Sari direct la conținut

Trifoi ciuntit la Loterie

Gazeta de Cluj

Nu este usor sa rezisti la conducerea unei institutii publice, mai ales cand schimbarile politice bat la usa odata la fiecare patru ani. Doar cativa „dinozauri” au reusit sa se mentina la putere, fiind imuni la schimbarile politice.

Mugur Isarescu la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Mircea Sandu la Federatia Romana de Fotbal (FRF) sau Nicolae Cristea la CNLR sunt printre putinii dinozauri neurniti din functie timp de mai mai bine de 10 ani.

Din nefericire insa pentru Cristea, vantul schimbarii l-a atins, intr-un final, si pe acesta, el parasind acest club exclusivist al mamutilor postdecembristi dupa 13 ani in care a condus compania aducatoare de fericire pentru unii.

La revedere, drum bun!

Dupa 13 ani in care si-a pus amprenta asupra trifoiului cu patru foi de la Loteria Romana, in cursul saptamanii trecute Nicolae Cristea, a fost inlaturat din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al loteriei romane.

La scurt timp dupa demitere, Cristea si-a inaintat demisia si din postul de director general al companiei nationale. Consiliul de Administratie al Loteriei Romane a fost revocat joi, la initiativa ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu. Motivul demiterii pare la prima vedere foarte ciudat.

La finele lunii precedente, Vladescu anunta ca nu are nici un motiv pentru a-l schimba pe Cristea pentru ca acesta este eficient si performant. Nu au trecut nici doua saptamani de la declaratia lui Vladescu si Cristea este nevoit sa-si caute de lucru in alta parte.

Se pare totusi ca ministrul de Finante a fost influentat in decizia sa de numeroasele articole aparute in mass-media care semnalau si sanctionau mediatic abuzurile si ilegalitatile care se petreceau la CNLR.

Odata cu demiterea lui Cristea, a fost demis si intregul Consiliul de Administratie al loteriei romane, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa se convoace Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) care urmeaza sa voteze un nou consiliu de administratie.

Noul director general al CNLR va fi stabilit in urmatoarea perioada, probabil in cursul acestei saptamani, el fiind mandatat sa convoace AGA.

Scandal la loterie

2005 si 2006 a adus dupa sine un sir imens de scandaluri care-l au in prim plan pe Cristea si compania care o conducea pana acum cateva zile.

Primele semne de intrebare au aparut in momentul in care compania cu trifoi a renuntat la serviciile televiziunii publice de transmitere a extragerii Loto 6/49 in favoarea unei televiziuni private, apartinand unui om de afaceri care, intamplator sau nu, este liderul „solutiei imorale” din coalitia aflata la guvernare in acest moment – Dan Voiculescu, presedintele PUR.

De asemenea, au iesit la iveala afacerile deloc limpezi dintre vicepremierul George Copos si Loterie. Astfel, Copos a vandut Loteriei Romane 38 de spatii comerciale in care loteria romana urmeaza sa deschida sau a deschis deja agentii.

Lasand la o parte pretul mic de achizitie de catre Copos al spatiilor si apoi pretul exorbitant platit de Loterie din banul public, Copos a uitat sa plateasca impozitul rezultat din vanzarea acestor spatii, facand astfel o „economie ilegala” de peste un milion de euro.

Gurile rele afirma ca din „economiile” lui Copos a avut si Cristea o cota parte destul de insemnata. In cazul acestei afaceri Departamentul National Anticoruptie (DNA) s-a autosesizat, atat Copos, cat si Cristea fiind anchetati in acest caz pentru evaziune fiscala.

430 milioane lei / luna

Mai departe, directorul loteriei a avut un salariu care ar face si un om de afaceri sa suspine. In 2004 remuneratia pentru munca extrem de istovitoare pe care o depune zilnic a fost de peste 5,2 miliarde lei vechi, insemnand peste 430 milioane lei vechi in fiecare luna.

Totusi, la prima vedere, Nicolae Cristea pare un manager foarte eficient, in doar opt ani el reusind sa creasca veniturile Loteriei de 72 de ori.

Totusi, in aceasta perioada de timp rata castigurilor la celebrul 6/49 a scazut simtitor, chiar daca premiul cel mare este mai generos, premiile pentru categoria a doua au scazut cu mult, fiind sub cele inregistrate acum opt ani. De asemenea, cuantumul total al premiilor a scazut.

Monopol ilegal

Dupa ce Parchetul General si Departamanetul National Anticoruptie (DNA) au intrat deja pe fir, a venit si randul Consiliului Concurentei sa se intereseze de soarta loteriei. Potrivit Consiliului Concurentei ajutoarele acordate de catre stat loteriei nu ar fi tocmai legale.

Astfel, CNLR beneficiaza de monopol pe piata pentru jocurile loteristice.

Mai mult, loteriei i s-au acordat mai multe beneficii, printre care amintim scutirea de la plata taxei de licenta si exceptarea de la plata taxei de „timbru social”, incepand din anul 2002, inclusiv pentru jocurile de noroc pentru care nu detine drepturi exclusive, precum si scutirea de la plata impozitelor, taxelor si altor contributii aferente sumelor percepute pentru participarea la jocurile de noroc.

Puternic din ‘93

Nicolae Cristea se pare ca este unul din cei mai influenti oameni din Romania. A rezistat la trei schimbari politice si la patru regimuri politice, fara ca scaunul de la loterie macar sa se clatine. Nicolae Cristea a rezistat in postul de director general al Loteriei vreme de 13 ani.

In ciuda alternarii partidelor la guvernare, Cristea a fost de neclintit, el beneficiind de sprijinul tuturor guvernelor si ministrilor de Finante din ultimii 13 ani. Gurile rele afirma ca ministrii care s-au succedat la fotoliul Finantelor au incercat sa-l schimbe, dar n-au putut.

Acestia afirma ca Nicolae Cristea a avut sprijin politic de pe cele mai inalte paliere ale politicii romanesti, fiind prins in jocurile politice ale tuturor guvernelor din perioada 1993-2006.

Loteria – la mezat

In momentul de fata, CNLR are un singur actionar in persoana Ministerului Finantelor.

Guvernul intentioneaza sa privatizeze partial compania, prin renuntarea la o participatiune de 32%. Un pachet de 20% din actiuni vor fi alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea, creat pentru despagubirea proprietarilor de imobile confiscate in timpul regimului comunist.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro