Sari direct la conținut

Stapana inelelor

Gazeta de Hunedoara

Cavaleri, domnite, menestreli, soldati calare si o cetate superba – sunt primele lucruri la care te gandesti cand vine vorba despre Festivalul Sighisoara. Strazile inundate de turisti in cautare de muzica si arta medievala ofera un spectacol unic in Romania. De aceasta data, printre artistii plastici care isi vor alinia creatiile de-a lungul zidurilor se va afla si o deveanca.

Andreea Tolggi este studenta in ultimul an la Academia Ion Andreescu, sectia ceramica, sticla, metal. Este constienta ca in doar un an ucenicia ei se va sfarsi si va trebui sa dea piept cu realitatea, ostila, mai ales pentru un artist aflat la inceput de drum.

Tocmai pentru a-si masura fortele si creatiile cu pretentiile viitorilor clienti, Andreea a ales drept camp de desfasurare pentru lucrurile faurite de ea Festivalul Sighisoara Medievala. Standul ei nu va cuprinde lucrari pretentioase facute in atelierele facultatii, ci mici inele unicat, realizate in premiera, dintr-o plastilina speciala.

„Acum ceva vreme, am intrat intr-un magazin din Cluj, am vazut bucatile de material si mi-am zis: «Ce-ar fi sa fac ceva frumos?»”. Asa s-au nascut inelele Andreei. Podoabele mesterite de studenta sunt pe cat de simple, pe atat de frumoase.

Fiecare piesa este unicat, pentru ca Andreea are grija sa nu repete modelul, asa ca din mainile sale ies mici verigi colorate, numai bune de asortat cu o toaleta vesela de vara. Si pentru ca vrea doar sa testeze piata si sa castige ceva bani, Andreea este decisa sa vanda inele la un pret de sub o suta de mii de lei vechi!

Joc cu plastilina

Desi plastilina te duce cu gandul la lucruri lipicioase si moi, materialul din care sunt confectionate inelele este unul special, care se gaseste rar si care se vinde in magazine de specialitate sub forma de patrate de toate culorile. Dupa ce este modelat si inscriptionat fantezist cu ajutorul altor culori, inelul trebuie ars la 160 de grade in… cuptorul cu microunde.

Dupa ce a „aranjat” doar cateva asemenea inele, Andreea a capatat o dexteritate de invidiat si poate lucra o asemenea piesa in doar doua minute. Saptamana acesta, alte doua colege de grupa ii vor veni in ajutor si impreuna au de gand sa lucreze sute de asemenea verigi cu care sa impresioneze Cetatea. „Eu cred ca inelele se vor potrivi foarte bine acolo, printre atata lucruri de artizanat”.

Nu va fi insa singura oferta: Andreea va face body-painting si stie sa impleteasca parul in codite, la fel ca ale indienilor nord-americani. S-a deprins cu coditele la editia festivalului de acum sase ani, cand a furat meserie de la un veteran. „Mergem sa ne simtim bine. Daca putem face si niste bani din asta, este bine”.

Evul Mediu nu s-a sfarsit inca

La cei 22 de ani, tanara isi aduce aminte zambind de primele lucrari „de arta” mazgalite prin clasa a treia, lucru care i-a determinat pe parinti sa o transfere la Liceul de arta. S-a dovedit ambitioasa de la inceput, prima sa lucrare fiind un suport de lumanare sub forma de cap de caprioara: „Sau, ma rog, asta trebuia sa fie”, spune Andreea.

Acum, la facultate, lucreaza mult ceramica artistica sau utilitara si viseaza sa aiba o firma a ei, care sa se ocupe de decoratiuni interioare si exterioare. Primii banuti vor fi stransi la Sighisoara, la cea de-a 13-a editie a Festivalului, ce se va desfasura in perioada 29 – 31 iulie.

In acest an, vestita manifestare are in program 23 de trupe de teatru si 12 folkisti. Festivalul medieval se va desfasura in opt locatii, programul fiind impartit in mai multe sectiuni: teatru, dans medieval, comunicari stiintifice, expozitii de fotografii si costume medievale, poezii si concerte de muzica folk.

In prima zi a festivalului, odata cu lasarea serii, va avea loc un spectacol pirotehnic, cand va fi aprins un rug, iar cavalerii medievali vor lua cu asalt Cetatea. Concertele de muzica folk vor fi sustinute de Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Marius Batu & Mihai Nenita, Vasile Seicaru, Mircea Vintila, Ducu Bertzi, Florian Pittis etc.

Invitata speciala este formatia elvetiana Tonic Strings, care va sustine cate un concert in fiecare seara a festivalului, pe scena mare din Piata Cetatii. Jocurile de noroc, comercializarea obiectelor de talcioc, dar si bauturile alcoolice vor fi interzise pe toata durata festivalului.

In Cetate va fi permisa doar comercializarea bauturilor racoritoare si a obiectelor de artizanat specifice epocii medievale (ceramica, pielarie, obiecte de imbracaminte, podoabe, picturi, obiecte decorative din lemn sau fier forjat).

In premiera, primaria din localitate a organizat un dispecerat de cazare pe perioada festivalului. Dispeceratul va avea doua puncte de lucru: unul in apropierea garii si unul in Piata Octavian Goga. Se pare ca pretul cerut de sighisoreni va fi intre 150.000 si 200.000 lei vechi/noapte/persoana.

Festivalul va fi inchis pe 31 iulie cu un foc de artificii, cand, pentru cateva minute, va fi oprit curentul electric in intreaga Cetate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro