Sari direct la conținut

S-a deschis „spitalul de campanie electorala”

Medicul Florin Tudose si maestrul Ion Barbu – colegul nostru aflat zilnic pe prima pagina a ziarului ZIUA (dreapta, jos) – au lansat ieri, in Piata Revolutiei, langa Senat, o carte scrisa si ilustrata impreuna: „Psihopolitica recidiva. Fals tratat de psihopatologie sociala”.

Lucrarea, aparuta cu sprijinul revistei „Psihologia Azi”, a vazut lumina zilei la editura Psyche, Bucuresti. Eroii acestui cuprinzator tratat de tipologie sociala sunt oamenii politici sau asa-zisii politicieni, mai vechi sau mai noi.

„Cartea are mesajul de a schimba mentalitatea alegatorilor. Este o carte care nu incrimineaza pe nimeni, nu pune diagnostice psihiatrice, vorbeste doar despre psihopatologia sociala, despre felul in care fiecare se comporta in mod tulburat pe scena politica, acolo unde s-a urcat cu ajutorul nostru”, spune Florin Tudose.

Autorul a marturisit ca „Psihopolitica” este o carte pe care n-ar fi vrut sa o scrie niciodata si care a avut la origine „disperarea” generata de faptul ca viteza de schimbare in Romania este „paradoxal de mica”.

„Nu este o carte impotriva unuia sau altuia dintre politicieni, ci o carte despre incapacitatea politicienilor romani de a duce la capat un proiect politic”, a spus ieri Tudose, aratand ca, dupa decembrie ’89, s-a promis un orizont de asteptare care nu s-a realizat. El i-a indemnat pe alegatori sa citeasca volumul, intrucat le va fi de ajutor la momentul electoral.

Pentru ca, a aratat Tudose, „singurul tratament viabil pentru politicieni este votul”. In opinia lui Ion Barbu, nici psihiatria, nici caricatura nu au reusit sa faca bine un om politic.

Facand referire la locul de desfasurare a manifestarii, Piata Revolutiei, Barbu a aratat ca s-ar putea spune ca exista un medicament – niste pastile lunguiete, cu capatul foarte rece, de dimensiuni 7/62. El a precizat insa ca este doar o gluma, in spiritul caricaturii negre pe care o practica de multe ori.

Spitalul de campanie

Lansarea cartii a avut loc in cadrul manifestarii civice „Spitalul de campanie electorala”, organizata de Revista „Psihologia Azi”, Asociatia Pro Democratia (APD) si Agentia de Monitorizare a Presei (AMP). La eveniment au participat alegatori, ziaristi si cativa politicieni – Cristian Boureanu (PNL), Victor Babiuc (PD) – oricum nu dintre cei surprinsi in paginile cartii.

In fata cortului de campanie, Mircea Toma (AMP), numit „psihoterapeut sef la Psihopatologia presei”, a prezentat rapoartele de monitorizare realizate in perioada 1-20 septembrie la principalele posturi de radio si televiziune.

Una dintre concluzii: „Adrian Nastase a fost favorizat de televiziuni. A aparut foarte des in context tendentios pozitiv”. AMP a difuzat si un material privind „Libertatea presei in Romania”, cu referire la cazurile de agresiune la adresa jurnalistilor. Aici s-a tras un semnal de alarma: „Clasa politica dovedeste o neintelegere a rolului presei intr-o societate democratica”.

Sapte metode de fraudare

Dupa reprezentantii Agentiei a luat cuvantul presedintele APD, Cristian Parvulescu, prezentat ca „sef de sectie Patologie electorala”. El a aratat ca, la spitalul de campanie trebuie sa se discute si despre „patologia electorala”, respectiv fraudarea alegerilor.

Parvulescu a amintit ca „folclorul electoral” a identificat sapte simptome ale bolii fraudarii alegerilor. Metodele de fraudare au fost facute publice: „Suveica” – preluarea, de catre alegator, de la unul din „agentii” partidului aflati la sectia de votare, a unui buletin de vot cu stampila „votat” deja aplicata in patrulaterul partidului;

„Stafeta” -nedepunerea de catre alegator a buletinului de vot si predarea acestuia catre repezentantul unei formatiuni politice, care il va folosi ulterior pentru metoda anterioara; „Camasa albastra” – alegatorul se declara incapabil sa voteze singur si apeleaza la o persoana sa il ajute, avand insa dinainte instructiuni de a apela doar la persoanele imbracate intr-un anumit fel;

„Excursionistul” – alegatorul se deplaseaza in mai multe localitati si voteaza de mai multe ori, dupa ce dezlipeste timbrul autocolant de pe cartea de identitate; „Substituirea” – alegatorul voteaza in locul altor persoane despre care stie ca sunt plecate din tara sau decedate; „Metoda netransportabililor” – se fac solicitari pentru urna mobila, iar „agentii” de partid voteaza in locul

alegatorilor netransportabili);

„Inlocuirea” – in timpul numararii voturilor, reprezentantii unui partid asaza buletinele cu voturi exprimate pentru adversari in teancul de buletine nule sau chiar ale propriului partid.

Dupa alocutiunile sustinute in Piata de reputatii specialisti in boli electorale, spitalul de campanie si-a deschis portile pentru „consultatii”. Revenind la cartea lui Tudose si Barbu, am ales din ea fragmentele care ilustreaza, grafic si textual, profilul catorva dintre candidatii inscrisi anul acesta in cursa pentru Cotroceni.

De asemenea, prezentam cititorilor-alegatori, spre comparatie si reflectie, caracterizarile a trei fosti presedinti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro