Sari direct la conținut

Caderea parului – o problema mondiala. Si nu neaparat stresul este de vina

HotNews.ro

Cu totii avem perioade cand ne cade parul, insa nu facem altceva decat sa dam repede vina pe stres si sa intrebam in stanga si-n dreapta de remedii naturiste. Dam banii pe fel de fel de sampoane, suntem in stare sa ne spalam pe cap cu oua, lamaii si cate si mai cate alimente numai sa nu ramanem chei. Abia cand situatia incepe sa devina disperata cerem ajutorul specialistilor. La ce sa va asteptati cand mergeti la medic, aflati din articolul urmator.

Cel mai adesea, caderea parului are o cauza ereditara. Alopecia androgenetica este principala vinovata in peste 95% din cazurile de pierdere permanenta a parului. Afecteaza milioane de oameni si nu este caracteristica doar barbatilor, ci si femeilor si copiilor.

O alta cauza sunt bolile grave. Lupusul si diabetul sunt numai doua dintre exemple. In aceste cazuri, caderea parului poate fi considerata unul dintre semnele care prevestesc aceste boli. Daca incepe sa va cada parul aparent fata niciun motiv, este intotdeauna recomandat sa nu neglijati aceasta situatie si sa cereti ajutorul medicilor.

Si dieta saraca poate pune probleme. Atunci cand tineti cure de slabire drastice, corpul consuma rezervele de nutrienti, iar cand le termina ia altele de unde gaseste si lasa alte parti ale corpului fara nutrientii de care au nevoie. De exemplu, copiii care sufera de foame sunt, de obicei, cheli. Organismul lor foloseste nutrientii pentru functiile vitale.

O a patra cauza – disfunctiile hormonale. Multi dintre hormonii importanti sunt secretati de glanda troida. Persoanele care sufera de hipertiroidie sau hipotiroidie pot avea probleme cu caderea parului. Totul se rezolva insa cu medicamente. Un dezechilibru hormonal se poate produce si in urma unei sarcini. Multor femei le cade parul inainte sau dupa ce nasc.

Unele medicamente repara o problema si provoaca alta. De exemplu, anticolagulantele, medicamentele impotriva gutei, cele folosite in chimioterapie, steroizii, interferonul, vitamina A in exces, anticonceptionalele si antidepresivele sunt cunoscute pentru efectele lor adverse. Din fericire, o data cu terminarea tratamentului, dispar si problemele.

Si factorii psihologici pot determina o cadere brusca a parului. Cel mai predominant dintre ei este stresul, care provoaca doua tipuri de probleme: telogen effluvium si alopecia areata. Persoanele care se confrunta cu alopecia areata pot cheli doar in anumite zone ale capului, existand posibilitatea ca parul sa creasca fara medicamente, sau pot ramane fara nici un fir de par pe tot corpul.

Sunt afectati de cele mai multe ori copiii si tinerii sub 25 de ani, in special persoanele de sex masculin.

O a saptea cauza pot fi infectiile, mai ales cele cu diferite tipuri de ciuperci. Ele sunt caracteristice in special copiilor si pot fi tratate cu medicamente antifungice.

Desi vi se poate parea incredibil, dar si modul in care va aranjati parul va poate crea probleme. Daca il strangeti in coada cand este ud sau il impletiti in codite pe pielea capului sau in orice alta forma prin care este strans prea puternic va puteti confrunta cu alopecia de tractiune.

Tratamentele chimice, foarte la moda in urma cu 20 de ani, cand toate doamnele isi faceau parul “permanent”, pot determina caderea parului, facandu-le pe femei sa sufere experiente traumatizante.

Surse: ezinearticles.com, hair-styles.org

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro