Sari direct la conținut

Guvernul vrea sa modifice Legea Referendumului prin ordonanta de urgenta

HotNews.ro

Dupa ce Curtea Constitutionala a respins de doua ori intentia coalitiei PSD-PNL-PC-UDMR de a modifica Legea referendumului, surse parlamentare sustin ca Executivul ia in calcul modificarea legii printr-o ordonanta de urgenta.

Reamintim ca in Parlament s-a incercat in doua randuri amendarea legii astfel incat presedintele sa poata fi demis la referendum cu jumatate plus unul dintre voturile participantilor la vot, si nu cu jumatate plus unul din voturile romanilor inscrisi pe listele electorale.

Potrivit acelorasi surse parlamentare, reprezentanti ai partidelor din coalitia anti-prezidentiala s-ar fi intalnit luni la Hotel

Phoenicia pentru a discuta despre legea referendumului.

Bolcas: „Exista un precedent

Lucian Bolcas, vicepresedintele PRM, a declarat pentru HotNews.ro ca exista un precedent in acest sens.

“Legea referendumului poate fi modificata, mai ales ca exista un precedent, cand schimbarile au operat la plebiscitul pentru aprobarea Constitutiei din 2003. Atunci, pe cale de ordonanta de urgenta, in plin proces al referendumului, s-au adus modificari, iar CCR a dat o hotarare si constituie precedent, in sensul ca asemenea modificari sunt posibile”, spune Bolcas.

„Traian Basescu ramane suspendat pana cand nu se modifica legea referendumului, independent daca aceasta modificare se face in intervalul celor 30 de zile sau dupa cele 30 de zile. Articolul 95, aliniatul 3 din legea fundamentala stabileste ca referendumul pentru demiterea presedintelui trebuie sa aiba loc la 30 de zile de la data suspendarii.

Acest text vorbeste despre un termen pana la care trebuie sa aiba loc referendumul, dar nu se refera la cat dureaza suspendarea unui presedinte”

O initiativa perfect fezabila

Potrivit specialistilor in drept constitutional, o astfel de ordonanta isi face efectul din momentul publicarii in Monitorul Oficial si pana la o eventuala respingere de catre Curtea Constitutionala.

Tudor Oniga, lector universitar la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj, la catedra Drept Constitutional, a explicat pentru HotNews.ro cum poate fi pusa in aplicare o astfel de intentie.

„O Ordonanta de Urgenta intra in vigoare imediat dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, chiar daca ea este contestata la Curtea Constitutionala. Si isi face efectele pana la momentul in care Curtea da un verdict. Chiar daca verdictul Curtii este acela de neconstitutionalitate, efectele produse sunt ireversibile”, spune Tudor Oniga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro