Sari direct la conținut

Liniste dupa razboiul interconfesional

Buna ziua, Ardeal

Dupa ce nu mai departe decat la sfarsitul saptamanii trecute, la Satu Mare, unii ortodocsi infierbantati, printre care, din pacate, au fost si preoti, au lansat afirmatii de genul& „Mergeti la Vatican sa va faceti biserica!”, „Tradatorii! Tradatorii!”, sau „Veti da socoteala lui Dumnezeu!”, mai marii Bisericii Otodoxe incearca sa fluture, la Cluj, steagul alb.

Situatia conflictuala de la Satu Mare, dintre ortodocsi si greco-catolici, aparuta ca urmare a retrocedarii bisericii „Sfintii Arhangheli” catre cei din urma nu este singura de acest gen la nivelul tarii.

Biserica de la Satu Mare a intrat in posesia greco-catolicilor in urma deciziei Curtii de Apel Oradea, dar conditiile in care a fost preluata nu au fost unele tocmai pasnice. Greco-catoliciii, care au sustinut prima liturghie in cadrul bisericii au fost intampinati de ofensele partii ortodoxe, care reclama ca biserica le apartine.

Lozincile jignitoare la adresa cultului greco-catolic& „Sunteti impotriva majoritatii?! Veti da socoteala lui Dumnezeu!”, „Biserica e a noastra, a ortodocsilor! Mergeti la Vatican sa va faceti biserica!”, insultele „Tradatorii! Tradatorii!”, precum si jignirile aduse la adresa episcopilor greco-catolici care au fost facuti tradatori de tara si neam, au venit in special din partea inaltelor fete ortodoxe, care au instigat multimea prezenta la manifestare.

Situatia in care se afla relatia dintre cele doua culte a fost accentuata si de prezenta politiei si a jandarmeriei, care a avut menirea de a calma multimea dezlantuita.

La nivelul Clujului situatia este mai calma, din cate se pare, relatiile dintre ortodocsi si greco-catolici nu sunt atat de tensionate, intrucat ambele parti incearca sa-si rezolve problemele pe calea dialogului si ulterior a justitiei.

Problemele cele mai mari, din punct de vedere al reprezentantilor greco-catolici, au aparut la nivelul bisericii „Schimbarea la Fata”, in trecut, care a devenit ulterior parohie greco-catolica, prin mutarea sediului episcopiei de la Gherla la Cluj.

In acest moment pe raza episcopiei Cluj-Gherla, din cadrul protopopiatelor exista unitati care trebuie sa revina greco-catolicilor. „Momente mai tensionate au existat in trecut, cand printr-un document oficial emis de Mitropolia Otrodoxa de la Sibiu, s-a enuntat ca trebuie sa alegem intre dialog si biserici.

Prin urmare daca vrem ca ei sa continue dialogul sa renuntam la bisericile care ne revin prin drept constitutional. Ori noi vrem sa pastram starea de bine din cadrul celor doua culte, prin urmare in prezent relatiile cu ortodocsii sunt calme, si incercam, inca, sa ne rezolvam problemele pe calea dialogului.

E adevarat nu sunt cele mai bune, dar prin comunicare putem ajunge la un consens. Se mai intampla unele acte, precum stoparea lucrarilor pe care le facem, dar atragem atentia fratilor nostri ortodocsi si se remediaza situatia. Noi vrem sa obtinem Co-Catedrala de la Gherla, in prima faza.

Apoi celelalte biserici care ne apartin. Totodata se lucreaza la o lege privind retrocedarile, asta pentru a pune capat unor probleme care nu se pot rezolva pe calea dialogului”, a declarat Daniel Avram, secretar al episcopului greco-catolic Florentin Crihalmeanu.

De cealalta parte reprezentantii Arhiepiscopiei Vadului Feleacului si Clujului nu au dorit sa comenteze situatia de la Satu Mare, mai ales tratamentul aplicat de ortodocsi greco-catolicilor. Cat despre relatia pe care o au cu Episcopia Greco-Catolica, afirma ca este una calma.

„Referitor la situatia de la Satu Mare nu avem nici un comentariu de facut, pentru ca nu tine de arhiepiscopia noastra. la nivelul institutiei noastre relatiile cu greco-catolicii sunt calme si cred ca e suficient spus.

Cat despre bisericile care ar urma sa fie retrocedate catre fratii nostri, in acest moment nu exista nici un astfel de proces in justitie”, a incheiat Bogdan Ivanov, purtator de cuvant la Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro