Sari direct la conținut

VIDEO INTERVIU Ofelia Popii, actrita care il joaca pe Mefisto in Faust: "Voi avea un rol in primul film facut de Silviu Purcarete"

HotNews.ro

„Cu cat este consumul mai mare in interiorul spectacolului, cu atat ma refac mai repede. Culmea, atunci nici nu ragusesc, nici nu am febra musculara”. Sunt cuvintele celui mai apreciat „drac” din lume, ale persoanei care se ascunde piesa de piesa in spatele unui Mefisto care se „lipeste ca smoala fierbinte de pielea goala”. Ofelia Popii este numele ei si a primit la cel mai prestigios festival de teatru din lume – Edinburgh International Festival– premiul Herald Angel pentru cea mai buna actrita.

Rolul cu care a redus la tacere criticii si spectatorii: Mefisto, in spectacolul „Faust” dupa Goethe, in regia lui Silviu Purcarete. Actrita la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, Ofelia Popii a acordat un interviu pentru HotNews.ro, unde a vorbit si despre una dintre cele mai asteptate productii din lumea artistica din Romania: regizorul Silviu Purcarete a inceput filmarile la primul sau film, care o va avea in distributie si pe Ofelia Popii.

Rep: Spune-mi despre Faust. Joci rolul draculului de trei ani, cum e?

O.P: Atata timp a trecut? Este tot mai placut. La inceput, personajul nu mi-era chiar asa de copt, de liber. Ca la orice alt spectacol, cand personajul nu e liber in tine, emotiile personale se imbina cu emotiile care ar trebui sa treaca prin personaj. Si atunci nu te simti atat de bine pe scena, jucandu-l, precum mai tarziu, cand se elibereaza in tine si poate in sfarsit sa infloreasca, sa explodeze. Acum sunt in perioada cand este destul de copt si ma simt destul de bine in el. Se pare ca nu e bine nici sa fie prea liber in tine. Dar eu sper ca este bine.

Rep: Cat iti ia sa te refaci dupa un astfel de rol?

O.P: Este un lucru foarte curios: cu cat iese mai bine spectacolul, cu atat imi ia mai putin timp. Cu cat este mai izbutit si cu cat este consumul mai mare in interiorul spectacolului, cu atat ma refac mai repede, dupa aceea. Culmea, atunci nici nu ragusesc, nici nu am febra musculara dupa, ca s-a tot spus despre calitatile mele fizice in acest rol. Cand iese mai prost, imi ia destul de mult timp, cam o seara. Este necesar sa fie atat de scurta refacerea, ca altfel n-as fi putut sa joc cinci spectacole unul dupa altul la Edinburgh.

Rep: A fost diferita aprecierea publicului de la Edinburgh fata de cea a publicului roman? Ai avut parte de o alta primire?

O.P: Nu, doar ei sunt diferiti fata de noi, ca si structura, ca si educatie. Se manifesta mai rezervat, in sensul in care pe parcursul spectacolului nu aveau interventii in ceea ce priveste rasul, sa spunem, asa de puternice ca romanii. Romanii sunt alt gen de a fi, alt tip de oameni si se manifesta mai puternic si ii simti mai aproape in timpul spectacolului. Le simti atentia mult mai prezenta, pentru ca se si manifesta mai puternic. Dar si pe ei ii simteam, erau extrem de atenti. Reactionau la lucruri diferite, la replici diferite fata de romani. As vrea sa joc si in alte tari, dar este sarcina domnului Chiriac sa spuna cand si unde.

Rep.: Faust s-a jucat si in germana?

O.P: In Germania da, dar nu in germana. Nu, pentru ca eu nu stiu germana. A fost o idee a domnului Chiriac sa invatam o bucata din text in germana, dar nu stiu daca domnul Purcarete ar fi de acord. Ar fi o munca foarte mare, si pe langa munca ar trebui sa lucram cu specialisti.

Rep: Cum se lucreaza cu Silviu Purcarete?

O.P: Super! Este un regizor extraordinar si un om minunat. Cred ca orice regizor cunoaste psihologia actorului. Iar domnul Purcarete, lucrand in general cu mase de actori, stie cum sa abordeze, cum sa faca astfel incat sa nu ti se para greu ceea ce faci daca ai un rol mare, daca ai un rol mic sa nu ti se para ca nu esti important. Explica extraordinar. Mie imi place la nebunie, sper sa mai am ocazia sa il mai inspir si in alte roluri.

Rep: Acum aveti in pregatire ceva?

O.P: Eu nu simt nimic dinainte. Doar mi-e frica. Pentru ca acum va incepe un film: primul lui film (Silviu Purcarete, n.red.) si al meu. Nu stiu daca ar trebui sa vorbesc eu despre acest proiect, pentru ca sunt superstitioasa.

Ofelia Popii – omul din spatele actorului

Rep: Cum este Ofelia dincolo de scena?

O.P: M-am nascut in Drobeta Turnu Severin, am copilarit si „adolescentit” in Arad, apoi am plecat la Cluj, am facut facultatea, dupa care imediat m-am stabilit in Sibiu. Am cutreierat, dar as umbla si mai mult, drept sa spun, dar astept ocazii.

Rep: Am auzit ca ai renuntat la jurnalism. Cum asa?

O.P: Dar n-am renuntat. Ca orice adolescent, vrei sa faci cat mai multe lucruri. Da, am vrut sa fac o tona de chestii. Mai ales ca eram destul de curioasa. I-am luat un interviu si domnului Paul de Romania. Am si poza cu el. Era o treaba serioasa, la 15 ani totul e serios. Am vrut sa fiu si designer vestimentar si arhitect am vrut sa fiu foarte mult. Am vrut sa fiu o groaza de chestii. Dar uite ca acum pot sa fiu mai mlte lucruri, facand acelasi lucru. Le-am combinat intr-un mod fericit.

Rep: Cum te-ai indreptat spre teatru? Ai avut sprijinul familiei?

O.P: Isi doreau sa fiu ceva mai asezata. Sa am un viitor mai sigur, in primul rand financiar. Si atunci, ca si acum, se stia ca nu ai ca actor o situatie financiara prea fericita. Si in primii ani m-au ajutat cu banii, m-au sustinut serios ca sa rezist. Acum sunt foarte fericiti, sunt foarte multumiti, vin sa-mi vada spectacolele, ma critica… la fel ca orice spectator. Eu traiesc in prezent. Ca perspective am filmul la care am semnat.

Faust, spectacol remarcat in toata lumea

„Faust” este o productie a Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu si a avut premiera in 2007. Spectacolul ii are pe Silviu Purcarete – Regizor si Helmut Sturmer – Scenograf. La realizarea piesei de teatru au participat si Lia Mantoc – Costume, Vasile Sirli – Muzica originala, Doru Apreotesei – Orchestratia, Daniel Raduta – Asistent de scenografie. Din distributie fac parte Ilie Gheorghe in rolul lui Faust, Ofelia Popii in rolul lui Mefisto, alaturi de peste 100 de actori si muzicieni.

La scurt timp dupa premiera, spectacolul a devenit una dintre piesele de rezistenta ale programului „Sibiu – Capitala Culturala Europeana”. In 2008, a castigat premiul UNITER pentru cea mai buna scenografie si pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal (Ofelia Popii, pentru rolul Mefisto). In 2009, acelasi rol interpretat de Ofelia Popii a primit la Edinburgh International Festival (Marea Britanie) premiul The Herald Angel pentru cea mai buna actrita. Un festival unde s-au jucat cu casa inchisa cinci reprezentatii ale spectacolului „Faust”, dupa Goethe, in regia lui Silviu Purcarete.

„Din distributia de 120 de actori, Ofelia Popii iese in evidenta. Personajul Mefisto creat de ea este impresionant si coplesitor, o prestatie de talie mondiala. Vocea ei apasatoare si miscarile fac ca prezenta ei sa fie simtita pe scena chiar si atunci cand se ascunde in tenebre”. (The Herald, 22 august 2009 – fragment preluat de pe site-ul Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro