Sari direct la conținut

Intel câștigă după 15 ani bătălia dusă în UE din cauza discounturilor pentru producătorii de laptopuri

HotNews.ro
Intel câștigă după 15 ani bătălia dusă în UE din cauza discounturilor pentru producătorii de laptopuri
Logo Intel (foto Shutterstock)

Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cea mai înaltă instanță a blocului comunitar, a hotărât joi în favoarea Intel într-o luptă de 15 ani dusă de producătorul american de cipuri cu autoritățile de reglementare, relatează Reuters.

„Curtea de Justiție respinge apelul Comisiei [Europene], menținând prin urmare decizia Curții Generale”, a precizat hotărârea judecătorească.

Comisia Europeană amendase Intel cu peste un miliard de euro din cauza faptului că a acordat discounturi producătorilor de laptopuri Dell, HP și Lenovo. Intel a justificat această practică prin faptul că aceste companii cumpărau de la ea majoritatea cipurilor pe care le foloseau pentru produsele lor.

Însă autoritățile de reglementare europene au considerat că practica a reprezentat o tentativă deliberată a Intel de a pune piedici marilor rivali de la Advanced Micro Devices (AMD) și a amendat-o cu 1,09 miliarde de euro în 2009.

Agenția Reuters notează că autoritățile de reglementare se opun în general rabaturilor oferite de companiile dominante din cauza temerilor că acestea ar putea fi anticoncurențiale.

Însă în 2022 Curtea Generală din Luxemburg, a doua cea mai înaltă a UE, a criticat analiza antitrust a Comisiei Europene şi a anulat amenda.

„Analiza Comisiei Europene este incompletă şi nu face posibilă stabilirea la standardul legal necesar că reducerile de preţ au fost capabile sau ar fi putut să aibă efecte anticoncurenţiale”, au spus judecătorii.

Decizia a reprezentat o surpriză întrucât tot Curtea Generală a menţinut în 2014 decizia Comisiei Europene din 2009, dar Curtea Europeană de Justiţie i-a cerut în 2017 să reexamineze apelul Intel.

De data aceasta Comisia Europeană a fost cea care a făcut apel la decizia din 2022 de anulare a amenzii, dar a pierdut acum definitiv la cea mai înaltă instanță a blocului comunitar.

Dosarul Intel a fost consolidat mai devreme în cursul acestui an, când un expert a depus mărturie în instanță că autoritățile europene de reglementare nu au efectuat o analiză economică adecvată în acest dosar.

INTERVIURILE HotNews.ro