Sari direct la conținut

Proteste la Myanmar impotriva dictaturii militare. Calugarii budisti vor democratie

HotNews.ro

Peste 100.000 de persoane, dintre care 30.000 de calugari budisti, au manifestat marti, la Yangon, capitala a tarii Myanmar (fosta Birmania), impotriva dictaturii militare care se afla inla conducerea tarii de mai bine de 40 de ani, relateaza AFP.

Protestatarii s-au strans in fata celebrului templu Shwedagon, punctul de plecare al tuturor demonstratiilor organizate in ultima saptamana, in pofida repetatelor avertismente emise de regimul militar.

Manifestantii au scandat „Democratie! Democratie” si au purtat drapele cu embleme ale organizatiilor studentesti care au demarat in 1988 ample actiuni de protest impotriva juntei militare. Atunci, ei au fost reprimate cu brutalitate de regim.

Potrivit Reuters, participantii la actiunea de protest reclama conditii mai bune de viata si eliberarea detinutilor politici.

Oficialii guvernamentali au avertizat populatia ca „vor fi luate masuri in conformitate cu legile in vigoare”, daca manifestatiile vor continua. Legea din Myanmar permite regimului sa recurga la armata in cazul in care doreste dispersarea manifestantilor.

China, aliatul principal al administratiei Myanmar, a cerut oficialilor din aceasta tara sa gestioneze „corect” criza protestatarilor, pledand pentru stabilitatea statului Myanmar. O purtatoare de cuvant a Ministerului chinez de Externe a subliniat ca, pentru statul Myanmar, China este o tara prietena, care sprijina „stabilitatea si dezvoltarea economica” a acestui stat.

In acelasi timp insa, purtatoarea de cuvant a subliniat ca Beijingul nu se va amesteca in treburile interne ale tarilor vecine.

Si Australia a indemnat guvernului militar din Myanmar sa nu apeleze la forta impotriva protestatarilor. Ministrul australian de externe, Alexander Downer, a declarat ca este „este foarte important ca actuala conducere militara sa asculte mesajul venit din partea demonstrantilor si sa nu actioneze cu brutalitate impotriva lor”.

„Acesti oameni nu fac altceva decat sa-si exprime opiniile politice, opinii care sunt de altfel impartasite de majoritatea oamenilor din Myanmar”, a subliniat Downer.

Evenimenete au starnit reactii si la Casa Alba, unde presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a hotarat sa impuna noi sanctiuni impotriva guvernului militar din Myanmar. Bush va interzice eliberarea vizelor de Statele Unite pentru liderii guvernului militar din Myanmar si pentru sustinatorii lor financiari.

Guvernul din Myanmar a fost descris de Casa Alba drept o imagine a tiraniei, prima Doamna, Laura Bush, fiind o militanta apriga pentru drepturile miscarii de opozitie din Myanmar. Statele Unite au restrictionat exporturile si importurile precum si tranzactiile financiare, iar anuntul facut astazi de Casa Alba va inaspri embargoul impus guvernului militar de la Naypyidaw.

Myanmar, cea mai mare tara din sud-estul Asiei, se aflat sub guvernarea militara inca din 1962. Actual sef al statului este generalul Than Shwe care detine titlul de „presedinte al Consiliului de stat pentru pace si dezvoltare”, iar primul ministru este locotenent-general Soe Win. Aproape toate fotoliile ministeriale sunt detinute de ofiteri militari.

Sanctiunile SUA impotriva guvernului militar au fost in mare masura ineficinete, datorita afaceristilor asiatici care au continuat sa investeasca in Myanmar si sa initieze noi investitii, in principal in exploatarea resurselor naturale. Cu toate acestea, econimia Myanmarului ramane la un nivel foarte scazut, din cauza lipsei de organizare a guvernului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro