a fost informat de catre Telekom Romania (fostul Romtelecom) in legatura cu anuntul in presa privind scoaterea la licitatie a Palatului Telefoanelor. Ministrul a mai spus atunci ca statul roman are drept de preemtiune, ca de o luna si jumatate o echipa interministeriala analizeaza situatia Palatului Telefoanelor si ca probabil la sfarsitul lunii septembrie statul roman prin Ministerul Culturii isi va exprima sau nu dreptul de preemptiune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro