Sari direct la conținut

Naveta Atlantis, o noua misiune in spatiu

HotNews.ro

Naveta spatiala Atlantis, cu sapte oameni la bord, a fost lansata cu succes de la Cape Canaveral, statul Florida. Lansarea a avut loc la ora locala 07.38 (02.38, ora Romaniei), asa cum a fost prevazuta. Acesta este primul zbor spatial al unei navete americane in anul 2007 si cel de-al cincilea de la dezastrul Columbiei, la 1 februarie 2003.

Naveta a atins viteza de sase mii de kilometri pe ora si o altitudine de peste 50 de kilometri, la numai un minut dupa ce a decolat. Rezervoarele de combustibil solid s-au separat de corpul navetei la doua minute dupa lansare si au cazut in Oceanul Atlantic, urmand ca acestea sa fie recuperate pentru reutilizare.

Dupa lansare, reprezentantii NASA au sustin o conferinta de presa. Ei au oferit detalii despre misiunea de 11 zile a astronautilor: sunt programate trei iesiri in spatiu. In cazul in vor exista probleme tehnice, astronautii mai au la dispozitie o iesire suplimentata pentru a le rezolva.

Managerul de program al navetei, Wayne Hale, a declarat fericit ca nu s-au desprins bucati de spuma de pe rezervor inainte de separarea rachetelor propulsoare.

Atlantis urma sa fie lansata initial la jumatatea lunii martie, insa NASA a decis sa retraga naveta in hangare pentru a-i repara rezervorul extern serios afectat in urma unui incident produs pe 26 februarie, transmite France Presse.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro