Sari direct la conținut

Reactii politice la schimbarea modalitatii de alegere a presedintilor de consilii judetene

HotNews.ro

  • Sergiu Andon, PC – Amendamentul privind alegerea presedintilor Consiliilor Judetene prin vot uninominal este neconstitutional pentru ca extinde categoria organelor administratiei locale alese prevazute in Constitutie.

    In Constitutie sunt prevazute ca organe ale administratiei locale alese doar consilierii locali si judeteni si primarii, iar presedintele Consiliului Judetean este numit dintre consilieri.

  • Mihai Voicu, PNL – Noi ne-am insusit amendamentul PSD asa cum a fost si nu a intervenit deloc sa facem modificari. A fost propunerea cu un singur tur de scrutin si l-am luat ca atare pentru a nu fi acuzat dupa aceea Executivul ca nu accepta propuneri si modificari.

    Cel mai important este ca s-a introdus votul uninominal si la presedintii de Consilii Judetene si ca asta vrea si electoratul. Nu este semnificativa modalitaliate cu un sau doua tururi de scrutin, nu este important.

  • Eugen Nicolicea, PSD – Banuiesc ca Executivul a vrut sa coreleze modalitatea de vot de la Camera cu cea de la consiliile judetene, sa fie un vot unitar. Noi am vrut sa facem in doua tururi de scrutin, insa PNL a vrut unul singur si-si asuma raspunderea pentru asta.
  • Cristian Radulescu, PD – Proiectul pe care Guvernul si-a asumat raspunderea este neconstitutionala si asta pentru ca prin amendamentul privind alegerea presedintiilor de consilii judetene prin vot uninominal se modifica alte trei legi, in afara de cea privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.

    Actele normative care trebuie modificate sunt Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, Legea administratiei publice locale – 215/2001 si Legea 393/2004 privind statutul alesilor locali. Acestea se adauga modificarii Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, pentru care Guvernul a anuntat asumarea raspunderii. PD va discuta daca va contesta aceasta lege la Curtea Constitutionala.

  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro