Sari direct la conținut

VIDEO 'Mobilizare nationala' pentru ce a mai ramas din controversatul proiect eRomania: Un portal redenumit Romania Online va fi lansat "la sfarsitul primaverii"

HotNews.ro
Cum arata site-ul eRomania azi, Foto: Captura Romania.gov.ro
Cum arata site-ul eRomania azi, Foto: Captura Romania.gov.ro

​Va amintiti de eRomania, controversatul proiect de informatizare a serviciilor publice in care s-a estimat ca se vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013? Autoritatile se afla in „mobilizare nationala” pentru a lansa un portal online cu informatii despre toate comunitatile din tara, construit pe date colectate deja de la institutiile centrale si validate de catre cele circa 3200 de primarii, a spus marti Diana Voicu, directorul din Ministerul pentru Societatea Informationala, care a preluat acest proiect. Este vorba despre finalizarea singurului proiect care a rezistat din acest mare program, eRomania 2, castigat prin licitatie de Omnilogic, si in care s-au cheltuit deja fonduri publice de circa 8 milioane de euro fara nici un rezultat vizibil.

VIDEO Sa ne amintim povestea eRomania asa cum a inghetat la nivelul anului 2011:

  • „eRomania 2 este doar unul dintre proiectele marelui program de 500 de milioane de euro. Este singurul care a rezistat pentru ca atunci cand l-am preluat eu avea deja un avans in constructie, echipamente, training etc. Stiti ca eu provin din programul Economia Bazata pe Cunoastere (EBC) unde am dezvoltat un program similar care se numeste ecomunitate.ro care are milioane de utilizatori si un trafic sustenabil si am venit cu experienta de acolo incercand s-o implementez in zona eRomania.
  • Acum vrem sa-l rebranduim (n.a portalul) sa fie Romania Online ca sa nu se confunde cu acel concept al programului mare eRomania. Este doar un portal dar care speram sa fie sustenabil, construit pe date structurate, luate de la institutiile centrale si validate de la institutiile locale, in speta de la toate primariile din Romania. Circa 3200 de primarii vor fi invitate sa participe la validarea acestui continut initial si la intretinerea lui”, a declarat marti pentru HotNews.ro Diana Voicu, director in cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala care, din vara anului trecut, raspunde de finalizarea acestui proiect.

Declaratiile au fost facute la sfarsitul seminarului „Open legislative data in Romania” organizat de APTI cu sprijinul Ambasadei Canadei si SUA la Bucuresti.

Noul portal – fara servicii online, dar interactiv si cu posibilitatea de „interogari inteligente”

Portalul va permite interactiunea directa intre utilizator si administratorul sistemului prin comentarii si scoringuri pe care le acorda articolelor si informatiilor afisate, sustine aceasta.

  • „Circa 3200 de comunitati din Romania sunt prezente acolo. Diferenta este ca acum informatia este structurata si oricine intra poate face interogari inteligente. De exemplu: Care este populatia activa care se preocupa de un anumit mestesug din regiunea de Sud-Est a Romaniei? Si se pot alege care sunt comunitatile. In acest fel poti sa-ti gasesti clienti sau parteneri daca esti furnizor de materie prima sau produsele lor daca vrei sa le achizitionezi. O alta intrebare pe care un utilizator al portalului ar putea sa o puna este: Cum pot sa ajung de la Bucuresti in Bucovina pe un drum foarte scurt cu mijloace de transport public, cat ma costa asta, unde as putea sa stau?
  • Un alt exemplu: Daca vreau sa ma mut din Bucuresti in alta localitate ce posibilitate de educare a copiilor exista – pot sa vad ce gradinite si scoli sunt, de ce dispensare si spitale dispune zona respectiva, cu ce specializari medicale”, a explicat Diana Voicu.

Proiectul aduna practic informatii de la Ministerele Educatiei, Sanatatii, Culturii, Turismului, Dezvoltarii Regionale, Munca, Agricultura si date geospatiale de la Agentia Nationala pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara, potrivit acesteia.

Serviciile pe care le ofera noul portal sunt „aceste interogari pe care orice cetatean le poate solicita in functie de nevoi”.

  • Portalul va fi lansat la sfarsitul primaverii. Contractul cu Omnilogic tine pana in iunie 2013 si speram ca inainte de aceasta data sa putem valida proiectul. Problema noastra este ca am strans aceste date, dar pana la urma sursele primare ale multor dintre date sunt cei din local. Deci vom transmite catre fiecare comunitate o invitatie sa valideze datele pe un canal de comunicare privat, intrand in comunitatea lor, lecturand ceea ce este scris, daca este nevoie – editand informatia acolo unde este eronata sau nu foarte exacta si chiar adaugand alta informatie pe care noi la central nu o avem agregata. Este o mobilizare nationala„, a mai precizat Diana Voicu.

Cati bani publici s-au cheltuit pana acum pe strategia eRomania

Ce este eRomania 2? Este singurul contract atribuit pana in prezent in cadrul strategiei eRomania, in valoare de circa 10 milioane euro fonduri publice si care presupunea dezvoltarea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania. Castigatoare a fost desemnata in luna iunie 2010 firma Omnilogic. Strategia eRomania a fost intre timp abandonata.

In luna aprilie 2011, Gabriel Marin, seful Omnilogic, declara pentru HotNews.ro ca acest portal va fi lansat pana la data de 1 mai 2011 si va cuprinde informatii despre toate localitatile din Romania dar si 20 de servicii publice interactive, si ca ar fi costat pana la acel moment circa 10 milioane euro.

Intrebata marti despre cati bani publici s-au cheltuit pana acum in proiectul eRomania 2, Diana Voicu a spus ca s-au cheltuit circa 8 milioane de euro si ca valoarea totala a contractului este de circa 12 milioane euro. Oficialul din Minister a spus ca cifrele exacte au fost deja oferite catre juristul Bogdan Manolea. Acesta le-a publicat pe blogul sau la sfarsitul anului trecut.

Redam mai jos raspunsul primit la sfarsitul anului trecut de la Ministerul Comunicatiilor in urma unei solicitari facute pe baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public:

„Mai jos, raspunsul complet primit zilele trecute:

În ceea ce priveste Proiectul eRomania 1, a fost încheiat doar un Acord-Cadru cu firma, dar nu a fost încheiat nici un contract subsecvent. Prin urmare, proiectul nu a fost implementat si nu au fost cheltuite fonduri.

În ceea ce priveste Proiectul eRomania 2, licitatia a fost câstigată de firma Omnilogic. Sumele efectiv bugetate pentru proiectul eRomania 2 sunt:

2010 – 17.352.542 lei

2011 – 17.352.542 lei

2012 – 17.352.542 lei

Sumele efectiv cheltuite pentru proiectul eRomania 2 sunt:

2010 – 17.352.542 lei

2011 – 17.352.542 lei

2012 – 0 lei

Din iunie 2012, în Ministerul Comunicatiilor (MCSI) s-a constituit o Comisie responsabilă cu managementul contractului eRomânia, al cărei prim rezultat a fost deblocarea proiectului. În urma evaluării făcute de către Comisie, folosind drept criterii prevederile caietului de sarcini si ale contractului, functionalitatea portalului, relevanta continutului informational si respectarea standardelor profesionale s-au constatat o serie de neconcordante.

De la momentul evaluării si până în prezent, s-a lucrat activ la dezvoltarea portalului eRomânia. Proiectul urmează a fi transformat într-un portal care să permită interoperabilitatea datelor detinute de diverse autorităti gestionare de informatii, interactivitate cu publicul utilizator si generare de continut informational.

Rezultatele proiectului eRomânia vor fi făcute publice după receptia finală”.

UPDATEOficialii din Ministerul pentru Societatea Informationala au transmis catre HotNews.ro, ulterior publicarii acestui articol, raspunsul care a fost transmis si catre juristul Bogdan Manolea, dar cu cifre actualizate si la nivelul anului 2012:

„Sumele efectiv cheltuite pentru proiectul eRomania 2 sunt:

2010 – 17.352.542 lei

2011 – 17.352.542 lei

2012 – 2.560.193,57 lei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro