Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 863: Trupele ucrainene s-au retras dintr-o parte a orașului Ceasiv Iar / Kievul anunță că Rusia a fost forțată să-și mute aproape toate navele din Crimeea / Ucraina a primit al treilea sistem Patriot din partea Germaniei

LIVE Război în Ucraina, ziua 863: Trupele ucrainene s-au retras dintr-o parte a orașului Ceasiv Iar / Kievul anunță că Rusia a fost forțată să-și mute aproape toate navele din Crimeea / Ucraina a primit al treilea sistem Patriot din partea Germaniei
Orașul Ceasiv Iar, distrus după doi ani și jumătate de război Foto: Handout / AFP / Profimedia

Kievul a anunțat joi că și-a retras trupele dintr-o parte a importantului oraș Ceasiv Iar, după ce Moscova a a anunțat miercuri că forțele sale au preluat controlul asupra unui district din oraș. Ceasiv Iar, distrus de luni de zile de bătălii crâncene, se află într-o zonă înaltă la 20 km vest de Bahmut, un oraș cucerit de forțele ruse în urmă cu un an. Vineri, apărarea aeriană rusă a doborât 10 drone deasupra regiunii Rostov, provocând un incendiu de amploare, a anunțat vineri. Între timp, Autoritățile ruse l-au reținut pe colonelul Artiom Gorodilov, un important comandantul militar ale cărui trupe au fost responsabile pentru masacrul de la Bucha, sub acuzația de fraudă la scară largă.

Sinteza zilei:

Starmer îl asigură pe Biden, la telefon, de „susţinerea de nezdruncinat” a Ucrainei. Zelenski îi mulţumeşte

Noul premier britanic Keir Starmer l-a asigurat pe preşedintele american Joe Biden de susţinerea britanică „de nezdruncinat” a Ucrainei, într-o primă convorbire la telefon, vineri, la câteva ore după preluarea funcţiei, relatează AFP.

„Liderii au afirmat forţa angajamentului lor faţă de Ucraina, iar premierul a subliniat că susţinerea britanică a Ucranei este de nezdruncinat”, anunţă serviciile lui Keir Starmer.

Autoritățile impuse de ruși în Crimeea au confiscat casa câștigătoarei concursului Eurovision 2016, cântăreața ucraineană Susana Jamaladinova, cunoscută ca Jamala, relatează Ukrainska Pravda.

Atacurile rusești de vineri au ucis opt persoane și au rănit cel puțin 28 în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional, potrivit Reuters.

4 morţi şi 23 de răniţi în atacurile forțelor ruse asupra regiunii Doneţk

Patru persoane au fost ucise şi alte 23 au fost rănite în urma bombardamentelor lansate vineri de forţele ruse în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, potrivit AFP și Agerpres.

Armata rusă şi-a concentrat atacurile asupra acestei zone industriale, anexată de Moscova în septembrie 2022, dar pe care nici astăzi nu o controlează integral.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, a anunțat că o femeie de 32 de ani a fost ucisă şi alte 20 de persoane au fost rănite de tirurile de artilerie ruse asupra oraşului Komar, în care locuinţe, magazine şi o clădire administrativă au fost avariate.

Tot Vadim Filaşkin a precizat că un atac cu rachetă a provocat moartea unei persoane şi rănirea alteia în oraşul Ukraiinsk.

„Este periculos să rămâneţi aici, la fel ca în restul regiunii Doneţk”, a scris el, pe reţelele de socializare.

Alte două persoane au murit şi două au fost rănite în oraşul Selîdove, situat în apropierea unui sector al liniei frontului în care forţele ruse avansează, a mai spus guvernatorul.

Mai la nord, în Ceasiv Iar, oraş spre care trupele ruse înaintează, imaginile difuzate de armata ucraineană arată clădiri din epoca sovietică distruse, din care se ridică coloane de fum.

Ucraina primește cel de-al treilea sistem antiaerian Patriot donat de Germania

Ucraina a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot promis de Germania în aprilie pentru a o ajuta să facă față bombardamentelor rusești, a anunțat vineri ambasada germană la Kiev, potrivit AFP.

Kievul cere de urgență aliaților săi occidentali noi sisteme moderne de apărare antiaeriană precum Patriot pentru a se proteja de loviturile rusești, care au vizat numeroase centrale electrice și aerodromuri militare în ultimele luni.

Forțele ruse au bombardat vineri satul Komar din regiunea Donețk, omorând o femeie și rănind cel puțin alte 20 de persoane, a anunțat guvernatorul Vadim Filașkin, potrivit The Kyiv Independent.

Conform guvernatorului, centrul satului de pe linia frontului a fost lovit cu trei bombe aeriene ghidate rusești. Atacul a avariat 13 case, patru magazine, două clădiri înalte, două clădiri administrative și două facilități de infrastructură, a adăugat el.

Una dintre victime a murit în timp ce primea îngrijiri medicale, a precizat guvernatorul.

Tipul de arme folosite de Rusia în acest atac atac este în curs de evaluare.

Așezările din regiunea Donețk sunt ținta zilnică a bombardamentelor rusești din cauza apropierii lor de linia frontului. Luptele grele continuă în regiunea Donețk, armata rusă încercând să ocupe întreaga regiune.

Trei persoane au fost ucise și alte 27 au fost rănite în regiune, în total, pe parcursul ultimelor 24 de ore, mai afirmă Filașkin.

Interviu cu analistul Armand Goșu: “Coaliția elitelor criminale rusești va lupta pentru supraviețuirea putinismului după Putin cu prețul transformării Rusiei într-un Iran sau o Coreea de Nord” – integral AICI.

Letonia va trimite Ucrainei peste 2.500 de drone în luna iulie

Riga va trimite Ucrainei peste 2.500 de drone de luptă de diferite tipuri în această lună, în valoare de 4 milioane de euro (4,3 milioane de dolari), a anunțat vineri Ministerul leton al Apărării, potrivit The Kyiv Independent.

Primul lot de 300 de drone este așteptat să fie transferat Kievului „în zilele următoare”, a precizat ministerul.

Letonia și Regatul Unit sunt liderii coaliției internaționale create pentru a furniza Ucrainei drone, care au devenit o capacitate crucială pe câmpurile de luptă ucrainene.

„Împreună cu membrii coaliției internaționale privind dronele, lucrăm continuu pentru a livra Ucrainei drone de luptă de diferite capacități, în conformitate cu nevoile actuale și cu cerințele de testare ale armatei ucrainene”, a declarat ministrul leton al apărării, Andris Spruds.

În plus, Riga investește în dezvoltarea suplimentară a tehnologiei dronelor, a adăugat ministrul. Cele 2.500 de drone promise pentru Ucraina au fost produse de șapte companii letone.

Spruds a anunțat încă din luna mai că guvernul leton va investi în acest an aproximativ 20 de milioane de euro (22 de milioane de dolari) în coaliția pentru drone și o sumă similară pentru dezvoltarea capacităților proprii ale Letoniei în materie de drone.

Flota Rusiei din Marea Neagră a fost forțată să-și relocheze aproape toate navele sale de război pregătite de luptă din peninsula anexată Crimeea, iar principalul său centru naval devine ineficient din cauza atacurilor Kievului, a declarat șeful marinei ucrainene, într-un interviu acordat agenției Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut vineri „retragerea totală” a trupelor ucrainene din regiunile pe care le revendică în timpul unei conferințe de presă comună cu premierul maghiar Viktor Orban, în care a spus că au discutat moduri de a soluționa conflictul din Ucraina.

Aproximativ 120.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina, estimează o investigație media

Cel puțin 120.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului din Ucraina, potrivit unei investigații comune a publicațiilor ruse independente Mediazona și Meduza, publicată vineri.

Această cifră actualizată este o estimare bazată pe registrul rusesc al cazurilor de moștenire. Investigația afirmă că adevăratul bilanț se situează probabil între 106.000 și 140.000 de morți, notează The Moscow Times.

Bilanțul depășește cu mult o numărătoare separată realizată de Mediazona și serviciul în limba rusă al BBC, care indica 58.207 de soldați ruși uciși în lupte, care este probabil o subestimare, deoarece include doar militarii decedați care au putut identificați public.

„De la începutul anului, pierderile armatei ruse au crescut cu 39.000 de persoane. Numărul mediu de decese este în creștere: anterior, aproximativ 120 de persoane mureau pe zi; acum este vorba de 200 până la 250 de persoane”, a scris Mediazona, pe Telegram.

Pentru că Rusia nu a mai publicat din 2022 statistici oficiale privind numărul de soldați uciși, voluntarii de la Mediazona și Meduza s-au bazat pe surse deschise pentru a realiza această estimare.

Și guvernul ucrainean păstrează secrete pierderile sale militare, ceea ce face ca nivelul general al victimelor invaziei ruse să fie ambiguu.

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost transferat într-un spital penitenciar din cauza unei boli provocate de cele două tentative de otrăvire, spune soția sa, Evghenia, pe X, relatează Reuters.

Ucraina a primit al treilea sistem Patriot din partea Germaniei

Ucraina a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot, promis în aprilie de Germania, a anunţat vineri ambasadorul Berlinului la Kiev, după luni de zile în care Ucraina ceruse aliaţilor săi echipamente pentru a-şi proteja civilii şi infrastructura de atacurile aeriene ruseşti, scriu Reuters şi AFP.

Moscova şi-a reluat în primăvară atacurile aeriene asupra reţelei energetice naţionale a Ucrainei, provocând ample întreruperi de curent.

Kievul a insistat pe lângă aliaţii săi occidentali pentru furnizarea de noi sisteme de apărare antiaeriană moderne pentru a se proteja de atacurile Rusiei, care în ultimele luni au vizat atât centrale electrice, cât şi infrastructura militară, în special aerodromuri, notează Agerpres.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat la începutul acestui an că ţara sa are nevoie de cel puţin şapte sisteme Patriot suplimentare pentru a se proteja, inclusiv două pentru apărarea regiunii nord-estice Harkov, ţinta unei ofensive ruse din 10 mai.

Sistemul Patriot „va contribui la îmbunătăţirea protecţiei civililor şi a infrastructurii. Echipa ucraineană care trebuie să utilizeze acest sistem a urmat cu succes o pregătire corespunzătoare în Germania”, a afirmat ambasadorul german Martin Jaeger, pe reţeaua de socializare X, precizând că cel de-al treilea sistem Patriot livrat de Germania a ajuns deja în Ucraina.

Berlinul şi-a anunţat la începutul lunii aprilie intenţia de a furniza o baterie Patriot suplimentară Ucrainei, după alte două deja trimise în Ucraina de către Germania. Aceste sisteme avansate sunt capabile în special să doboare rachete hipersonice ruseşti.

În afară de Germania, România a promis că va trimite o baterie Patriot în Ucraina. SUA ar putea livra una suplimentară, potrivit presei americane.

NATO ajută Ucraina să se pregătească pentru aderarea la alianța militară, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o reuniune la nivel înalt.

„Toată munca pe care o facem este pentru a face Ucraina mai puternică și mai bine pregătită să se alăture alianței noastre“, a spus el la un summit NATO.

El a mai spus că se așteaptă ca țările NATO să furnizeze Ucrainei mai multă apărare aeriană și muniție.

Viktor Orban a sosit vineri la Moscova, a anunțat Bertalan Havasi, purtător de cuvânt al premierului maghiar, citat de agenția de stat rusă Tass, potrivit Reuters. Într-o altă declarație citată de publicația maghiară MTI-ECONEWS, oficialul spune că Orban a mers la Moscova „într-o misiune de pace”, cu referire la războiul din Ucraina.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a prevenit un atac asupra unei facilități militare din regiunea Samara, din sud-vestul țării, a relatat vineri agenția de presă de stat RIA.

RIA a citat FSB afirmând că un rezident din Samara a pregătit un atac asupra unei „instalații a complexului militar-industrial” la ordinul unei organizații pro-Ucraina.

„Pentru a pune în aplicare planul criminal, suspectul a selectat locurile crimelor, le-a inspectat și a asamblat dispozitive incendiare artizanale”, a declarat FSB, citat de RIA.

Flota Rusiei de la Marea Neagră a fost relocată din Crimeea aproape în totalitate, susțiune Kievul

Flota de la Marea Neagră a marinei ruse a fost nevoită să relocheze aproape toate navele sale de război pregătite de luptă din Crimeea ocupată în alte locații, iar principala sa bază navală devine ineficientă din cauza atacurilor Kievului, a declarat șeful marinei ucrainene pentru Reuters.

Viceamiralul Oleksii Neijpapa a declarat că atacurile ucrainene cu rachete și drone navale au provocat pagube importante bazei Sevastopol, un centru logistic pentru reparații, întreținere, formare și depozitare de muniție, cu o importanță majoră pentru Rusia.

La mai mult de 28 de luni de la invazia la scară largă a Rusiei, Kievul a aplicat o serie de lovituri usturătoare Moscovei în Marea Neagră, deși trupele terestre ucrainene sunt în dificultate în mai multe puncte ale frontului.

Ucraina, care nu dispune de nave de război importante, a folosit ambarcațiuni militare fără echipaj, pline cu explozibili, pentru a ținti navele rusești și a lovit instalațiile flotei și alte obiective militare din Crimeea cu rachete Storm Shadow și ATACM.

„Aproape toate navele principale pregătite de luptă au fost mutate de inamic de la baza principală a Flotei Mării Negre, iar navele sunt ținute în Novorossiisk, iar unele dintre ele sunt ținute în Marea Azov”, a spus el.

Autoritățile ruse l-au reținut pe colonelul Artiom Gorodilov, un important comandantul militar ale cărui trupe au fost responsabile pentru masacrul de la Bucha, sub acuzația de fraudă la scară largă, a relatat joi agenția rusă de presă de stat TASS.

La începutul invaziei rusești din februarie 2022, Gorodilov a condus Regimentul de asalt aerian 234 Gardă, despre care s-a constatat, în urma unei anchete New York Times, că a fost responsabil pentru moartea și execuția civililor din Bucha, o suburbie de lângă Kiev.

Gorodilov, care a fost arestat pe 3 iulie, a fost acuzat de un tribunal militar rus de comiterea unei fraude în valoare de cel puțin un milion de ruble (11.236 de dolari). La momentul arestării sale, Gorodilov comanda Brigada 83 de parașutiști de asalt aerian a Gărzilor din extremitatea de est a Rusiei.

Apărarea aeriană rusă a doborât 10 drone deasupra regiunii Rostov, provocând un incendiu de amploare, a anunțat vineri guvernatorul Vasili Golubev, citat de Kyiv Independent.

Resturile de drone au căzut pe malul stâng al orașului Rostov pe Don, ceea ce a creat un incendiu de amploare. Canalul de știri rusesc Telegram Astra a publicat ulterior imagini cu locul atacului cuprins de flăcări. Cel puțin 10 drone au fost doborâte. Nu au fost raportate victime.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––––––

Cele mai importante informații de joi privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro