VIDEO O tanara a povestit la CNN cat de greu este sa lucrezi sub presiune 60 de ore pe saptamana pentru a face componente de iPad
Foxconn – compania taiwaneza care in China are peste un milion de angajati – a fost intens criticata in ultimii doi ani pentru cum isi trateaza lucratorii, iar o tanara de 18 ani a confirmat temerile, povestind pentru CNN cum este sa lucrezi intr-o fabrica unde regulile sunt mai dure ca-n armata, iar salariul lunar este de 200 de dolari. Tanara intervievata cu conditia sa nu i se vada fata povesteste ca mucitorii dorm si mananca tot la fabrica, nu au voie sa vorbeasca intre ei langa liniile de asamblare si sunt tratati ca niste animale.
Tanara de 18 ani a raspuns intrebarilor CNN intr-un restaurant, insa cu conditia sa nu i se vada fata si sa nu ii fie dezvaluit numele fiindca ar avea mari probleme. Domnisoara Chen, cum i-au spus cei de la CNN, face componente pentru tableta iPad, insa nu a vazut niciodata produsul finit si nici nu a iesit in vreun restaurant de cand lucreaza la Foxconn, gigantul IT care dispune de peste un milion de angajati si asambleaza electronice pentru companii de top cum ar fi Amazon, HP, Apple sau Microsoft.
Ea povesteste despre o companie imprevizibila care impune reguli extrem de dure si nici nu se intereseaza de soarta muncitorilor. Domnisoara Chen lucreaza 60 de ore pe saptamana, castiga numai 200 de dolari si spune ca nu mai suporta climatul de teroare la care managerii ii supun.
Femeile sunt tratate precum barbatii, iar barbatii precum niste animale, spune tanara care adauga ca cei care isi arata nemultumirea sunt invitati sa plece, sefii stiind ca sute de mii de chinezi de la sate ar vrea sa lucreze in aceste fabrici unde, chiar si cu aceste salarii, tot ar castiga mai bine decat in zonele rurale.
Domnisoara Chen mai spune ca viata aceasta este incredibil de plictisitoare fiindca doarme, mananca si isi duce viata tot in fabrica, astfel incat contactul cu exteriorul este redus la minim.
Foxconn a fost masiv criticata pentru modul in care isi trateaza muncitorii, in 2010 mai bine de zece persoane s-au sinucis, iar de curand peste 100 de muncitori au protestat, amenintand ca isi iau viata daca angajatorul nu imbunatateste conditiile de munca.
Apple a raspuns criticilor legate de modul in care produsele sale sunt fabricate in China, compania spunand ca ii pasa de fiecare muncitor din lantul de productie si ca vrea sa se asigure ca oamenii sunt tratati cu respect.
Multe voci spun ca giganti precum Foxconn sunt un castig pentru China, fiindca altfel milioane de oameni nu ar avea de lucru si gradul de saracie ar fi si mai mare. Totusi, acesti muncitori au o viata grea si platesc din greu privilegiul de a lucra pe un salariu mai bun decat multi dintre conationalii lor.