Sari direct la conținut

Un nou scandal Billa Primarul Ramnicului, Mircia Gutau, atacat de arhitectii valceni

Ziarul de Valcea

Doua investitii prezentate pompos de primarul Ramnicului drept mari realizari ale mandatului sau au devenit un mar al discordiei intre Filiala Teritoriala Sibiu-Valcea a Ordinului Arhitectilor din Romania si municipalitate, arhitectii valceni acuzandu-i pe consilierii locali, ca si pe primarul Mircia Gutau de incalcarea cu nonsalanta a zeci de prevederi legale privind eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatilor de construire.

Un raspuns ceva mai curajos a venit din partea fostei conduceri a Inspectoratului Judetean in Constructii Valcea, la aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru investitia Billa, ex-inspectorul sef Doina Popescu si inspectorul de specialitate Cristiana Darie mentionand: „Primaria municipiului Rm.

Valcea a eliberat in data de 19.10.2004, Certificatul de Urbanism nr.1825/28731, urmare a cererii adresate de „Billa Invest Construct” SRL Bucuresti, pentru emiterea Autorizatiei de Construire cladiri, conform PUZ modificator aprobat subzona 1 Zona Centrala, mun.

Ramnicu Valcea; certificatul de urbanism este emis cu incalcarea grava a legislatiei in vigoare, conform art. 34 din Legea nr. 350/2001, HGR nr.525/1996 republicata in 2002, conform anexei nr.1, art. 1(1), (2), (3), art.9, art.14 si art.37, precum si conform prevederilor art. 6 (1), (2) si art. 26 alin. 1, lit. (h) din Legea nr. 5071991 republicata in 2004″.

Concluzia arhitectilor: ILEGAL

Concluziile arhitectilor valceni referitoare la modificarile urbanistice initiate de orice ocupant vremelnic al scaunului de primar al Ramnicului precizeaza ca, sub masca unui asa-zis „vid legislativ”, administratia publica locala a promovat de ani buni lipsa de respect pentru legislatie si principii urbanistice permitand construirea a

orice, oriunde si de catre oricine, singura justificare a alesilor locali fiind de cele mai multe ori ca cei care construiesc sunt proprietari si pot face ce doresc.

Raportul OAR filiala Sibiu-Valcea, inaintat catre toate institutiile abilitate in a stopa ilegalitatile comise de consilierii locali si primarul Gutau, solicita initierea unor masuri legale urgente.

„1) Magazinul tip Billa:

– nu a fost intocmit, avizat si aprobat legal un plan urbanistic zonal sau de detaliu, terenul pe care a fost amplasat facand parte din zona centrala, iar Planul Urbanistic General solicita acest lucru. Zona fiind protejata pentru obiectivele de patrimoniu, primaria trebuia sa solicite si plan urbanistic de detaliu.

Acest lucru se poate constata prin simplul fapt ca la Comisia judeteana de urbanism si amenajarea teritoriului nu a fost solicitat nici un aviz pentru o documentatie privind acest obiectiv,

– prin mai multe controale ale diferitelor institutii abilitate ale statului s-a constatat ca autorizatia de construire a fost eliberata ilegal, dar nu s-a luat nici o masura,

– in repetate randuri, Ordinul Arhitectilor din Romania, prin filiala Sibiu-Valcea, a sesizat autoritatile locale si centrale ca autorizatia de construire a fost eliberata ilegal si mai ales ca se doreste amplasarea unui obiectiv care va compromite total si iremediabil, din punct de vedere urbanistic, zona centrala si ca se ignora toate studiile de urbanism valoroase intocmite in ultimii 20 de ani.

Concluzia: autorizatia a fost eliberata ilegal, se impun masuri legale urgente.

2) Cafeneaua din Parcul Central Mircea cel Batran

– parcul, ca cel mai vechi ansamblu al municipiului, face parte din domeniul public al statului, pe astfel de terenuri sunt interzise orice fel de constructii si amenajari, cu exceptia lucrarilor de utilitate publica pentru care au fost rezervate aceste terenuri,

– nici in acest caz nu s-a intocmit o documentatie de urbanism.

Concluzia: autorizatia a fost eliberata ilegal, se impun masuri legale urgente”, se arata in raportul OAR, filiala Sibiu-Valcea. „Noi am contestat peste tot, mai ales in cazul Billa, dar nu am primit nici un raspuns oficial.

In afara tacerii si a indiferentei cu care suntem tratati de autoritati singurele efecte vizibile se manifesta prin continuarea celor trei lucrari sub obladuirea autoritatilor. Conform legislatiei, parerea noastra ca specialisti este doar consultativa.

Daca alesii locali consimt sa faca dupa cum ii duce capul atunci asta se intampla. Noi am facut tot ce ne-a stat in putinta pentru a preveni acest lucru”, declara arhitectul Adrian Ciocanau, membru in Consiliul de Conducere al OAR, filiala Sibiu-Valcea.

„Arhitectii s-ar putea sa aiba dreptate!”

Cu toate ca a votat chiar si cu doua maini orice propunere a lui Mircia Gutau principalul responsabil pentru maltratarea zonei 0 a municipiului, consilierul local Bogdan Badea este inclinat sa dea intr-o oarecare masura dreptate parerilor expuse de arhitectii din Valcea.

„Emiterea autorizatiilor de construire si respectarea legalitatii acestora cade in sarcina serviciului tehnic al Primariei. In cazul Billa, ce-i drept arhitectii s-ar putea sa aiba dreptate. Mi-am exprimat parerea ca o asemenea constructie nu avea ce cauta acolo.

Cu toate acestea, am analizat propunerea si am avizat-o in ideea de a stimula investitiile si investitorii. In zona respectiva, nu se facuse nimic de ani buni.

Ce-i drept, in Planul Urbanistic General in zona era cuprins un centru cultural, ceea ce nu mai e de actualitate, tinand cont de faptul ca celebra Biblioteca Judeteana este amplasata in alta zona. In cazul River Plazza totul este OK.

Asemenea constructii nu se amplaseaza la periferie, avand in vedere ca acolo vor exista magazine de lux si un cinematograf. Existenta unor noi spatii comerciale este binevenita. In ceea ce priveste cafeneaua care se construieste in Parcul «Mircea cel Batran» nu ma pot pronunta, pentru ca nu am vazut proiectul.

In Consiliul Local, nu s-a votat Planul Urbanistic de Detaliu, ci doar reamenajarea cladirii. Arhitectii s-ar putea sa aiba si in acest caz dreptate, fiind necesar avizul Ministerului Culturii si Cultelor, insa este posibil ca acest lucru sa nu fi fost solicitat in momentul eliberarii Certificatului de Urbanism.

In fond, serviciul tehnic din Primarie raspunde pentru ceea ce face”, sustine consilierul liberal, membru in Comisia de Urbanism a CL Ramnicu Valcea.

Construita pe structura unui fost chiosc de ziare amplasat din perioada ceausista pe vestigiile cetatii Ramnicului din perioada domniei lui Mircea cel Batran, cafeneaua-restaurant din parcul ce poarta numele domnitorului roman pare sa fi incalcat orice norma de acordare a autorizatiei de construire, nefiind solicitata nici macar descarcarea arheologica a zonei asa cum ar fi fost normal.

„Nu inteleg cum de s-a trecut peste acest aspect. Asa ar fi fost normal! Dar numele primarului Gutau incepe sa fie asociat cu astfel de chestiuni”, sustine si deputatul Emilian Francu, membru in Comisia de Cultura si Culte a Camerei Deputatilor.

Votul dat orbeste si eliberarea autorizatiei in acest caz, par insa sa se lege si de omul din umbra care va gestiona afacerea din parc, consilierul local PD Mihail Botea, coleg de partid cu primarul Ramnicului.

„Unii dintre arhitecti au venit sa-mi spuna ca au fost amenintati de catre primarul Gutau ca nu vor mai primi nici o lucrare daca il vor critica in continuare.

De altfel, primarul si ai lui au intrat intr-o cardasie de infractiuni, dar se pare ca acest lucru este insesizabil pentru organele abilitate sa stopeze mafia instaurata in Primaria Ramnicului”, sustine si vicepresedintele CJ Valcea, Nicolae Patru, in subordinea caruia intra Comisia tehnica de urbanism si amenajarea teritoriului din cadrul CJ. Pe de alta parte, primarul Mircia Gutau prefera sa se spele pe maini in stilul Pilat din Pont, invinuidu-i pe… arhitecti.

„Nimic din ce se face in Ramnicu Valcea nu este facut de mine. Este responsabilitatea arhitectilor”, sustine primarul Ramnicului. Declaratia primarului vine ca nuca in perete din moment ce una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta Primaria Ramnicului este tocmai lipsa unui arhitect din organigrama acesteia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro