Sari direct la conținut

61 de licente de televiziune digitala scoase la licitatie, in contextul incetarii totale a semnalului TV analogic in 17 iunie 2015

HotNews.ro
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu

Autoritatea de reglementare in comunicatii a lansat marti, 2 decembrie, o noua licitatie care sa asigure tranzitia spre televiziunea digitala terestra, noua platforma TV care va inlocui emisia TV analogica pe cale radio terestra, care va inceta in 17 iunie 2015, conform obligatiilor internationale. Licitatia vizeaza acordarea a doua multiplexuri de televiziune digitala nationale nealocate in procedura precedenta, care au o taxa minima de licenta de 300.000 de euro, precum si a 40 de multiplexuri regionale si 19 locale, ale caror taxe de licenta variaza intre 1000 de euro si 12.000 de euro.

Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

Autoritatea de reglementare in comunicatii a publicat marti, 2 decembrie, anuntul si caietul de sarcini pentru licitatia in vederea acordarii celor doua multiplexuri de televiziune digitala nationale nealocate in procedura precedenta, precum si a 40 de multiplexuri regionale si 19 locale.

Prin intermediul fiecarui multiplex national se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.

Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani, iar castigatorii vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015. Pana la data de 1 mai 2017, castigatorii celor doua multiplexuri nationale trebuie sa puna in functiune un numar de cel putin 36 de emitatoare, in timp ce castigatorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie sa puna in functiune cel putin un emitator in fiecare zona de alocare.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet. Taxele de licenta au fost stabilite de catre Guvern in luna februarie 2014.

Primele oferte castigatoare vor fi cunoscute la sfarsitul lunii ianuarie 2015 si ANCOM va anunta apoi daca se impune organizarea etapei de licitatie pentru anumite categorii.

  • „Este de asteptat ca la aceasta licitatie sa participe titularii actuali de licente locale pentru difuzarea analogica a programelor de televiziune care doresc sa emita in eter si dupa 17 iunie 2015”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

La procedura de selectie pot participa numai persoanele care au achizitionat caietul de sarcini al carui pret este de 4.000 de lei. Pentru a fi admis in licitatie, un candidat trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe criterii, enumerate in caietul de sarcini, printre care: sa fie persoana juridica (societate comerciala) romana sau straina; sa fi depus toate documentele prevazute in mod complet si corect, pana la data limita; durata de functionare prevazuta in actul constitutiv sa fie cel putin pana la data de 17 iunie 2025; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursa de la infiintare, daca aceasta este mai scurta de 3 ani, sa fie de minimum 2.000.000 euro, in situatia in care candidatul depune oferta pentru multiplexurile nationale. Nu pot participa la licitatie mai multe companii care fac parte din acelasi grup.

Dupa data limita de primire a candidaturilor, Comisia va evalua toate dosarele primite si va anunta pana pe 20 ianuarie 2015 candidatii calificati in etapele ulterioare ale procedurii de selectie, pe baza criteriilor din caietul de sarcini.

Documentatia licitatiei poate fi consultataaici.

  • Context:

Circa 5% din populatia Romaniei, in special din zona rurala, care receptioneaza gratuit posturile TV din eter printr-o simpla antena, fara a fi abonati la cablu, satelit sau IPTV, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, cand emisia TV analogica pe cale radio terestra va inceta conform obligatiilor internationale, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.

Operatorii de cablu si satelit furnizeaza in prezent programe TV in format digital. Momentan, televiziune analogica mai este receptionata din eter in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei.

Acesta este motivul pentru care in vara acestui an, ANCOM a demarat procedurile pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Au participat doi operatori – SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate, contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxa de licenta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro