Sari direct la conținut

Condamnarea lui Ovidiu Tender a fost anulată de Curtea de Apel București. Motivația deciziei instanței

HotNews.ro
Ovidiu Tender, Foto: Hotnews
Ovidiu Tender, Foto: Hotnews

Curtea de apel București a anulat printr-o decizie din 23 iulie condamnarea la închisoare din 2014 a afaceristului Ovidiu Tender pe motiv că infracțiunea de abuz în serviciu prin încălcarea de legislație secundară a fost dezincriminată, informează G4Media.

Prin decizia definitivă a Curții de Apel București, lui Tender i s-a ridicat sechestrul pus de stat pentru recuperarea prejudiciului de circa 30 de milioane de euro și i-au fost șterse toate interdicțiile.

„Încetează executarea măsurii de siguranţă a confiscării speciale, dispuse faţă de contestator până la concurenţa sumei de 162.993.336,8 lei, la care se adaugă majorările şi penalităţile aferente calculate potrivit sentinţei penale nr. 2858/16.12.2014 a Tribunalului Bucureşti – Secţia I penală, definitivă prin decizia penală nr. 862/A din data de 08.06.2015 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală în dosarul nr.28726./3/2006, şi drept consecinţă: – ridică măsurile asigurătorii instituite până la concurenţa sumei de 162.993.336,8 lei, asupra bunurilor contestatorului; – încetează actele de executare silită cu privire la bunurile care, prin efectul confiscării speciale, nu au trecut în patrimoniul statului, la data prezentei decizii penale”, se arată în decizia Curții de Apel București.

În 2016, CCR a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcarea de legislație secundară adică ordine de ministru, regulamente sau orice acte normative care nu sunt legi sau ordonanțe de urgență.

Tot Curtea de Apel București a anulat pe 12 iulie verdictul definitiv de 7 ani de detenție la care fusese condamnat un alt afacerist celebru, Puiu Popoviciu, și l-a achitat în revizuire. Judecătoarea Curții de Apel București a ridicat și sechestrul pe terenul de 224 de ha din Băneasa evaluat la 700 de milioane de euro.

Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost condamnaţi, în luna iunie 2015, la 12 ani şi şapte luni de închisoare, respectiv 14 ani. Cei doi au fost acuzaţi că au preluat ilegal compania Carom SA Oneşti, pe care au prejudiciat-o cu 140 de milioane de lei.

Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost condamnați pentru înşelăciune şi spălare de bani. Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti, iar cei doi oameni de afaceri au fost acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica. Ovidiu Tender a fost eliberat din penitenciar după ce a ispăşit 4 ani şi 6 luni din condamnarea de 12 ani şi 7 luni.

INTERVIURILE HotNews.ro