VIDEO Protest fara precedent pe internet la adresa legilor anti-piraterie propuse de autoritatile americane
Wikipedia suspenda timp de o zi versiunea engleza, Google a pus doliu pe sigla din SUA iar alte mii de site-uri afiseaza mesaje de protest impotriva a doua proiecte de lege care sunt discutate in parlamamentul american, proiecte despre care companiile web spun ca vor institui cenzura pe internet si vor avea impact la nivel global. Legile discutate pot duce in cele mai grave cazuri la blocarea unor site-uri si la condamnarea la cativa ani de inchisoare a persoanelor care sunt prinse ca pun pe internet continut piratat. Industria muzicala si de film spune insa ca este mare nevoie de legi dure fiindca pirateria online a atins un nivel record.
SOPA si PIPA – Ce contin proiectele care au scandalizat atat de multa lume
Cele doua proiecte de lege SOPA si PIPA sunt discutate acum in Camera Reprezentantilor, respectiv in Senatul SUA si au starnit controverse fara precedent. Aceste proiecte de lege ar da detinatorilor de drepturi de autor dar si autoritatilor puteri fara precedent asupra paginilor web banuite ca ar incuraja pirateria online.
Practic, companiile din industria muzicala si de film vor putea cere in instanta actiuni dure impotriva site-urilor care ar facilita si practica pirateria online. Se poate ajunge la blocarea temporara a site-ului, iar daca un anumit utilizator este prins ca posteaza continut piratat de peste zece ori intr-un interval de sase luni, risca pedepse de cinci ani de inchisoare.
Furnizorii de internet si procesatorii de plati din SUA nu ar mai avea voie sa faca afaceri cu companii banuite ca ar fi incalcat drepturile de autor, iar proiectul SOPA prevede ca motoarele de cautare trebuie sa scoata din rezultatele cautarilor link-uri catre aceste site-uri. PIPA nu contine aceasta prevedere. In ambele proiecte site-urilor web le este interzis sa publice informatii despre cum sa accesezi site-urile blocate.
Cele doua proiecte de lege ar da furnizorilor de internet imunitate in a bloca accesul user-ilor la anumite site-uri banuite ca ar contine material piratat, cu conditia ca ISP-urile sa aiba „dovezi credibile” in acest sens. Criticii avertizeaza insa ca aceasta prevedere ar putea incuraja unele companii sa blocheze accesul utilizatorilor la site-urile concurentei.
Furnizorul ar putea fi obligat sa inceteze gazduirea site-ului, diverse servicii de plata ar fi obligate sa nu mai faca afaceri cu site-urile „pedepsite”, iar retelele sociale ar putea fi obligate sa monitorizeze indeaproape actiunile utilizatorilor
Industria muzicala si cea cinematografica sustin fervent legea si spun ca pirateria a ajuns la un nivel fara precedent si este sustinuta de cele mai importante site-uri. Initiatorii legi PIPA ar vrea ca ea sa fie supusa la vot pe 24 ianuarie.
Cine si cum protesteaza – „Greva” e sustinuta de cateva mii de site-uri si nu doar in SUA
Mii de site-uri, inclusiv Wikipedia, Google, Reddit sau WordPress au gasit mijloace de protest impotriva acestor propuneri despre care spun ca vor institui cenzura pe internet, vor afecta site-uri corecte si vor avea influenta la nivel mondial, chiar si daca ele sunt legi ale SUA.
Google si-a pus doliu pe logo-ul paginii americane, iar pe blogul oficial se spune ca aceste legi ar putea stopa inovatia si angajarile in industrie si nici nu vor fi eficiente in lupta cu pirateria online.
Wikipedia a ales un mod mult mai radical de protest, blocand pentru 24 de ore – incepand cu dimineata zilei de miercuri – accesul la versiunea engleza a enciclopediei. La acea pagina se gaseste un mesaj detaliat despre motivele care au dus la o decizie atat de iesita din comum. Wikipedia explica faptul ca propusele legi, desi sunt discutate in SUA, ar avea fara indoiala efect la nivel mondial.
Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, avertizeaza ca legile ar putea da o lovitura fatala libertatii de exprimare pe internet fiindca prevederile sunt generale, legea este prost scrisa si site-uri corecte ar putea avea de suferit degeaba.
Si in Romania exista site-uri care s-au alaturat grevei, DEX Online are un mesaj detaliat in care explica de ce aceste propuneri sunt grave si de ce au impact si asupra publicului din afara SUA.
„Daca PIPA si SOPA trec, ne putem astepta la presiuni din partea concernelor de media din SUA pentru adoptarea de legi similare si in Uniunea Europeana. Va incurajam sa intelegeti ramificatiile unei astfel de legi si sa observati cum protesteaza o natiune care pretuieste si militeaza pentru libertatile civile.”, spun cei de la DEX Online care au ales sa publice un mesaj de protest pe fiecare pagina.
Fondatorul Wikipedia explica la CNN de ce legile sunt rele:
Iata si un material Al Jazeera pe tema protestelor online: