VIDEO MIT lucreaza la dezvoltarea ecranului pe care se poata fi vizionate imagini holografice in miscare
S-a vorbit mult despre televizoarele 3D in 2011, insa foarte putin in ultima vreme fiindca ele raman scumpe, iar nevoia de a purta greoii ochelari le face neatractive. Prestigiosul institut MIT a dezvoltat un sistem care foloseste trei ecrane LCD pentru a crea imagini holografice in miscare ce dau impresia de adancime chiar si cand sunt privite din unghiuri foarte diverse.
Majoritatea televizoarelor 3D vin alaturi de ochelarii speciali care nu-s deloc confortabili, insa cativa producatori au lansat TV-uri la care poti percepe „adancimea” imaginii fara a fi nevoie de ochelari. La acestea din urma, dincolo de pretul mare o problema este faptul ca trebuie sa te uiti dintr-o anumita pozitie pentru a percepe efectele 3D.
Aceste televizoare folosesc sistemul lentilelor lenticulare ce presupune aplicarea pe ecran a unui strat de lentile care maresc, iar cand sunt privite din diferite unghiuri si imaginile percepute de privitor sunt diferite. Tehnologia exista de peste sase decenii, insa in ultimii ani a fost imbunatatita mult. Aceeasi tehnologie era folosita si la tipariturile lenticulare, acele vederi 3D care circulau si la noi inca din anii 70′, 80′ si dadeau impresia de spatialitate cand erau miscate si privite din unghiuri diferite.
Cei de la MIT nu merg pe aceasta tehnologie, ci pe una similara cu cea utilizata l;a consola de jocuri Nintendo 3DS lansata in 2011. Insa, spre deosebire de consola companiei nipone, nu are doar doua LCD-uri, ci trei, insa pentru ca efectele de adancime sa fie cat mai convingatoare, rata de refresh trebuie sa fie de 360 hertzi ceea ce nu este inimaginabil daca tinem cont ca cele mai bune display-uri din prezent au o rata de 240 hertzi.
Aceasta tehnologie multistratificata are marele avantaj ca permite perceperea efectelor 3D din sute de puncte, nu doar din cateva, ca la ecranele din prezent, insa un dezavanatj tine de faptul ca tehnologia este pretentioasa din punct de vedere al graficii si are deci nevoie sa fie sustinuta de procesoare foarte puternice.
Cei de la MIT spun ca, desi am dori sa avem in sufragerie hologramele pe care le-am vazut la muzeele interactive, acest lucru nu este posibil fiindca pentru a construi un televizor holografic acesta trebuie sa aiba pixeli de multe ori mai mici decat cele mai avansate terminale din prezent. Tocmai de aceea, cei de la MIT spun ca incearca sa utilizeze foarte raspanditele ecrane LCD pentru a da nastere unor imagini 3D convingatoare, cu aspect de holograma.