Sari direct la conținut

Autorii masacrului din 11 martie din Madrid, la judecata

HotNews.ro

La Curtea Suprema de Justitie din Madrid a inceput, joi, procesul celor 29 de inculpati implicati in atentatele din 11 martie 2004 din capitala Spaniei. In cele mai grave atentate din Euroapa, au fost ucise 191 de persoane si 1 824 au fost ranite.

In procesul estimat sa dureze cinci luni, vor fi audiati peste 650 de martori si aproape 100 de experti. Intre acestia fostul sef al Guvernului Jose Maria Aznar si ministul de Interne de atunci, Angel Acebes, scrie agentia Europa Press.

Rechizitoriul are cateva mii de pagini, iar pedepsele cerute de procurori depasesc 270 de mii de ani de inchisoare. Intre cei care vor aparea in fata justitiei, noua sunt spanioli acuzati ca au ajutat teroristii sa-si procure materiale explozive pentru a comite atentatele. Restul acuzatilor sunt din Maroc, Algeria, Siria si Egipt.

Primul audiat : Mohammed Egipteanul

Primul care va depune marturie este Rabei Osman El Sayed, cunoscut ca Mohammed Egipteanul, considerat unul dintre organizatorii atentatelor din 11 martie de la Madrid. Vor urma apoi Youssef Belhadj si Hassan el Haski si ei autori ai masacrului. Dupa ei vor fi interogati alti acuzati care au plasat bombele in garniturile de metrou.

Unul dintre cei doi avocati ai lui Mohammed Egipteanul a spus, miercuri, ca nu sunt dovezi materiale impotriva clientului sau.

„Nu exista dovezi impotriva lui (…) nu exista decat doua inregistrari din Milano in care vorbeste de Madrid”, a declarat Luca D’Auria, avocatul sau italian.

Convorbirile clientului sau, interceptate de serviciile italiene, nu constituie „o revendicare imediat dupa producerea atentatului”. „El spune unui baiat intr-o camera «Uite, lucrul acela, eu l-am facut», ceea ce nu mi se pare o dovada importanta impotriva lui”, a explicat avocatul prin telefon.

Politia in alerta

Fortele de ordine au luat masuri exceptionale de securitate. 300 de politisti si un elicopter vor supraveghea in mod exceptional zonele aglomerate ale Madridului.

Vor fi sub atenta observatie si retelele de transport, dar mai ales zona unde se va desfasura procesul.

11 martie 2004

Patru trenuri au pornit la primele ore ale diminetii din Alcala de Henares spre Madrid. In vagoane se aflau mii de calatori de diferite varste si nationalitati: spanioli, romani, sloveni, marocani, care se duceau la lucru. Nimeni nu a observat ca un grup de indivizi a plasat in trenuri 13 bombe, ascunse in genti.

Explozibilul urma sa fie detonat prin intermediul unor telefoane mobile, a caror alarma era programata sa sune la 6:39. Unul din trenuri a ajuns in Atocha, cea mai mare si mai aglomerata gara din Madrid.

Exploziile au provocat un haos total. Aproape simultan, un al doilea tren a sarit in aer, la 500 de metri de Atocha. Celelalte doua trenuri au explodat in garile Santa Eugenia si El Pozo din Madrid. Bilantul a fost cutremurator: 191 de morti si 1900 de raniti. Printre cei ucisi au fost si 16 romani.

Imediat dupa atentate s-a crezut ca este mana ETA, grupare basca separatista care a terorizat Spania timp de 40 de ani. Banuielile s-au dovedit insa false.

La cateva ore de la explozii, atacurile au fost revendicate de Al Qaida, care a pedepsit Spania pentru sprijinul acordat Statelor Unite in Irak. Lovitura crunta a retelei lui Bin Laden si-a atins obiectivele. La trei zile de la atentate, guvernul de dreapta condus de Jose Maria Aznar, un aliat al Washingtonului, a fost invins in alegeri.

Romani ucisi in masacru

In tragicele evenimente de la Madrid din 11 martie printre cei care si-au pierdut viata au fost si romani.

Gabriela Dima, din Valcea, a plecat la 1.500 de kilometri de tara pentru a asigura un viitor lipsit de griji materiale pentru unicul sau fiu pe care il crestea singura

Mariana Negru a plecat din Cluj in Spania pentru a castiga mai bine si sa-si faca un rost, in ciuda rugamintilor insistente ale parintilor de a ramane acasa

Livia Bogdan, din Ramnicu Sarat, planificase sa se marite in aceasta toamna, cu banii pe care spera sa ii stranga in strainatate

Stefan Modol, din Teius, judetul Alba, a lasat familiei si cunostintelor amintirea unui tata devotat, plecat sa munceasca pentru a trai copiii mai bine

Olimpiu Csaba Zsigovszki, din Ludus, a plecat sa agoniseasca bani pentru a-si cumpara un apartament la bloc, in care sa se mute cu viitoarea sotie

Paula Sfeatcu, din Alexandria, i-a lasat mamei sale in grija cand a plecat o planta de apartament. In ziua cand a murit, planta s-a rupt fara s-o atinga cineva

Nicoleta Diac, din Neamt, a plecat in Spania in urma cu trei ani, dupa doi dintre cei opt frati mai mari, ca sa scape de saracie

Alois Martinas, tot din Neamt, era cel mai mare dintre cei opt copii ai familiei. Hotarase sa plece in Spania pentru a-si putea ajuta familia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro