Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 965: Atac rusesc cu rachete în Nikolaev / Rusia: Pactul de apărare reciprocă cu Coreea de Nord este „clar” / Mesajul lui Mark Rutte către Vladimir Putin

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 965: Atac rusesc cu rachete în Nikolaev / Rusia: Pactul de apărare reciprocă cu Coreea de Nord este „clar” / Mesajul lui Mark Rutte către Vladimir Putin
Soldat ucrainean din Brigada 30 de Artilerie, undeva pe frontul din Donețk - FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

NATO nu se va lăsa intimidată de amenințările Rusiei, ci își va menține sprijinul ferm pentru Kiev, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, în prima sa vizită la sediul misiunii Alianței pentru Ucraina din Wiesbaden, care urmează să preia de la SUA coordonarea asistenței militare. „Mesajul (către președintele rus Vladimir Putin) este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obține ceea ce dorește, că Ucraina va învinge”, a declarat el.

Evenimentele de luni, ziua 965 a războiului din Ucraina, LIVE:

Șeful comitetului olimpic al Rusiei, Stanislav Pozdnyakov, a anunțat marți că se retrage pentru a face loc altcuiva, invocând „provocările geopolitice” cu care se confruntă sportul rus.

Timp de decenii, Rusia a fost unul dintre principalii candidați la medalii la Jocurile Olimpice de vară și de iarnă, dar i s-a interzis să participe ca echipă la recentele Jocuri de la Paris din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

„Provocările geopolitice cu care se confruntă țara noastră impun necesitatea de a optimiza și centraliza gestionarea sferelor cheie de activitate, inclusiv sportul de înaltă performanță”, a declarat Pozdnyakov, care conduce Comitetul Olimpic Rus din 2018.

„Pentru a consolida în continuare mișcarea olimpică rusă, acum există precondiții oportune, inclusiv economice, pentru o schimbare de lider și de echipă”, a adăugat el. (Reuters)

Rusia: Pactul de apărare reciprocă cu Coreea de Nord este „clar”

Un important proprietar de baruri din Moscova și alte două persoane au fost rănite marți dimineață după un incident cu o mașină și un dispozitiv exploziv în partea de sud a capitalei ruse.

Viktor Mishachev, director general și co-fondator al Shaker Group, a fost spitalizat după aparentul atac cu bombă, a transmis agenția de presă de stat TASS, citând un oficial anonim din cadrul forțelor de ordine. Un alt adult și fiul de 16 ani al lui Mishachev au fost, de asemenea, răniți în explozie.

RIA Novosti, citând un oficial anonim din cadrul forțelor de ordine, a scris că explozia a smuls mâinile uneia dintre victime.

Unele informații sugerează că explozia s-a produs atunci când cineva a încercat să ia un obiect suspect de pe capota vehiculului. (The Moscow Times)

Kremlinul a subliniat marți că pactul de apărare reciprocă dintre Rusia și Coreea de Nord, semnat în iunie de președintele rus Vladimir Putin și liderul Kim Jong Un, este „clar”, declarația venind pe fondul escaladării tensiunilor între Phenian și Seul.

„Tratatul nu necesită nicio clarificare, este clar”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, întrebat despre posibilitatea implicării Rusiei în cazul unui conflict armat deschis între cele două Corei.

Marți, armata nord-coreeană a aruncat în aer tronsoane de drum folosite anterior pentru comerțul transfrontalier cu Coreea de Sud, potrivit Seulului, care a declarat că a ripostat cu tiruri de avertisment, acesta fiind un nou episod al tensiunilor în creștere dintre cele două țări inamice.

Kremlinul a afirmat marți că viitoarele alegeri parlamentare din Georgia nu preocupă Rusia, deoarece Moscova nu intervine în afacerile interne ale acestei țări din Caucazul de Sud.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că Rusia a înregistrat încercări flagrante ale țărilor occidentale de a pune presiune pe Tbilisi înainte de votul din 26 octombrie. El nu a furnizat dovezi care să susțină această afirmație, notează Reuters.

Noua estimare a pierderilor rusești

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1210 soldați, 13 tancuri, 44 alte blindate de luptă, 9 tunuri, 32 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, care se află într-o vizită oficială la Beijing, a fost primit marți de un înalt oficial militar chinez, a anunțat armata rusă. Întâlnirea dintre Belousov și vicepreședintele Comisiei militare centrale chineze, Zhang Youxia, a avut loc la o zi după întâlnirea dintre ministrul rus și omologul său chinez Dong Jun, potrivit unui comunicat de presă.

„Am avut discuții foarte substanțiale cu ministrul chinez al apărării și vedem că avem opinii comune, o evaluare comună a situației și o viziune comună a ceea ce ar trebui să facem împreună”, a declarat Belousov în timpul întâlnirii sale cu Zhang Youxia.

El a lăudat parteneriatul strategic ruso-chinez, stabilit datorită eforturilor președinților Xi Jinping și Vladimir Putin.

„Iar sarcina noastră este să îl consolidăm și să îl dezvoltăm”, a subliniat el, spunând că speră la „o activitate fructuoasă” și la „decizii importante” în timpul vizitei sale în China. (AFP)

Rusia a lansat azi-noapte 9 rachete și 17 drone Shahed

O înregistrare video de propagandă distribuită de armata rusă a atras atenția presei de la Kiev și a analiștilor militari, ea ridicând noi semne de întrebare cu privire la asistența primită de Moscova pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Ambasada Rusiei în Norvegia a spus că își va reduce personalul consular la doi angajați, în conformitate cu o cerere înaintată de autoritățile norvegiene. Serviciile consulare vor fi reduse în consecință, a spus ambasada pe Facebook.

Ministerul de Externe al Norvegiei a transmis că a existat un dialog cu Rusia de-a lungul timpului pentru a asigura o prezență diplomatică în ambele țări. „Nu este vorba despre expulzarea diplomaților din Norvegia”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Oslo pentru Reuters.

În aprilie anul trecut, Norvegia a expulzat 15 oficiali ai ambasadei ruse, despre care Ministerul norvegian de Externe a afirmat că erau ofițeri de informații care operau sub acoperirea unor poziții diplomatice.

Rusia a atacat azi-noapte regiunea Nikolaev cu 7 rachete antiaeriene S-300/400 ghidate lansate din Crimeea, două rachete ghidate X-59 trase spre regiunile Cernihiv și Sumî și 17 drone de atac, potrivit unui mesaj pe Telegram al forțelor aeriene ucrainene.

12 drone rusești au fost doborâte în regiunile Nikolaev, Kiev, Odesa, Poltava, Cernihiv, Kirovohrad și Cerkasî, 4 s-au pierdut (probabil datorită contramăsurilor de război electronic), iar una încă era în zbor la ora 08:30 când a forțele aeriene ucrainene au postat mesajul.

Ungaria negociază cu Gazprom livrări suplimentare de gaze

Liderul NATO, Mark Rutte, a fost luni la Clay Barracks, baza americană care găzduiește cartierul general al noii misiuni, denumită NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), care va prelua treptat coordonarea ajutorului militar occidental pentru Kiev.

NSATU urmează să aibă un efectiv de aproximativ 700 de persoane, total în care sunt incluși și militari de la cartierul general militar al NATO SHAPE din Belgia și la centrele logistice din Polonia și România.

„Noi suntem NATO. Suntem o alianță defensivă, nu suntem ofensivă. Nu suntem interesați să capturăm nicio parte a vreunei alte țări din afara teritoriului NATO”, a declarat Rutte la Clay Barracks.

„Fiind o alianță democratică, cea mai puternică alianță militară din istoria lumii, care servește 1 miliard de oameni, suntem pregătiți să facem față oricărei amenințări. Nu ne vom lăsa niciodată intimidați de adversarii noștri”, a adăugat el, potrivit Reuters.

Ungaria și compania rusă Gazprom negociază un acord pentru livrări suplimentare de gaze în 2025, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto pentru RIA.

„Am semnat deja un acord (suplimentar) pentru ultimul trimestru al acestui an, care acoperă noi volume la un preț competitiv. În prezent, negociem un acord pentru anul viitor”, a spus Szijjarto pentru agenția rusă de știri.

Declarația vine după ce gigantul energetic rus a anunțat săptămâna trecută, fără a oferi detalii, că a semnat un memorandum cu Ungaria privind o posibilă majorare a vânzărilor de gaze rusești. Szijjarto a afirmat că memorandumul include o dispoziție privind acorduri suplimentare la contractele pe termen lung pentru anii viitori, care garantează prețuri competitive.

De asemenea, Ungaria și Gapzrom au semnat săptămâna trecută un acord care le permite să utilizeze gazoductul TurkStream.

Atac rusesc cu rachete în Nikolaev

Regiunea Nikolaev a fost atacată peste noapte cu rachete S-300, transmite UNN. O femeie a fost ucisă și 16 persoane sunt rănite, a spus șeful administrației militare regionale.

„Unii dintre răniți sunt în stare gravă”, a scris pe Telegram Vitaliy Kim.

Atacul, ce a avut loc în jurul orei 02:30, a avariat instalații de infrastructură, inclusiv un complex de restaurante, pavilioane comerciale, clădiri rezidențiale și mașini. Incendiile provocate de bombardament sunt în curs de stingere.

Zelenski insistă în legătură cu „implicarea reală” a Coreei de Nord în război şi sugerează că mai sunt şi alte state care ajută Rusia.

Preşedintele ucrainean a spus luni seară că a fost informat de serviciile de spionaj despre intenţiile Rusiei pentru această toamnă şi iarnă şi despre „implicarea reală” a Coreei de Nord în război, menţionând că sunt şi alte state care, „din păcate, investesc în prelungirea războiului”.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Informațiile de luni, ziua 964 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro