Sari direct la conținut

Fundatie umanitara franceza, acuzata de tentativa de rapire a unor copii din Ciad

HotNews.ro

Autoritatile din Ciad au acuzat sase francezi de rapire, dupa o incercare esuata de a trimite 103 copii in Franta, la bordul unui avion, informeaza CNN.

Reprezentantii “L’Arche de Zoe”, o fundatie franceza de ajutorare a copiilor, au declarat ca este vorba de orfani din zona sudaneza Darfur, centrul unui conflict intre fortele guvernamentale si rebeli.

Autoritatile din Ciad au retinut 17 persoane – noua dintre ei francezi – dupa ce fundatia umanitara franceza a incercat, saptamana trecuta, imbarcarea orfanilor intr-un avion.

Judecatorii din orasul Abeche au admis acuzatiile procurorilor cu privire la complicitatea a trei jurnalisti francezi, a declarat ministrul de justitie din Ciad, Pahimi Padacket Albert.

Alte sapte persoane din echipajul avionului vor fi si ele acuzate de complicitate, a declarat Albert.

Reprezentantii “L’Arche de Zoe” au declarat ca pregatisera familii adoptive pentru copii pentru a-i salva de la moarte. Aproximativ 200.000 de persoane au murit si alte 2,5 milioane de oameni au devenit refugiati in zona Darfur, dupa patru ani de conflicte sangeroase. Multi dintre cei afectati de ostilitati s-au refugiat in partea de est a Ciadului.

Reprezentanta UNICEF in Ciad, Mariam Coulibaly Ndiaye, a declarat ca oficiali din organizatiai internationala au intervievat copiii pentru a afla mai multe despre originea lor si daca sunt cu adevarat orfani.

Presedintele Ciadului, Idriss Deby, a amenintat ca va acorda pedepse aspre pentru cei implicati, in timp ce autoritatile franceze au condamnat initativele fundatiei umanitare.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a afirmat ca incidentul nu va schimba pozitia UE care pregateste forte de mentinere a pacii in Ciad pentru a ajuta autoritatile din zona sa faca fata miilor de refugiati din Darfur.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro