Sari direct la conținut

Parlamentul European dezbate luni decretul italian de expulzare

HotNews.ro

Decretul italian de expulzare a cetatenilor comunitari si problemele comunitatii romane din Italia vor fi dezbatute, luni, de Parlamentul European, relateaza NewsIn, citand agentia italiana APCOM. Decizia organizarii dezbaterii a fost luata saptamana trecuta de liderii grupurilor din Parlamentul European.

Comisarul European responabil pentru Justitie, Libertate si Securitate, Franco Frattini, va participa la dezbaterile din Parlamentul European.

Potrivit unor surse din Parlamentul European, o rezolutie in acest dosar va fi supusa la vot miercuri, la Strasbourg.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, a declarat joia trecuta ca executivul comunitar este „dispus sa colaboreze cu statele membre in legatura cu orice cerere concreta” care ii este prezentata.

Declaratia sa a fost facuta ca raspuns la scrisoarea pe care premierii roman si italian i-au adresat-o miercuri presedintelui Comsiei Europene, Juan Manuel Barroso, si in care cer CE sa se implice in rezolvarea problemelor care au in centru etnia tiganeasca.

„Nu pot anticipa continutul raspunsului pe care Barroso li-l va trimite lui Prodi si lui Tariceanu, dar pot sa spun ca cel mai rapid mod pentru a gasi solutii la problemele ridicate este folosirea posibilitatilor disponibile deja in cadrul legislatiei UE existente”, a afirmat purtatorul de cuvant al Comisiei.

De altfel, Franco Frattini a indemnat Romania si Italia sa elaboreze o strategie comuna de integrare a tiganilor, declarand ca Bruxelles-ul este pregatit sa sustina acest plan prin fondul social european.

„Uniunea Europeana a cheltuit, incepand din 2000, aproape 400 de milioane de euro pentru integrarea romilor, insa Italia nu a fost intotdeauna prompta in prezentarea proiectelor”, a explicat comisarul european.

El a mentionat ca Romania si Bulgaria au primit, in cadrul programului de preaderare, „60 de milioane de euro in doi ani, si asta nu e rau”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro