Sari direct la conținut

WIKILEAKS Ambasada SUA: Cioroianu se temea ca precedentul Kosovo sa nu se aplice Transnistriei si Bosniei-Hertegovina

HotNews.ro

„Subsecretarul Fried a declarat ca SUA vor recunoaste Kosovo dupa 10 decembrie, ca urmare a unei declaratii unilaterale de independenta, dar nu se asteapta ca Romania sa fie primul stat european care sa urmeze exemplul SUA”, se arata intr-o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti, care mai noteaza ca „Cioroianu a mentionat ca atunci cand Romania a vorbit de precedent, nu s-a referit la maghiarii romani. Mai degraba, Romania era ingrijorata cu privire la stabilirea unui precedent in Bosnia-Hertegovina si Transnistria”. Telegrama trimisa in 2007, clasificata „Confidential”, avea ca subiectul: „Intalnirea din 25 septembrie dintre subsecretarul (n.red. asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa) Fried si ministrul roman de Externe, Cioroianu, sediul ONU”.

In cadrul intalnirii din 25 septembrie 2007, care a avut loc in SUA, „in ce priveste Kosovo, subsecretarul Fried a explicat ca SUA vor recunoaste Kosovo ca urmare a unei declaratii unilaterale de independenta si a cerut Romaniei sa ajute Serbia sa isi gaseasca drumul inapoi in Europa, mai degraba decat sa actioneze iredentist”.

La intalnire au participat subsecretarul de stat al SUA pentru Europa Daniel Fried, Aaron Jensen („notetaker”, in original), iar delegatia romana a fost formata din ministrul de Externe Adrian Mihai Cioroianu, Reprezentantul Permanent al Romaniei la ONU Mihnea Motoc, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Washington Daniela Gitman, directorul politic in MAE Stefan Tinca si seful de cabinet Gabriel Sopanda, se arata in document.

In cadrul telegramei se revine asupra problemei Kosovo. „Subsecretarul Fried a declarat ca SUA vor recunoaste Kosovo dupa 10 decembrie, ca urmare a unei declaratii unilaterale de independenta, dar nu se asteapta ca Romania sa fie primul stat european care sa urmeze exemplul SUA. Romania ar trebui sa isi joace rolul istoric de prieten al Serbiei in regiune si sa ajute sa aduca Serbia inapoi in Europa. SUA ar incerca sa ajute Serbia, dar Serbia ar putea sa nu doreasca sa se angajeze in acest sens cu SUA dupa ce recunoastem Kosovo. Cioroianu a fost de acord. El a avertizat ca liderii sarbi vor folosi o solutie impusa in avantajul lor politic. Fried a subliniat ca Serbia va trebui sa faca o alegere grea: sa devina iredentista sau sa isi gaseasca drumul inapoi in Europa”, se arata in document.

„Fried i-a amintit lui Cioroianu ca acele concesii facute sarbilor din Kosovo erau vaste si ca nimeni nu se asteapta la acelasi tratament privilegiat pentru populatia maghiara din Romania. Cioroianu a mentionat ca atunci cand Romania a vorbit de precedent, nu s-a referit la maghiarii romani. Mai degraba, Romania era ingrijorata cu privire la stabilirea unui precedent in Bosnia-Hertegovina si Transnistria”, noteaza documentul.

La finalul telegramei este mentionat:

„In incheiere, insarcinatul cu afaceri Gitman a mentionat dorinta premierului Tariceanu de a vizita Washington pentru a se intalni cu vicepresedintele Cheney. Subsecretarul Fried a declarat ca va analiza situatia”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro